Trekvogels spotten in Langue de Barbarie

0
1871
langue de barbarie senegal
Onze gids Oumar weet ons alles te vertellen over de geschiedenis van Langue de Barbarie.

Het nationale park Langue de Barbarie in Senegal vind je op ongeveer achttien kilometer van Saint Louis. Het smalle zandige schiereiland scheidt de Senegal rivier van de Atlantische Oceaan. Het park is de thuishaven voor drie soorten zeeschildpadden waaronder de bedreigde Karetschildpad. Ook is het een toevluchtsoord voor verschillende vogelsoorten zoals flamingo’s, pelikanen, grijskopmeeuwen en steltlopers.

langue de barbarie senegal

Ik bezoek het park tijdens mijn fietsreis van Nederland naar Mali en heb de dagen ervoor in het nationale park Diawling in Mauritanië al heel veel van deze vogels gezien. Maar een franse toerist die in hetzelfde hotel als mij verblijft heeft een boottocht geregeld en ik kan voor een zacht prijsje mee. Het blijkt heerlijk om met een piroque een beetje rondjes te varen in plaats van de pedalen rond te trappen. Een strandwandeling en een een uitgebreide lunchbreak bij een frans campement maken het bezoek compleet.

langue de barbarie senegal
Ons vervoer per piroque naar Langue de Barbarie.

Natuurlijke barrière tegen de zee

Het schiereiland Langue de Barbarie vormt een natuurlijke barrière tegen de golven van de oceaan voor onder meer Saint Louis, Gandiol en Mouit. In het verleden zijn er dan ook bij stormachtig weer problemen geweest met overstromingen in de regio. 

In 2003 besloot de regering van Senegal daarom om ter hoogte van Hydrobase een doorgang te maken om nieuwe overstromingen in het gebied te voorkomen. Het goed bedoelde plan bleek al snel uit te lopen op een ramp. Meteen nadat het kanaal klaar was begonnen de randen weg te slijten door de getijden van de zee. Hierdoor werd het kanaal met de dag breder en wat begon met een vier meter brede doorgang is vandaag de dag uitgesleten tot bijna zes kilometer open zee.  

langue de barbarie senegal
Het water verkleurd en er ontstaan flinke golven op de plek waar de Senegal rivier de Atlantische Oceaan ontmoet.

Dit heeft een enorme impact gehad op de flora en fauna van het schiereiland en verschillende dorpen en hotels zijn opgeslokt door het zeewater. Vandaag de dag heeft het echter nog geen invloed gehad op het nationale park Langue de Barbarie dat op de punt van het (schier)eiland ligt. Echter als er geen maatregelen genomen worden loopt de toekomst van het park ernstig gevaar.

langue de barbarie senegal
Ruïnes van voormalige hotels resten na het het rampzalige besluit een doorgang te creëren van de Senegal rivier naar de zee.
langue de barbarie senegal
Schildpadden zijn wat lastiger te spotten, maar krabben zijn er in overvloed.

Bereikbaarheid & beste reistijd Langue de Barbarie

Langue de Barbarie is makkelijk te bereiken vanuit Saint Louis. De meeste hotels bieden dagtochtjes naar het park aan. Wil je zelf iets regelen? Bij ons bezoek was de toegang tot het park 5000 CFA. Daarbij komen de kosten van een verplichte gids en de huur van een boot. 

Het park kan je eigenlijk het hele jaar goed bezoeken. De beste tijd voor vogelaars is tussen november en april wanneer duizenden trekvogels arriveren vanuit Europa. 

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.