Ranomafana National Park

0
1420
Ranomafana National Park maki

Het nationale park Ranomafana, wat ‘heet water’ betekend, is zonder twijfel één van de meest spectaculaire Nationale Parken van Madagaskar. Door de goede bereikbaarheid vanwege de ligging nabij de RN7 en de grote grote biodiversiteit is het een van de meest bezochte parken van het eiland geworden. De naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Vanwege deze bronnen vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daaromheen ontwikkelde zich het dorpje.

Ranomafana werd opgericht in 1991 en strekt zich uit over een bergachtig terrein van 415 vierkante kilometer en wordt bedekt door dichte vochtige bossen. In 1986 werd hier de ernstig bedreigde gouden halfmaki ontdekt door Dr. Patricia Wright. Deze ontdekking leidde ertoe dat de regering besloot om hier een nationaal park te creëren. 

Ranomafana National Park maki madagaskar

In het natuurpark leven twaalf soorten maki’s die zich relatief eenvoudig laten zien. Naast de gouden halfmaki zijn er de oostelijke wolmaki, roodbuikmaki, grijze halfmaki, breedsnuithalfmaki, Eulemur rufifrons, Vari, Milne-Edwards’ sifaka, kleintandwezelmaki, grote katmaki, rode muismaki en het zeldzame vingerdier (Ayeaye) te vinden. Andere dieren die je er tegen kan komen zijn onder andere mangoesten, civetkatten, vleermuizen en zeven soorten tenrecs (een soort splitsing tussen de mol, egel en spitsmuis). 

Vogelaars kunnen ook hun hart ophalen in het nationale park. Er zijn minstens 115 soorten gecatalogiseerd, waarvan er 30 alleen in dit deel van Madagascar voorkomen. Ga op zoek naar de Madagaskarhavik, crossleys grondscharrelaar, fluweelasitie, steltrallen of de bedreigde kuifibis. 

De immense fauna wordt verder aangevuld door 62 soorten reptielen zoals slangen, kameleons en gekko’s. Ook leven er bijna 100 verschillende kikkers, 90 vlinders en 350 soorten spinnen. De meeste reptielen en kikkers het best te zien tijdens nachtelijke wandelingen, wanneer met name kameleons aanvankelijk wit weerkaatsen in de lichtstraal van een zaklamp.

Madagascar Bright-eyed Frog (Boophis madagascariensis)

On the Origin of Species

Wetenschappers geloven dat als Darwin in plaats van naar de Galapagos eilanden naar Madagascar was gevaren, hij toch zijn beroemde boek ‘On the Origin of Species’ had kunnen schrijven. Een andere plek in Afrika waar dit voor geldt zijn de Udzungwa Mountains in Tanzania.  

ranomafana viewpoint

Ranomafana staat naast het dierenleven ook bekend om de vele soorten bamboe. Desondanks de vele soorten zijn de gebieden waar ze groeien beperkt. Met name de reuzenbamboe, die tot 35 meter hoog kan worden komt nog weinig voor. Dit mede omdat de bamboe door de lokale bevolking wordt gebruikt om meubels, manden en zelfs huizen van te bouwen. Andere planten die in deze regenwouden groeien worden er veel door de lokale Tanala en Betsileo stammen gebruikt voor medische doeleinden.

ranomafana

Naast de dichtbeboste heuvels, wordt Ranomafana gekenmerkt door talrijke kleine waterstroompjes, die naar samen komen in de prachtige Namorona rivier, die het park doorsnijdt en elektriciteit produceert voor de omliggende gebieden bij de waterkrachtcentrale.

Wandelen in Ranomafana

Er zijn verschillende routes om het park te verkennen. Houd er rekening mee dat de kortste tochten ook de meest populaire zijn en dat de paden vooral in het hoogseizoen behoorlijk druk kunnen worden. De langere tochten zijn veel rustiger en meer lonend als je dieren in het wild wil zien. 

Talatakely trail: De meest bekende wandelroute, omdat je er een grote kans hebt om maki’s te spotten. De wandeling neemt ongeveer 5 uur in beslag en je komt onder andere langs een hoog uitkijkplatform.

Lemur at Ranomafana NP

Varibolomena trail: Een makkelijke tocht van 4 uur met een goede kans om maki’s te spotten in het secundaire bos dat voert langs een prachtige waterval. De wandeling kan ook ’s nachts gemaakt worden om reptielen en kikkers te ontdekken. 

Ranomafana

Sahamalaotra trail: Een wandelroute van 10 kilometer door het bos waarbij je op zoek gaat naar maki’s en vogels.

Vohiparara trail: Een trektocht van 2 dagen door het Nationaal Park (20 km op en neer) om maki’s, vogels en andere dieren te spotten en een heilig meer te bezoeken.

Varijatsy trail: Een trektocht van 1 of 2 dagen door het primaire bos op zoek naar maki’s en vogels en langs een waterval en een natuurlijke rotspoel waar je een bad kunt nemen.

Soarano trail: Een pittige trektocht van 2 of 3 dagen door het primaire bos waarbij je een bezoek brengt aan een paar traditionele Tanala dorpen midden in het bos.

Bezoek het Ranomafana National Park

Het klimaat is het hele jaar door warm en vochtig. De beste maanden om het park te bezoeken zijn mei, september, oktober en november. Het meest ‘droge seizoen’ strekt zich uit van april tot december. De meeste regen valt tussen januari en maart, maar ook de rest van het jaar kunnen er flinke buien vallen. In het park zijn verschillende campings waar je kan overnachten bij meerdaagse trektochten. Bij de ingang van het park is een simpel onderkomen met gedeelde douches en warm water. 

In Ranomafana vind je een aantal gezellige pensions en guesthouses.

bungalows in ranomafana

Ranomafana

Het nationale park Ranomafana is makkelijk bereikbaar. Het ligt in oosten van Madagascar, ongeveer halverwege de steden Antsirabe en Fianarantsao. De ingang van het park ligt ongeveer 60 km ten noorden van Fianarantsoa en 400 ten zuiden van Tana. Er zijn twee geasfalteerde wegen die het park doorkruisen. De RN25 vanuit Ambohimasoa en de RN45 vanuit Alakamisy. Beiden zijn het hele jaar door begaanbaar, hoewel de rit tijdens het regenseizoen langer kan duren.

Ranomafana

Er is een goede taxi en busverbinding tot het dorp Ranomafana vanuit Antananarivo en vanuit Fianarantsoa. De ingang van het park is  in het dorp Ambodiamontana, ongeveer 6 km vanaf Ranomafana. Hier is ook het hoofdkantoor waar je alle informatie kan krijgen en engelstalige gidsen kan regelen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.