Het Hoggar gebergte

0
3171

Het Hoggar gebergte, ook bekend als het Ahaggar gebergte, is een bergachtig gebied in het zuiden van Algerije. De Hoggar behoort tot één van de mooiste woestijngebieden ter wereld. In dit afgelegen gebied kan je de stilte en de uitgestrektheid van de Sahara intens te beleven. Het Hoggar gebergte is een prachtig gebied voor trektochten en erg geliefd bij bergbeklimmers. De rotspartijen zijn door het met de wind meegevoerde zand afgeschuurd tot formaties die zich niets van de zwaartekracht lijken aan te trekken. Keien zo groot als auto’s balanceren op stenen zuilen van amper een meter doorsnee.

42-15983054

Hoggar gebergte Algerije

Nationaal park Ahaggar

Nationaal park Ahaggar, waartoe het Hoggar gebergte behoort, is één van de grootste van de nationale parken en reservaten in Algerije. Het park beslaat bijna 450.000 vierkante kilometer. Het grootste deel van het gebied is een steenwoestijn, maar je vindt er ook de typische golvende zandduinen waar je bij de Sahara meteen aan denkt. De hoogste top, de Tahat is 3003 meter hoog. 

Ahaggar milk yway

Temperaturen zijn het hele jaar door erg hoog, maar in de winter kunnen deze wel dalen tot onder het vriespunt. Regen komt zeer zelden voor. Toch is het Hoggar gebergte een plaats vol biodiversiteit, aangezien het klimaat hier minder extreem is dan in de meeste andere regio’s van de Sahara.

Het Hoggar gebergte wordt bewoont door de Imuhagh of Kel Ahaggar. Zij maken deel uit van de Toeareg, een Berbervolk van nomadische veetelers. In de Abalassa oase dicht bij de stad van Tamanghasset is de graftombe van de beroemde Tin Hinan, de voorvader van de Toearegs van Ahaggar. 

Youf Ahakit-Tassili n'Ahaggar-tamanrasset

Cheetah’s van de Sahara

Interessant is dat het Cheetah Conservation Fund, dat de populaties van de wereldwijd bedreigde diersoort controleert, een onderzoek heeft uitgevoerd in het Ahaggar National Park om te achterhalen of cheeta’s nog steeds in het park leven. Hoewel het moeilijk bleek exacte aantallen vast te stellen, werd bevestigd dat er cheeta’s in het park voorkomen, een feit dat werd ondersteund door nomadische herders die klaagden dat cheeta’s een probleem waren voor hun vee. Begin 2020 is er voor het eerst in lange tijd weer een bevestigde waarneming geweest. Het jachtluipaard werd in maart dit jaar gefilmd met cameravallen in Atakor in het hart van het Hoggar gebergte.

Verwacht ze echter niet te zien bij een bezoek aan het park. Andere diersoorten die in de regio voorkomen zijn onder meer de Dorcasgazelle en Barbarijse schapen.

Assekrem Sunrise

Bezoek het Hoggar gebergte

Het gebergte ligt ongeveer 1500 km ten zuiden van de hoofdstad Algiers en ten noordoosten van Tamanrasset. Voorheen was de Ahaggarregio in de winter een belangrijke toeristische trekpleister in Algerije. Door politieke onrust en gewapende conflicten in de regio zijn er nu nog maar weinig toeristen overgebleven. Momenteel is het dan ook lastig om een ‘travelpermit’ te krijgen voor dit deel van Algerije. Een visum voor Algerije was altijd al een hele onderneming, maar net voor Corona begon het land het visum proces makkelijker te maken en toerisme te promoten. Het is één van die bestemmingen die hopelijk in de nabije toekomst weer veilig bezocht kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.