Tipaza ruïnes

0
1897
Tipaza Algerije

Een buitengewone mix van Fenicische, Romeinse, vroeg christelijke en Byzantijnse ruïnes, prachtig gelegen met uitzicht op de Middellandse Zee. Welkom in Tipaza. Tussen indrukwekkende stranden, schaduwrijke pijnbomen en zacht glooiende heuvels, dient de weidse turquoise zee als achtergrond voor een interessante geschiedenis van gouden ruïnes. Tipasa is tussen de 6e eeuw voor Christus en de 6e eeuw na Christus meerdere keren gekoloniseerd. Oorspronkelijk was het een een handelscentrum voor de Feniciërs van Carthago. Op dat moment diende de stad als een haven van waaruit de bevolking handelsgoederen kon kopen en verkopen met Griekenland, Italië en het Iberisch schiereiland.

Tipasa

Na verloop van tijd kwam de oude nederzetting afwisselend onder de heerschappij van de Romeinen, vroege christenen en Byzantijnen. Zij gebruiken Tipaza als handelspost, maar ook als startpunt voor veroveringen in de koninkrijken van Mauritanië. 

Tipasa

Een van de meest buitengewone archeologische complexen van de Maghreb

Een wandeling door de eeuwen van verbouwingen en nieuwe toevoegingen van deze ruïnes, die door Unesco “een van de meest buitengewone archeologische complexen van de Maghreb” worden genoemd, brengt je langs een amfitheater waar gladiatoren vochten, een forum, een christelijk religieus complex uitgerust met thermale baden, basilieken en graven en natuurlijk de hoofdstraten van het ooit zo bruisende stadscentrum, die zich direct uitstrekken tot aan de zee. Daarnaast zijn er talloze mozaïeken te bewonderen.

Tipasa

Onder Romeinse heerschappij werd een verdedigingsmuur rond de stad gebouwd om deze te beschermen tegen nomadische stammen. De centrale ligging van Tipasa stelde de Romeinen ook in staat om hun Noord-Afrikaanse wegennet op te bouwen. 

Tipasa werd in de 3e eeuw een belangrijk centrum van het christendom. De eerste christelijke inscriptie in Tipasa dateert uit 238 en de stad zag de bouw van een groot aantal christelijke religieuze gebouwen in de latere 3e en 4e eeuw. 

Tipasa

Tipasa

Inheemse monumenten

Tussen de ruïnes liggen ook inheemse monumenten. Het meest opvallende is het nabijgelegen koninklijke mausoleum, Kbor er Roumia. Het is het grafmonument van Berber koning Juba II en koningin Cleopatra Selene II (de enige dochter van de bekende Egyptische farao Cleopatra). De lichamen zijn echter nooit op de plek gevonden. Mogelijk vanwege de verschillende grafroven die er hebben plaatsgevonden. Kbor er Roumia (graf van de christelijke vrouw) is ook bekend als het mausoleum van Mauritanië. 

Mausolé Royal de Mauritanie

In 429 werd Tipaza aangevallen door koning Huneric van het Vandaalse rijk, die de katholieken vervolgde. Nadat de laatste katholieken naar Spanje waren gevlucht werd de stad verlaten en raakte het in verval. In de 6e eeuw werd er nog enigszins nieuw leven inblazen door de Byzantijnen, maar lang duurde die opleving niet. De ruïnes van Tipasa werden in 1982 gezamenlijk aangewezen als UNESCO werelderfgoed.

Tipasa ligt tegenwoordig in een wijnbouw district en richt zich op de toeristenindustrie. 

Tipasa

Bezoek de Tipaza ruïnes

De rit van de hoofdstad van Algerije, Algiers, naar het archeologische park Tipasa is ongeveer 70 kilometer. Een stop bij het grafmonument van Kbor er Roumia zal iets meer kilometers aan je reis toevoegen. Je kunt aansluiten bij een rondleiding die worden geleid door een historische gids. Kom je alleen, kijk dan of je een lokale tuinman kan vinden die je onder zijn hoede neemt. Deze kunnen een extra geschiedenisles aanbieden zonder extra kosten. Het hele gebied is niet enorm groot en in een uur of twee heb je het meeste wel gezien. 

Tipasa

Tipasa is anders dan de andere Romeinse ruïnes in Algerije. Terwijl de andere sites landinwaarts zijn gebouwd ligt Tipasa direct aan de kust. Hierdoor wordt het door de lokale bevolking meer gebruikt als een plek aan zee om te zwemmen en te ontspannen, dan als een oude historische plek. Het is dan ook een leuke dagtrip vanuit Algiers waarbij je de ruïnes combineert met een afkoelende duik in zee.

Tipasa

Bijna ieder hotel in Algiers biedt een bezoek als dagtrip aan, maar het is ook makkelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Tussen Algiers en Tipaza rijden de hele dag door bussen. Kbor er Roumia ligt langs de weg van Algiers naar Cherchell.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.