Separatistengroep Polisario verbreekt wapenstilstand met Marokko

0
1053
Polisario marokko

Marokko –  De separatistengroep Polisario heeft na 29 jaar de wapenstilstand met Marokko beëindigd. Polisario blaast daarmee een gewapend conflict dat al jaren sluimert nieuw leven in. 

De westelijke Sahara is een voormalig Spaans gebied dat Marokko in 1975 bij het land heeft ingelijfd. Het betwiste gebied wordt door veel landen, waaronder Nederland niet als Marrokaans grondgebied erkend. Polisario wil onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara. 

Strijders van Polisario hebben inmiddels aanvallen uitgevoerd op Marokkaanse posities. Marokko zegt zich aan de wapenstilstand te houden, maar heeft wel waarschuwingsschoten gelost naar aanhangers van Polisario.

Polisario beëindigd de wapenstilstand nadat Marokkaanse troepen de blokkade van de grensovergang tussen de westelijke Sahara en Mauritanië die door aanhangers van de groepering was opgezet vrijmaakten. De separatisten zien dit als een oorlogsverklaring.

Deze recente ontwikkelingen zijn slecht nieuws voor overlanders die via de westkust naar het zuiden van Afrika willen reizen. Momenteel was dit de enigste veilige route. 

(22-11-2020)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.