Ugalla River Game Reserve

0
1146
Ugalla River Game Reserve Tanzania

Het Ugalla River Game Reserve in Tanzania ligt net ten oosten van het Tanganyikameer en ten noorden van het nationale park Katavi. Het vlakke reservaat is 5000 vierkante kilometer groot en wordt gedomineerd door de seizoensgebonden Ugalla rivier. De brede meanderende rivier vormt de levensader van het reservaat.

Tijdens het droge seizoen droogt de rivier op maar vormen er wel permanente waterpoelen die een overvloed aan dieren aantrekken. Dit is de ideale tijd voor game viewing en wandelsafari’s.

Ugalla’s is dan ook bekend vanwege de uitzonderlijke landschappen en de hoge dichtheid aan roofdieren. De met gras begroeide uiterwaarden worden onderbroken door waaierpalmen die de rivier flankeren. Verder van de rivierloop bestaat de begroeiing uit struiken en Miombo bossen. Termietenheuvels onderbreken het overwegende vlakke landschap en bieden goede uitkijkpunten voor roofdieren om prooien te spotten. Wilde honden, leeuwen en olifanten gedijen dan ook prima in deze omgeving.

Beschermd gebied voor bijen

De Miombo bossen en graslanden zijn een belangrijk beschermd gebied voor bijen. Het is toegestaan voor erkende honingverzamelaars om honing in het reservaat te verzamelen. Er lopen verschillende bijenteeltprojecten die het waard zijn om te bekijken. Ook mag er 6 maanden per jaar worden gevist in de rivier.

De bossen bieden ook een natuurlijke habitat voor leeuwen, wilde honden en olifanten.

Ander wild bestaat uit onder meer struisvogels, buffels, hartebeest, hyena, impala, oribi, zebra’s en sitatunga. Op de open vlaktes zwerven kudu en roan antilopen en in de rivier stikt het van de krokodillen en nijlpaarden. Heb je geluk dan zie je misschien nog een Kaapse klauwloze otter. Fervente vogelaars kunnen kraanvogels, schoenbekooievaars, dwergganzen en andere steltlopers zien die gedijen in deze waterige omgeving.

Bezoek het Ugalla River Game Reserve

Het wildreservaat is te bereiken vanaf Arusha of Dar es Salaam. Vanaf Tabora is het nog 100 kilometer naar de ingang van het park. Voor de weg is een 4×4 nodig.

De kleine binnenlandse luchthaven Urambo ten noorden van het park is de luchthaven die het dichtst bij Ugalla ligt. Ook is het mogelijk met een klein charter vliegtuigje naar Ugalla te vliegen.

Tijdens het regenseizoen dat van januari tot april loopt is het reservaat volledig ontoegankelijk. Als de regen toeslaat, zijn er uitgebreide overstromingen. Ondanks de regen is dit de perfecte tijd van het jaar voor vogelaars de rivier per boot verkennen. Gedurende deze tijd trekken veel trekvogels naar het gebied.

Voor de meeste bezoekers zijn de droge maanden de beste tijd voor een bezoek, wanneer dieren samenkomen rond de plassen water die worden gevormd door de opdrogende rivier. Deze periode is het ook mogelijk om wandelsafari’s te maken.

In het reservaat zijn kampeerfaciliteiten en tentenkampen. De meeste accommodatie mogelijkheden liggen echter net buiten de grenzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.