Het nationale park Ankarafantsika

0
1269
Ankarafantsika National Park Madagaskar

Het nationale park Ankarafantsika bestaat uit één van de grootste en laatst overgebleven natuurgebieden met dicht loofbos in Madagaskar. Het nationale park, voorheen bekend als Ampijoroa Forest Station, is het leefgebied van verschillende ernstig bedreigde diersoorten die alleen op dit eiland voorkomen. 

Het park ligt ongeveer 450 kilometer ten noorden van Tana en 110 kilometer ten zuiden van Mahajanga en heeft een oppervlakte van bijna 1350 vierkante kilometer. Dwars door het midden van het park loopt de R4 dat één van de hoofdwegen van het land is. Het gebied aan beide zijden van de weg waren al langer beschermd, maar na de samenvoeging van de twee delen werd het in 2002 uitgeroepen tot nationaal park. 

De vegetatie bestaat voornamelijk uit relatief laag en struikachtig loofbos met savanne’s en galerijbossen rond het Ravelobe meer. In Ankarafantsika leven acht soorten lemuren, waaronder Milne-Edwards wezelmaki, mongozmaki, westelijke wolmaki, dwergmuismaki, vetstaartkatmaki. Ook is het de enigste plek in het wild waar je de goudbruine muismaki tegen kan komen. Vooral de wandelingen in de avond zijn goede momenten om de lemuren te zien. Overdag is het ook heerlijk wandelen door het park en laten de Coquerels kroonsifaka maki’s zich graag bewonderen. 

Coquerel's Sifaka (Propithecus coquereli)

Madagaskarzeearend

Het park is ook één van Madagaskar’s beste locaties om vogels te spotten. 129 verschillende soorten zijn er geteld waarvan er 75 alleen in Madagaskar voorkomen. Je kan er op jacht naar de gebandeerde torenvalk, rosse vanga, van Dams vanga en de Madagaskarzeearend. Van de laatste zijn nog maar enkele honderden exemplaren over en ze staan daarom op de rode lijst van de IUCN. 

Coquerel's Coua, Ankarafantsika NP, Madagascar

Reptielen zijn ook goed vertegenwoordigd in Ankarafantsika met verschillende soorten kameleons en slangen. Rond het meer kan je krokodillen en de zeer zeldzame Madagaskarscheenplaatschildpad tegenkomen. 

Wandelroutes

In het park zijn 11 wandelroutes aangelegd. De Coquereli route is de makkelijkste wandeling waarbij je lemuren (meestal de Coquerel’s sifaka) en vogels ziet. Een andere leuke wandeling begint bij het Ravelobe meer en brengt je langs een aantal geweldige baobab bomen. 

De routes die wij aanraden zijn de Source of Life en Ankarokarota trails. Bij de eerste zie je veel watervogels rond het meer, aangevuld met verschillende lemuren en reptielen als kameleons en slangen. Deze route loopt ook door enkele dorpen van de lokale Sakavala bevolking. Je kan dan ook een paar heilige plaatsen bezoeken die bij religieuze rituelen worden gebruikt. De wandeling duurt ongeveer 3 uur. 

De Ankarokaroka route is een uurtje langer en de 4 uur durende wandeling leidt je door de savanne, waar je veel dieren kunt vinden, naar Lavaka, een door erosie veroorzaakte verzakking met verbluffende uitzichten over het omliggende landschap.

Naast de mooie wandelingen kan je ook een boottocht maken over het Ravelobe meer. Hier kan je ook overnachten in een aantal comfortabele bungalows. 

Bezoek Ankarafantsika National Park

Ankarafantsika is het hele jaar door te bezoeken. Het ligt langs de snelweg R4 die Tana en Mahajamga (Majunga) met elkaar verbindt. Vanaf Majunga ben je binnen 2 uur bij het park wat het tot een leuke dagtocht maakt. Je mist dan wel de nachtwandeling wat één van de hoogtepunten voor veel bezoekers is. 

Ground chameleon (Brookesia decaryi)

De ingang van het park bij het dorp Ampijoroa, waar verschillende hotels en guesthouses zijn. 

Ankarafantsika is het hele jaar te bezoeken, maar tijdens het droge seizoen van april tot en met november kan het hier erg warm zijn.

Powered by Germany

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.