Udzungwa, het Galapagos eiland van Tanzania

0
1041
Udzungwa het Galapagos eiland van Tanzania.jpg

Als Charles Darwin niet bij toeval in Zuid Amerika was gekomen, maar in de binnenlanden van Tanzania, was er toch een kans geweest dat hij zijn beroemde boek ‘On the Origin of Species’ toch had kunnen schrijven. Het Udzungwa Mountains National Park is het leefgebied van een aantal unieke diersoorten die door de loop van miljoenen jaren langzaam geïsoleerd raakten van soortgenoten en een eigen evolutionaire weg gingen volgen. Hierdoor heeft Udzungwa de bijnaam ‘Galapagoseilanden van Afrika’ gekregen. 

De Udzungwa mountains zijn onderdeel van de Eastern Arc Mountains. Een bergketen die begint bij de Taita Hills in Kenia en uiteindelijk via verschillende met regenwoud bedekte berggebieden, in een verder overwegend droog savannelandschap, uit komt bij Udzungwa. De naam Eastern Arc is afgeleid aan de boogvorm die met enige fantasie is te herkennen in de ligging van de bergen.

Tanzania - Udzungwa

Miljoenen jaren oude regenwouden 

Udzungwa herbergt een derde van de planten en diersoorten van Tanzania en heeft de op één na hoogste vogeldiversiteit in Afrika. Vanaf de Great Ruaha River Valley rijzen de bergen ruim twee kilometer omhoog. Het hoogste punt is Luhomero op 2576 meter hoogte. Het regenwoud dat Udzungwa bedekt is miljoenen jaren oud en was ooit verbonden met de uitgestrekte regenwouden in het Congo Bassin. 

Colobus angolensis sharpei

De naam Udzungwa komt waarschijnlijk van het Wahehe woord ‘Wadzungwa’ wat ‘mensen die naast de berg wonen’ betekend. De Wahehe was een lokale stam die hevig verzet boden tegen de Duitse kolonisatie. Udzungwa zou een Duitse verbastering van deze naam zijn. 

Unieke diersoorten

De dierenwereld in de Udzungwa mountains is zoals gezegd één van de meest bijzondere in Tanzania. Bij de meeste safari bestemmingen wordt meteen gedacht aan olifanten, leeuwen, buffels, neushoorns en luipaarden. Deze zijn ook in dit nationale park te vinden, maar leven voornamelijk in de nauwelijks toegankelijke delen. Udzungwa is echter onder meer bijzonder vanwege de 11 verschillende primaten soorten, waarvan er 5 alleen in dit gebied voorkomen.

Tanzania - Udzungwa

Zo werd in 1979 de Sanje kuifmangabey ontdekt die werd vernoemd naar de Sanje waterval, waar het dier voor het eerst werd gezien. De Sanje kuifmangabey werd ontdekt door onderzoekers die hier waren om een andere endemische soort te bestuderen, de Ehehe-Rode-franjeaap. In de loop van de jaren worden er nog met regelmaat nieuwe apensoorten ontdekt. Ook leven er unieke vogelsoorten, zoals de in 1991 ontdekte Udzungwa bospatrijs en de roodvleugelhoningzuiger, buulbuullijster en roodkapsnijdervogel.

Twig snake

Bezoek Udzungwa

De beste (en enigste) manier om de indrukwekkende schoonheid van de Udzungwa Mountains te beleven is wandelend. Het Mwanihana gebied in het park wordt het meest bezocht en hier zijn wandelroutes uitgezet die langs verscheidene watervallen lopen. De tochten variëren van enkele uren tot meerdaagse wandeltochten door het bergachtige regenwoud.

IMG_5230-1

Het in 1992 door Prins Bernhard geopende Bernhard Waterfall Trail is een korte mooie wandeling en kan zonder gids bezocht worden. Voor de langere variant naar de Sanje Falls is wel een gids vereist. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur, of langer als je bij de waterval het water induikt voor een verfrissende duik. 

IMG_4973-1

Onderweg naar het park rijd je door de Kilombero vallei. Een prachtig gebied met suikerrietplantages en typische Tanzaniaanse dorpjes. Vanaf Mikumi rij je in ongeveer 2 uur naar Udzungwa. Heb je geen eigen vervoer dan kan je hier een tour naar Udzungwa boeken, of een taxi regelen naar de ingang van het park. Vanaf Dar es Salaam duurt de rit zo’n 5 uur. Bij het park zijn verschillende lodges en een camping om te overnachten. 

De beste tijd om Udzungwa Mountains National Park te bezoeken is de droge tijd van juni tot en met oktober. Tijdens de regenmaanden is het lastiger om het park te bezoeken vanwege de glibberige paden. Een bezoek nog steeds mogelijk en misschien wel extra bijzonder zonder andere toeristen en de prachtig groene natuur.

Meer info: https://www.tanzaniatourism.go.tz/en/destination/udzungwa-national-park

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.