Gondar

0
2707
Gondar Ethiopië Stunningtravel

De kleine stad Gondar wordt vaak ‘Kamelot van Afrika’ genoemd vanwege de verbazingwekkende verzameling afbrokkelende kastelen, vestingwerken en paleizen die je er treft. Maar waar de stad Kamelot een legende is, is Gondar wel degelijk realiteit.

De gebouwen dateren oorspronkelijk uit de jaren 1600 toen Gondar de hoofdstad was van een groot en krachtig rijk dat goud en ivoor uit Zuidelijk Afrika verhandelde met Soedanese en Egyptische beschavingen.

Royal Enclosure

De Royal Enclosure is de belangrijkste reden dat toeristen naar Gondar komen. Het is dan ook een bijzondere aanblik om in Noord Afrika kastelen en paleizen te zien. Ze liggen verspreid binnen een grote omheining van 70.000 vierkante meter en zijn gebouwd onder het bewind van keizer Fasiladas die regeerde tussen 1632 en 1667. Onlangs is een deel van de gebouwen gerestaureerd met financiering van UNESCO die de overblijfselen van de oude stad op de werelderfgoedlijst heeft gezet.

Paleis van Fasiladas

Het meest indrukwekkende gebouw is het paleis van Fasiladas. Het gebouw is 32 meter hoog en valt op door de borstwering en vier koepeltorens. De bouwstijl is bestaat uit een mix van Indiase, Portugese en Moorse invloeden. Er is een kleine kamer in het paleis waar nog het originele balkenplafond en enkele vage fresco’s zijn te zien. Op de 1e verdieping heeft de gebedsruimte ramen in vier richtingen, elk met uitzicht op de belangrijke kerken van Gondar. Op het dak werden religieuze ceremonies gehouden en vanaf hier sprak keizer Fasiladas zijn volk toe.

Fasiladas Castle, Gondar - Ethiopia

Achter het kasteel staan ​​nog verschillende ruïnes, waaronder die van de keuken, het stoombad en het waterreservoir.

Paleis van Iyasu I

Een ander opmerkelijk paleis is dat van Iyasu I. Ooit werd het beschreven als ‘het mooiste huis ter wereld’, versierd als het was met vergulde Venetiaanse spiegels, bladgoud, ivoor en prachtige schilderijen. Helaas hebben een aardbeving in 1704 en latere Britse bombardementen in 1940 het interieur en het grootste deel van het dak vernietigd.

Gondar

Iyasu's Palace

Ruïnes van Dawit’s Hall

Binnen de omheining liggen verder de ruïnes van Dawit’s Hall. Dit gebouw stond bekend als ‘House of Song’, omdat daar veel ceremonies en concerten plaatsvonden. Er zijn ook twee stallen voor leeuwen, de eerste gebouwd door keizer Dawit en de tweede door Haile Selassie. Tot 1990 werden hier nog Abessijnse leeuwen gehouden. 

Lion cages

Verder zijn er nog een enorme feestzaal, gebouwd in opdracht van keizer Bakaffa en een serie indrukwekkende stallen en Turkse baden.

Debre Berhan Selassie kerk

Buiten de Royal Enclosure zijn ook een aantal andere bezienswaardigheden. De Debre Berhan Selassie kerk is één van de mooiste kerken van Ethiopië. Hoewel niet bijzonder groot ziet het er van buiten al indrukwekkend uit met de stenen muren, boogdeuren en een tweelaags rieten dak. Binnen zijn er adembenemende fresco’s die de muren sieren met daarnaast honderden gevleugelde cherubijnen op het plafond.

Debre Berhan Selassie

ETHIOPIE GONDAR Debre Berhan Selassie

Kidame Gebya markt

De markt van Gondar, Kidame Gebya, vond eens per week op zaterdag plaats. Tegenwoordig is de markt de hele week open, hoewel zaterdag nog steeds de drukste dag is. Je kunt hier van alles kopen, van groenten tot kleding. Het is ook een goede plek om souvenirs te scoren, zoals bijvoorbeeld authentieke koffiepotten en prachtige handgeweven dekens die Ethiopiërs op het platteland dragen.

Vegetable and fruits market, Ethiopia

Bezoek Gondar

Vanuit de hoofdstad Addis Abeba zijn er verschillende bussen die naar Gondar rijden. De goedkoopste optie is de publieke bus vanaf het Mercato busstation. Door de vele stops kan deze er soms wel twee dagen over doen. Beter neem je één van de directe bussen die dezelfde dag nog aankomen. Zo is er de Sky Bus die dagelijks rond 5 uur ’s ochtends vertrekt vanaf het Meskel Square. Vanaf het treinstation Leghar vertrekt een half uurtje later ook dagelijks een bus van Selam. 

Gondar

Gondar heeft ook een vliegveld met vluchten naar verschillende steden in het land.

Gondar Airport

Zoals het grootste deel van Noord-Ethiopië is ook Gondar het beste te bezoeken tijdens het droge seizoen, dat grotendeels loopt van november tot april. 

Hoewel het perfect mogelijk is om Gondar zelfstandig te verkennen, kun je er ook voor kiezen om een tour te boeken. 

Vanuit Gondar kan je ook makkelijk het prachtige Simien gebergte bezoeken dat op zo’n 2,5 uur rijden ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.