Sarh

0
1620
Sarh Tsjaad Markt

Sarh is de op twee na grootste stad in Tsjaad, na Ndjamena en Moundou. Het is de hoofdplaats van de regio Moyen-Chari en telt naar schatting 150.000 inwoners. Sarh werd vernoemd naar het Sara volk, een etnische bevolkingsgroep uit Centraal-Afrika. De stad ligt aan de Chari rivier en was tot juli 1972 bekend als Fort Archambault. 

Sarh is nu een belangrijk transportknooppunt. Het is ook het centrum voor de katoenindustrie vanwege het warme en seizoensgebonden natte klimaat. Daarnaast vormt de commerciële visserij in de rivier de Chari een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van de stad.

Sarh Tsjaad Chad

De stad staat bekend als een uitgaanscentrum in de regio. Naast de vele barretjes en restaurants zijn andere attracties in de stad onder meer het Sarh National Museum (Museé Regional de Sarh). In het museum tref je een collectie oude wapens, muziekinstrumenten en maskers. Ook een bezoek aan de centrale markt blijft een spektakel. Hier worden onder andere stoffen verkocht die gemaakt zijn door Kings & Queen uit Nederland.

Sarh Tsjaad stoffen uit Nederland

Ben je er op een zondag dan is het de moeite waard om naar de Chari rivier te wandelen. Hier steken nomaden dan over op hun weg naar de centrale markt.

Chari rivier Sarh Tsjaad

President Idriss Déby heeft eind 2020 aangekondigd om een enorm zonnepanelenpark te gaan bouwen bij de stad. Tsjaad, dat als land met 6,4% één van de minste toegang heeft tot elektriciteit, heeft een aanzienlijk voordeel waardoor het de bevolking uit hun elektrische isolatie zou kunnen halen dankzij niet-uitputbare, schone en goedkopere energie. Het land heeft een gemiddelde zonnestraling van tussen de 2.000 en 2.800 kWh per vierkante meter en telt 2.750 tot 3.250 zonuren per jaar.

Sarh Tsjaad straatbeeld

Bezoek Sarh

De meeste gedeelde taxi’s en busjes naar Moundou (6 uur) en N’Djamena (12 uur) vertrekken en komen aan in het gebied rond de centrale markt. De pick-ups hebben echter hun eigen vertrekpunt ten noorden van de stad. 

Sarh Tsjaad Chad

Er is een vliegveld voor binnenlandse vluchten en het grootste deel van het jaar is het ook mogelijk om je te verplaatsen over de Chari rivier tussen Sarh en de hoofdstad N’Djamena. 

In de stad zijn verschillende accommodatie mogelijkheden en er is voor ieder budget wel wat te vinden. Een goede optie is Hotel de Chasses dat uitkijkt over de rivier. Vaak zijn er ’s avonds nijlpaarden te zien die grazen op de oevers van de Chari. 

Foto’s: Maarten van de Biezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.