Zestien witte neushoorns overgeplaatst naar Garamba National Park

0
243
Neushoorn Bandia Senegal

Democratische Republiek Congo  Zestien zuidelijke witte neushoorns zijn veilig overgeplaatst naar het Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo. De introductie van deze ondersoort in het Garamba Complex (GC) geeft hoop dat ze zich zullen aanpassen en dezelfde rol zullen vervullen als de nu uitgestorven noordelijke witte neushoorn.

In een baanbrekende inspanning om het ecologisch evenwicht te herstellen in een van Afrika’s oudste nationale parken, zijn 16 zuidelijke witte neushoorns geïntroduceerd in het Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo (DRC), afkomstig van het &Beyond Phinda Private Game Reserve in Zuid-Afrika. De verplaatsing werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met het Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN), African Parks en &Beyond, en werd gesponsord door Barrick Gold Corporation, die zich heeft verbonden aan het ondersteunen van het project gedurende de komende jaren.

Deze verplaatsing maakt deel uit van een groter conserveringsinitiatief binnen het Garamba Complex (GC) om de volledige dierpopulatie in het park te herstellen, nadat de laatste noordelijke witte neushoorn in 2006 werd gestroopt en sindsdien is uitgestorven als ondersoort. Het introduceren van zuidelijke witte neushoorns in dit gebied zal de bijdrage van het Garamba National Park aan de wildeconomie van de DRC versterken, en ervoor zorgen dat de conservering van de prachtige natuurlijke landschappen van het land op lange termijn voordelen oplevert voor de lokale gemeenschappen en alle Congolezen.

“De terugkeer van witte neushoorns naar de Democratische Republiek Congo getuigt van ons land’s toewijding aan het behoud van biodiversiteit. Aangezien Garamba zich positioneert als een wereldwijd belangrijk toevluchtsoord voor megaherbivoren, is het introduceren van zuidelijke witte neushoorns in het land een belangrijke stap om bij te dragen aan de bescherming van neushoorns in Afrika. We zijn dankbaar voor onze partners op het gebied van natuurbehoud, die een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van onze doelstellingen en het bevorderen van duurzame, transformerende en rechtvaardige socio-economische groei,” aldus de Algemeen Directeur van ICCN, de heer Milan Ngangay Yves.

De 16 neushoorns zijn afkomstig van &Beyond Phinda Private Game Reserve in Kwa-Zulu Natal (KZN), Zuid-Afrika, binnen het Mun-Ya-Wana Conservancy. De neushoorns zijn in twee verplaatsingen per vliegtuig van Zuid-Afrika naar het Kibali Mine-vliegveld van Barrick in het noordoosten van de DRC gebracht en vervolgens per vrachtwagen naar het Garamba National Park vervoerd. Deze herintroductie maakt deel uit van de algehele strategie om op lange termijn de witte neushoorns in Afrika te behouden door hun leefgebied uit te breiden en nieuwe fokgebieden voor de soort te creëren in veilige gebieden. Professioneel personeel en een gekwalificeerde dierenarts zullen toezicht houden op de acclimatisatie van de neushoorns in Garamba.

29-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.