Woeste natuur van nationaal park Mapungubwe

0
3193
Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
Mapungubwe Hill valt al van een afstand op en was ook de hoofdstad van het Mapungubwe koninkrijk.

Het nationale park Mapungubwe ligt in de Limpopo provincie van Zuid Afrika. Het is één van de minder bekende nationale parken van het land, maar wat landschap betreft misschien wel de mooiste. Het ligt op de grens met Zimbabwe en Botswana en is in 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNSECO geplaatst. Dat het park niet hoog op de toeristische radar staat bleek wel toen wij in februari vrij laat het park binnenreden. Die dag waren 4 auto’s ons voor gegaan. Het is dus een heerlijke plek voor mensen die in alle rust op onderzoek uit willen gaan.

Het park staat bekend om zijn schilderachtige landschap. Unieke zandsteen formaties, bossen, rivieroevers en baobab bomen zorgen voor een fascinerende aanblik. Dit in combinatie met een paar grazende zebra’s op de voorgrond geeft het ultieme plaatje. Van de big 5 is alleen de buffel niet te vinden in het park, maar ook de andere 4 laten zich niet zo makkelijk zien als in bijvoorbeeld het Kruger park. Veelvoorkomende soorten zijn onder andere elanden, zebra’s, impala’s, gemsbokken, steenbokken koedoes. Daarnaast zijn er talrijke kleinere diersoorten als dassen, stekelvarkens en verschillende soorten apen.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
Het ultieme plaatje: zebra’s, palmbomen, baobabs en zandsteenformaties.

De grootste kans om de leeuwen, wilde honden, cheeta’s, witte neushoorns en hyena’s te spotten heb je bij de Maloutswa Zoutpan. In het park zijn daarnaast nog verschillende uitkijkpunten waar je uit de auto mag en de dieren kan gade slaan of genieten van verre uitzichten over het park. Op de plek waar de Limpopo en Shashe rivieren samenkomen is een houten wandelpad aangelegd waarvan je een prachtig uitzicht hebt op het water en Zimbabwe plus Botswana aan de andere kant. Ook is dit de ideale plek om een aantal van de meer dan 400 vogelsoorten die in het park voorkomen te bekijken.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
De plek waar de Limpopo en Shashe rivieren samenkomen. Op de achtergrond Botswana.

Het is heerlijk rijden over de grotendeels onverharde paden waarvan zo’n 35 kilometer verhard is en 100 kilometer onverhard en alleen geschikt voor auto’s met 4WD. Heb je geen 4WD dan biedt het park ook georganiseerde rondritten en wandelingen aan. Ook behoord een nacht safari tot de mogelijkheden. Deze zal ook georganiseerd moeten, gezien je met je eigen auto na zonsondergang niet meer mag rondrijden.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
Eén van de uitkijkpunten die een schitterend uitzicht geven over het park.

Onderweg kom je zeker langs Mapungubwe Hill. Mapungubwe betekent ‘place of the stone of wisdom’. Vrij vertaald als ‘plaats van de steen der wijsheid’. Dit was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Mapungubwe. Uit vondsten bij archeologische opgravingen blijkt dat het een welvarende gemeenschap was. Een gouden neushoornbeeld werd hier in de grond gevonden en wordt nog steeds tentoongesteld in het museum dat zich in het park bevind. Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen dit museum te bezoeken. Er is veel informatie te vinden over de geschiedenis van het gebied en er zijn ook veel van de opgegraven archeologische vondsten te bekijken.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
De kans dat je giraffes tegenkomt in Mapungubwe is vrij groot.

Bereikbaarheid Mapungubwe

Het beste kun je met een eigen huurauto komen. De ingang van het park ligt aan de R572 die het beste te bereiken is via Louis Trichardy en Musina. De weg vanaf de andere kant (via Alldays) is erg slecht en je kan daar op de meeste stukken niet harder rijden dan 20-30 km per uur.

In het park zijn twee kampementen en één Lodge waar je kunt overnachten.

Uitgebreide informatie vind je op de engelstalige website van Sanparks. Hier kan je ook de accommodatie boeken en een wildcard aanschaffen. Deze kan je een hoop geld schelen als je van plan bent om meerdere nationale parken en/ of reservaten van plan bent te bezoeken.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
In het park is zo’n 130 kilometer aan wegen te verkennen. 100 kilometer daarvan is onverhard en alleen toegankelijk met een 4WD.

Extra aandachtspuntje is dat het park zich als één van de weinige plaatsen in Zuid Afrika bevind in de Malaria risico zone. Voorzorgsmaatregelen zijn dus aan te raden, zeker in of net na het regenseizoen.

Nationaal park Mapungubwe in Zuid Afrika
Het houten wandelpad bij de Limpopo rivier.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.