Vorkstaartscharrelaar in de serie dier uitgelicht

0
1355
Vorkstaartscharrelaar Stunningtravel Afrika

De Vorkstaartscharrelaar is een vogel die veel voorkomt in het oosten en het zuiden van Afrika. De kleurrijke vogel dankt haar naam aan de twee staartpennen die als een vork naar achteren steken. Wanneer de Vorkstaartscharrelaar in de rui is dan verliest ze deze typerende veren. De vogel staat bekend om de fantastische capriolen in de lucht met name tijdens de balts. Het gedrag bij dieren om partners aan te trekken en over te halen tot de paring.

De ongeveer 30 centimeter grote vogel (met volgroeide staartuiteinden 36 centimeter) behoord tot de familie Scharrelaarvogels. De Vorkstaartscharrelaar is te herkennen door het witte voorhoofd. De kruin en de nek zijn olijfgroen, de rug is warm bruin, de stuit en de vleugels zijn donkerblauw.

Het nest van de Vorkstaartscharrelaar bouwt de vogel in een bestaande holte in een boom. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden elkaar afwisselend de eieren uit en na zeventien of achttien dagen komen deze uit.

Het voedsel van de Vorkstaartscharrelaar bestaat uit krekels, sprinkhanen, motten, vlinders, hagedissen en schorpioenen. Door de lange snavel lukt het ook om op kleine zoogdieren zoals muizen te jagen. Zelfs kleine slangen moeten voor ze oppassen…

De engelse naam is de Lilac breasted roller en de wetenschappelijke naam is Coracias caudatus. De Engelse benaming roller dankt de vogel aan het vlieggedrag tijdens de jacht. Na een snelle duikvlucht “rolt” hij zich op zijn prooi.

Vorkstaartscharrelaar Malawi Afrika

Leefgebied van de Vorkstaartscharrelaar

Het leefgebied bestaat voornamelijk uit half open savannelandschap met verspreide bomen.  De vogel mijdt over het algemeen de omgeving van menselijke nederzettingen. Deze kleurrijke vogel zit vaak boven in een boom op de uitkijk op zoek naar insecten en alert voor gevaar in de verte.

De Vorkstaartscharrelaar kan je tegenkomen in Ethiopië, Kenia, Somalië, Tanzania, Malawi, Mozambique, Oeganda, Rwanda, Burundi, Democratische Republiek Congo, Angola, Namibië, Zambia, Botswana, Zimbabwe, Eswatini, Zuid Afrika en Leshoto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.