Kaapstad, ’s werelds mooiste puntje

0
139
Tafelberg

Vlag Zuid AfrikaNoem Zuid-Afrika en de meeste mensen denken aan avontuurlijke wildsafari’s en niet direct aan ’s werelds mooiste puntje. Bij dat puntje, daar waar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten, klopt het hart van de mooiste metropool van Afrika; Kaapstad. In de schaduw van de majestueuze Tafelberg zijn er maar weinig bezoekers die niet onder de indruk zijn van deze unieke stad. Waar zal ik beginnen om uit te leggen dat deze stad bekend staat als een veelzijdige stad waar veel te beleven is. Wat Kaapstad zo uniek maakt is dat je er in een ontspannen sfeer idyllische plekjes of goudkleurige stranden kan bezoeken. Ook kan je er alle denkbare activiteiten ondernemen. Dat is pas een eerste greep uit de eindeloze mogelijkheden. Ga mee in dit verhaal en beleef onze Kaapse trip zelf.

Kaapstad in een notendop

Kaapstad heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur meestal aangenaam is. Je kunt deze culturele smeltkroes het hele jaar door bezoeken. Door het milde klimaat speelt het leven in deze stad zich grotendeels buiten af. Wat doe je in de zuidelijke lente als je net bent aangekomen? Dan wil je wel eens wat anders ervaren dan het gewone ritme van de dag. Dat begint al zodra we het vliegtuig uitstappen. Om vijf uur ’s ochtends bestaat onze ontvangst uit een acappella band die iedere reiziger met vrolijk gezang verwelkomt. De band zingt vals maar de sfeer is goed.

We huren een auto om de omgeving te verkennen. Op het moment dat we van het vliegveld wegrijden laten we het gezang achter ons. Onze blik valt direct op de Tafelberg, letterlijk het hoogtepunt van Kaapstad. De lange afgeplatte top oogt werkelijk als een tafelblad. Na deze eerste kennismaking rijden we door hellende straten naar het relatief kleine stadscentrum. Kaapstad is gebouwd rond een bergketen genaamd; Signall Hill, Lions Head, Devil’s Peak en de Tafelberg. Deze bergen liggen als een ijzerhoef rond het stijlvolle stadscentrum. Het stadshart wordt gevormd door Longstreet, Adderley Street en Stand Street. We dwalen met gemak door Long Street met zijn kleine winkeltjes en karakteristieke cafeetjes. We merken dat de zon doordringt in de smalle steegjes en zien dat hij figuren tekent op de bont gekleurde gevels van de wijk Bo-Kaap.

Kaapstad
Kaapstad by Night
Tafelberg
Tafelberg gezien vanaf Lion’s Head
Trendy Camps Bay

Om op onze eerste ochtend nog meer in de stemming te komen volgen we de kust zuidwaarts. We komen uit bij Camps Bay dat bestaat uit een lange parelwitte boog zand met op de achtergrond een indrukwekkende bergketen, genaamd de Twelve Apostles. Een ongedwongen plek waar het ruisen van de zee het ritme aangeeft. We voelen een zachte zeebries langs ons lichaam stromen en nestelen ons in het zand. De zon wordt ondertussen warmer en streelt onze huid. In het azuurblauwe koude water zien we surfers surfen op een golf van vrijheid. Op de met palmbomen omzoomde boulevard ervaren we een ‘relaxte’ gemeenschap waar tijd en stress geen belangrijke rol spelen. Camps Bay, met zijn trendy bars en restaurants,  blijkt het Zuid-Afrikaanse antwoord op St. Tropez in Frankrijk. Iedereen loopt op slippers en de geur van zonnebrandcrème overheerst. Op het wit uitgestreken strand zien we zonaanbidders werken aan hun teint en paragliders door de lucht gaan.

Camps Bay
Camps Bay met op de achtergrond Lion’s Head
Een mekka voor winkelliefhebbers

De avond verloopt in het Victoria & Albert Waterfront, in de volksmond Waterfront genoemd. Het toeristische Waterfront, een commerciële mix van Victoriaanse charme, is een walhalla voor shop-aholics. Hier vind je in de haven van Kaapstad boetieks van de grote modemerken en tientallen winkeltjes met Afrikaans handwerk. Waterfront is opgezet om meer bezoekers naar de haven te trekken en dus maken we een wandeling langs de historische en nieuwe architectuur om een beeld van dit belangrijke stukje Kaapstad te krijgen.

