Dwalen door het oude centrum van Saint-Louis

0
2586
Saint-Louis Senegal

De volgende stop op de route is Saint-Louis. Een bijzondere stad met het oude centrum op een eiland in de mond van de Senegal rivier. Het ligt dichtbij de grens met Mauritanië. Tot Dakar de hoofdstad werd was Saint-Louis de belangrijkste stad van het land. De stad kwam in de franse koloniale tijd tot bloei dankzij de handel in slaven, goud en ivoor.

Saint-Louis Senegal

Saint-Louis Senegal
De oude koloniale panden in het centrum worden langzaamaan gerestaureerd en in warme kleuren geverfd.

Koloniale sfeer in Saint-Louis

Het oude centrum op Île de Saint-Louis staat nog vol met huizen in de koloniale stijl en dit gedeelte van de stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stikt hier van de schitterende oude gebouwen met prachtige smeedijzeren balkons. De gevels van de huizen zijn in warme kleuren geverfd en de oude panden worden momenteel langzaamaan gerenoveerd. Het geeft Saint-Louis een charme die bij veel andere steden in Senegal ontbreekt.

Saint-Louis Senegal
De Senegal rivier.

Eerste cola na 200 kilometer woestijn

Terwijl ik mijn ontbijtje aan het klaarmaken ben rennen er 10 meter naast de tent opeens drie wrattenzwijnen voorbij. Staart recht omhoog en na het zien van mij en de tent schieten ze er met dubbele snelheid vandoor. Het is een prima begin van de dag. De vogeltjes fluiten en het zonnetje komt op.

Wel blijkt mij achterband het slachtoffer geworden te zijn van de eerste acaciadoorn en ik plak gaatje nummer 14. Hierna fiets ik al snel de bewoonde wereld in. De woestijn heb ik nu definitief achter me gelaten en ik zie zelfs een pinautomaat die mastercard accepteert !! Nu ik weer rijk ben trakteer ik mezelf allereerst op een paar koude colaatjes en fiets daarna het laatste stukje naar Saint-Louis.

Saint-Louis Senegal
Pont Mustapha Malick Gaye verbind het oude centrum met de Peninsula.

Het is heerlijk struinen door de straten van het oude centrum en via de Pont Mustapha Malick Gaye kom je uit op de Langue de Barbarie Penisula waar zich het drukke vissersdorp bevindt. Het is een spektakel om te zien hoe de vissersboten het land op worden gesleept. De vers gevangen vis wordt hier ook meteen verhandeld op de markt.

Saint-Louis Senegal
Het (niet zo schone) strand bij Saint-Louis.

In mei wordt in de stad het bekende Saint-Louis Jazz Festival gehouden. Dit meerdaagse festival trekt artiesten en toeristen van over de hele wereld. Als je in de regio bent rond die tijd is het zeker de moeite waard om daar rekening mee houden en de reis zo te plannen dat je de stad bezoekt als het feest in volle gang is.

Langue de Barbarie Penisula

De meeste hotels in Saint-Louis bieden boottochtjes aan naar het nationale park Langue de Barbarie Penisula op het zuidelijke puntje van de peninsula. Een vogelrijk gebied met lange witte stranden. Ook is het een apart gezicht om te zien hoe de kleur van het water veranderd op de plek waar de verschillende stromen van de Senegal rivier en de Atlantische oceaan elkaar ontmoeten.

Saint-Louis Senegal
De 500 meter lange Pont Faidherbe verbind het oude centrum met het vaste land. (Foto wiki/ Manu25)

Het meest herkenbare aan Saint-Louis zijn de grote ijzeren bogen van de Pont Faidherbe. Een 500 meter lange brug die het oude centrum verbindt met het vaste land. Aangekomen bij de brug blijkt deze gesloten te zijn. Er worden reparatiewerkzaamheden verricht en om zes uur ’s avonds gaat hij weer open. Er is wel een piroque die voetgangers naar de overkant brengt maar een snelle blik maakt duidelijk dat dat niets gaat worden met een bepakte fiets. Nog maar een dagje in Saint Louis dan maar.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.