Rusland zal doorgaan met operaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek

0
237
Verkiezingen Centraal Afrikaanse Republiek

Centraal Afrikaanse Republiek – Rusland zal doorgaan met operaties in de Centraal Afrikaanse Republiek, hetzij met de Wagner-groep die momenteel naast het leger tegen de rebellie vecht, hetzij met een andere troepenmacht, zo verklaarde een hoge functionaris in het presidentschap van de Centraal-Afrikaanse staat.

Deze aankondiging komt kort na de uitspraak van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dat de paramilitaire groep die zaterdag kortstondig tegen het Kremlin in opstand kwam, “zal doorgaan” met operaties in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek als instructeurs, volgens Moskou.

Woensdag verklaarde de eerste vicevoorzitter van de Centraal-Afrikaanse Nationale Assemblee, Evariste Ngamana, tijdens een interview dat “De situatie in Rusland op geen enkele manier invloed heeft op de betrekkingen tussen beide landen”.

De regeringsfunctionaris voegde eraan toe dat ze niet tegen de hulp van de Verenigde Staten en Frankrijk zijn bij het handhaven van de orde in het land.

De operaties van Wagner in de Centraal Afrikaanse Republiek gaan terug tot 2018, toen honderden Wagner-strijders in het land arriveerden om het lokale leger op te leiden, volgens Moskou.

Eind 2020 riep president Touadéra, bedreigd door een rebellenoffensief op Bangui, Moskou op om te hulp te komen. Er kwamen meer Wagner-strijders aan, die snel de gewapende groepen uit het grootste deel van het grondgebied verdreven dat ze controleerden.

Sindsdien hebben de VN, internationale NGO’s en Parijs zowel de Russen als de rebellen en Centraal Afrikaanse soldaten beschuldigd van misdaden en schendingen tegen burgers.

29-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.