Zanzibar, eiland van specerijen en sultans

0
1699
Zanzibar Tanzania

Kruiden, slaven, ontdekkingsreizigers en sultans maakten Zanzibar tot wat het nu is. Overal op het eiland voor de kust van Tanzania ruik je de geuren van specerijen en zie je sporen van de fascinerende geschiedenis van Zanzibar. Treed in de voetstappen van bekende ontdekkingsreizigers als Livingstone, Stanley en Burtin en ontdek dit kruispunt van Afrikaanse, Arabische en Europese culturen. 

Waarschijnlijk wordt Zanzibar al zo’n 4000 jaar bewoond door Afrikanen. Enkele eeuwen later vermengde zij zich met immigranten uit onder meer Europe, China, India en Egypte. Deze kwamen naar Zanzibar via de diverse handelsroutes die in de loop der eeuwen langs het eiland voerden. Zanzibar is in het verleden in handen geweest van de Arabieren en de Portugezen. Later werd het onderdeel van het Sultanaat Oman en weer later werd het onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Al deze verschillende culturen hebben hun sporen nagelaten op het eiland. 

Zanzibar Tanzania strand

Zanzibar is gelegen in de Indische Oceaan op ongeveer 50 kilometer afstand vanaf het Tanzaniaanse vaste land. Zanzibar is eigenlijk de naam van de Archipel die bestaat uit de eilanden Unguja, Pemba en enkele kleinere eilanden. Het hoofdeiland Unguja wordt alleen door de eilandbewoners zo genoemd. Internationaal staat het beter bekend als ‘Zanzibar’. De hoofdstad van de archipel wordt ook Zanzibar of soms Zanzitown genoemd en de oude binnenstad is bekend als Stone Town.

Zanzibar Tanzania strand

De voornaamste reden om naar Zanzibar te komen is natuurlijk om te genieten van de prachtige stranden en de heerlijk (water) temperaturen. Maar er is meer te beleven op Zanzibar. 

Stone Town

Het hart van Zanzibar wordt gevormd door een labyrint van nauwe straatjes en smalle steegjes. Je loopt er langs oude huizen met prachtig bewerkte houten deuren. De meeste huizen in Stone Town zijn gebouwd van koraalsteen dat bij elkaar gehouden wordt door pleister en aarde. Ook kun je de oude woning van David Livingstone bezoeken of verdiep je in het slavenverleden bij één van de slavenkerkers. Het is bekend dat er op Zanzibar tussen 1830 en 1873 maar liefst 600.000 slaven verhandeld werden. Om aan deze aantallen te voldoen werden ze zelfs vanuit Malawi en Congo gehaald. 

Zanzibar Stone Town deur

Het huis der wonderen , het palace museum, de old dispensary en het Mtoni paleis geven een mooie indruk van de grandeur van de bouwstijlen van de sultans die over Zanzibar heersten.

Mercury House

Iedereen kent Queen en iedereen kent de legendarische zanger Freddy Mercury. Wat bijna niemand weet is dat de zanger op Zanzibar is geboren en er de eerste jaren van zijn leven doorbracht. Tegenwoordig herinnerd alleen een enkel bord en twee vitrines met foto’s aan het feit dat hij hier in 1963 geboren is. De reden dat er weinig aandacht aan dit feit wordt besteed is omdat de zanger openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Tot vandaag de dag is dat helaas nog steeds verboden in Tanzania. 

Buiten de stad vind je rust en ruimte op een aaneenschakeling van parelwitte stranden omgeven door een azuurblauwe zee. Ook tref je er de unieke koraalriffen van de Zanzibar archipel. Eén van Zanzibar’s beste duiklocaties is Mnemba, een klein eiland voor de kust in het noord oosten van Unguja. Ook heb je hier de mogelijkheid om walvishaaien te zien en tussen dolfijnen of reuze manta’s te duiken.

Prison Island

Een leuke dagtrip is naar Prison Island, waar een groep landschildpadden leeft, waarvan enkele meer dan 100 jaar oud zijn. Het eiland heeft ondanks zijn naam nooit echt dienst gedaan als gevangeniseiland. Het heeft zijn naam waarschijnlijk gekregen toen er tijdens de Portugese overheersing gestart werd met de bouw van een gevangenis. Deze werd echter nooit in gebruik genomen. Op Prison Island is een restaurant en een klein hotel waar je kan overnachten. Op het prachtige strand is het heerlijk relaxen en er zijn een aantal prachtige locaties om te snorkelen.

Zanzibar eiland Afrika

Zanzibar is beroemd om het fijne houtsnijwerk. In uiteenlopende winkeltjes in de binnenstad en vooral langs Gizenga Street, zijn met koper beslagen kisten te koop die uniek zijn voor Zanzibar. Andere souvenirs zijn kruiden en taarab, de traditionele muziek van het eiland met Afrikaanse en Arabische invloeden. 

Souvenirs Zanzibar Tanzania

Jozani Chwaka Bay National Park

Zanzibar kent één nationaal park. Het Jozani Chwaka Bay National Park. Het is ongeveer 50 vierkante kilometer groot en vormt het leefgebied van de Zanzibarfranjeaap. De apen zijn te herkennen aan hun zwart, wit en rode vacht en komen alleen hier voor. De apen zijn gewent aan bezoekers en zijn daarom behoorlijk dicht te benaderen. Het is overigens niet toegestaan om de dieren aan te raken. Bijzonder is ook de route over een loopbrug door een mangrovebos.

Jozani Chwaka Bay Zanzibar

Bezoek Zanzibar

Op Zanzibar vind je de meest uiteenlopende accomodaties. Van hostels voor backpackers tot luxe vijf sterren resorts. 

Het eiland is bereikbaar per vliegtuig vanaf onder andere Dar Es Salaam en Kilimanjaro. Ook varen er veerboten tussen Dar Es Salaam en Zanzibar en Zanzibar en Pemba. 

Zanzibar Tanzania accomodatie

Beste reistijd voor Zanzibar

Zanzibar heeft twee regenseizoenen. De eerste is van maart tot en met mei en de tweede periode met hevige buien is tussen oktober en december. De temperatuur schommelt overdag rond de 30 graden. Tijdens de regenseizoenen kan de warmte gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid benauwd aanvoelen. Tussen juni en oktober is het heerlijk vertoeven op het Zanzibar. Ook in onze wintermaanden januari en februari ben je gegarandeerd van goed weer. De temperatuur van het water van de Indische Oceaan ligt zo dicht bij de evenaar ver achterin de twintig tot soms wel 30 graden. Ideaal om te zwemmen, snorkelen en duiken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.