Simien Mountains National Park

0
1614
Simien Mountains National Park Ethiopië

Af en toe kom je op plekken die met foto’s geen recht gedaan kunnen worden. Het Simien Mountains National Park is er één van. Te mooi om onder woorden te brengen ga ik toch een poging wagen. 

Om te beginnen is er het ononderbroken uitzicht op eindeloze hoge pieken te midden van groene valleien die zich uitstrekken zover het oog reikt. Het dierenleven is gevarieerd met de Gelada bavianen en de uiterst zeldzame Walia steenbok. Om nog maar te zwijgen van de enorme reeks unieke bloemen, bomen en planten. Daarnaast kun je je mobieltje wel thuis laten, bij een tocht door Simien ben je echt alleen met de bergen.  

Simien Mountains

Het Simien gebergte is 40 miljoen jaar geleden ontstaan na een serie vulkaanuitbarstingen. Hoewel dagtrapjes mogelijk zijn naar de meest bekende uitkijkpunten laat het echte Simien zich pas echt zien wanneer je het park ter voet verkent. Trektochten van vijf tot tien dagen langs steile hellingen, over alpenweiden en door de vruchtbare laaglanden zijn de beste manier om de verbazingwekkende diversiteit van het Simien Mountains National Park, ten volle te waarderen.

Eén van de dingen die dit deel van Ethiopië zo speciaal maken, is de ongereptheid van het gebied. Het gebergte werd in 1969 aangewezen als het eerste nationale park van Ethiopië. Door de beschermde status is er in dit speciale landschap dan ook al ruim 50 jaar bijna niets veranderd. Door de afgelegen locatie is ook het toerisme laag gebleven. Dit geeft reizigers die het wel bezoeken het gevoel dat ze zich echt buiten de gebaande paden begeven.

Simien Mountains

Beschermde status van UNESCO

De bescherming van het park werd verder versterkt toen UNESCO in 1978 het Simien gebergte op de werelderfgoedlijst plaatste. Het was één van de eerste locaties ter wereld die deze status van UNESCO kreeg en sindsdien zijn er 8 andere bestemmingen in het land bijgekomen. Hierdoor is Ethiopië het Afrikaanse land is met de hoogste concentratie UNESCO werelderfgoedlocaties.

Maar het is niet alleen deze UNESCO status die het Simien gebergte zo ongerept heeft gehouden. De grote hoogte van dit deel van het land met de steile pieken en het golvende terrein hebben er ook voor gezorgd dat er geen mensen zijn gesetteld. 

Je vindt er een mix van alpiene bossen en groene weides, doorkruist door epische bergkammen, diepe kloven en steile kliffen met watervallen. 

In een land dat al zoveel diversiteit heeft, biedt dit park, met zijn landschap, zijn flora en zijn fauna, reizigers de mogelijkheid om nog een andere dimensie van Ethiopië te zien. Nadat je hebt genoten van de historische kerken van Lalibela, de culturele levendigheid van de Omo vallei en de hitte van de Danakil depressie, is het wandelen door oneindige groene terrein van de Simien Mountains een ander tafereel in de betoverende show dat Ethiopië heeft te bieden. Na een bezoek blijkt het Simien gebergte dan ook voor veel reizigers een hoogtepunt van Ethiopië te zijn.

Gelada bavianen

De Gelada bavianen zijn uniek voor dit deel van het land en komen nergens anders in Afrika voor. Het zijn sociale dieren die niet bang zijn voor mensen en dus makkelijk kunnen worden benaderd. Ze staan ook wel bekend als de apen met een bloedend hart vanwege hun opvallende markeringen. De Gelada bavianen zijn dan ook te herkennen aan het heldere, rode hartvormige patroon op hun borst.

Simien Trek 413.jpg

De grote mannetjes, die aan het hoofd staan van de groepen, hebben de grootste markeringen en door hun grote omvang en kenmerkende hoeveelheid haar maken ze makkelijk te herkennen. Over het algemeen waken deze mannetjes over de groep, terwijl andere leden van het uitgebreide gezin samen spelen, eten en rondhangen op de uitgestrekte vlaktes van het Simien-gebergte.

Het spotten van de Gelada-bavianen is meestal eenvoudig en de gids zal zeker helpen om ze te vinden.

Bezoek het Simien gebergte

Afhankelijk van je conditie kan je trektochten maken van één dag tot tochten van wel 2 weken lang. Een gids en een tracker zijn verplicht. De tracker of scout helpt je te beschermen tegen het wild in het park en de gids kan je meer vertellen over de dieren, hun gewoonten en de leefomgeving. Het gebruik van lokale gidsen en trackers is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat het Simien gebergte behouden en beschermd blijft. Het vormt een waardevolle bron van inkomsten voor de lokale bevolking in dit verder afgelegen deel van het land.

Simien Trek 087.jpg

De gidsen, kampeerbenodigdheden en toegangsgelden voor het park kunnen allemaal geregeld worden bij het park headquarters in Debarq. Hier zijn ook verschillende hotels en lodges om te overnachten. Debarq is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Gondar rijden er elke dag 2 bussen. In Gondar worden er ook trips naar Simien aangeboden inclusief vervoer naar het park. Iets duurder, maar wel zo makkelijk.

Simien Trek 500.jpg

De beste tijd om Simien te bezoeken is tussen oktober en februari. Buiten deze maanden kan het er erg nat en winderig zijn. Mist vormt dan vaak een spelbreker voor de uitzichten en een aantal wandelroutes zijn dan niet toegankelijk.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.