De echte charme van de haven is natuurlijk dat je vissers, na een lange dag op zee, hun boten ziet aftuigen. Aan het eind van onze wandeling passeren we houten vlonders met hierop zeeleeuwen en gaan op zoek naar een restaurant. Elk terras en restaurant ziet er uitnodigend uit en de menukaart varieert van deur tot deur.

Onze keus valt op restaurant ‘Belthazar’. Na een buitengewone dag dineren we met uitzicht op de haven. In de zwoele buitenlucht van het terras zien we de zon achter de Tafelberg verdwijnen. Ook zien we de maan opkomen onder een schitterende sterrenhemel. Met tussenkomst van een sommelier nippen we onderwijl aan een diep donkerrood gekleurd glas wijn. Proost! Dat de wijn hier, in ’s werelds grootste wijnbar met zeshonderd Zuid-Afrikaanse wijnen, goed is spreekt voor zichzelf. Bestel je vervolgens springbokvlees bij ‘Belthazar’, dan worden je smaakpupillen op bijzondere wijze verwend. Rozig duiken we voldaan ons bed in.

In de schaduw van de majestueuze Tafelberg

Met de geur van verse koffie nog in onze neus gaan we na het ontbijt  richting de Tafelberg, de plek waar iedereen naar toe wordt getrokken. En dus volgen we de stroom bezoekers. De kabelbaan voert ons veilig binnen vijf minuten naar de iets meer dan een kilometer hoge top van de berg. Je kunt op verschillende manieren naar de top. Ben je in een sportieve bui dan zijn er meerdere wandelroutes. Vaak is de Tafelberg gehuld in wolken en mist maar vandaag niet. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Op de berg voelen wij iets magisch over ons heenkomen. Wie wordt er op een dergelijk moment niet gegrepen door het prachtige panorama over de stad en het Kaaps Schiereiland. Zelfs de meest prachtige briefkaarten kunnen de aanblik  niet omvatten.

Inmiddels is het kwik gestegen tot 26 graden en zijn we begonnen aan de ruim honderd- zestig kilometer lange dagtocht rond het Kaaps Schiereiland. Onderweg naar de Kaap komen we enkele hoogtepunten tegen en belanden in het levendige havenplaatsje Houtbaai. In deze groene vallei liggen kleurige vissersboten vredig te schommelen langs de lage duinen van het strand. We vinden bij restaurant ‘Wharfside grill’ een plekje op de veranda en bestellen een dagvers visgerecht. Tongstrelende tonijn, zalm en tijgergarnalen voor een prima prijs.

foto's kaapstad 102

Spectaculaire Chapman’s Peak Drive

Ten Oosten van Houtbaai verheft zich de bergketen Chapman’s Peak. De weg rond Chapman’s Peak is een van de mooiste landschaproutes en kustwegen ter wereld. Deze toeristische route verbindt de stad Houtbaai met Noordhoek. We laten de autoramen zakken en onze haren in de wind wapperen. Het is een adembenemende reis langs de kust.   De schilderachtige weg slingert steil neerwaarts langs klippen voorbij dromerige kustplaatsjes. De verkeersborden geven richting aan naar kustplaatsjes als Muizenberg.

De felgekleurde strandhuisjes in Muizenberg herkennen we van een foto in onze reisgids.    Het geheel geeft een lekker tropisch tintje. Bij de tropische temperaturen van Zuid-Afrika denk je niet direct aan pinguïns, toch zijn ze er wel want hier leven de Afrikaanse pinguïns. We bezoeken ze op Boulders Beach, een parelwit strand wat ligt tussen Simon’s Town en Kaap de Goede Hoop. De pinguïnkolonie voelt zich zichtbaar uitstekend en lijkt ijs en sneeuw niet te missen. Maar ook zonder pinguïns is Boulders Beach de moeite waard. Het strand is mooi breed en wordt onderbroken door grote granieten keien die het zijn naam geven.

De branding van Kaap de Goede Hoop

Het is al laat in de namiddag wanneer we aankomen bij Kaap de Goede Hoop. Het beroemde schiereiland ten zuiden van Kaapstad waar menig schip door de harde wind en sterke stroming is gezonken. De omgeving bestaat uit een mooi natuurgebied met een grote variëteit aan flora en fauna. Hier leven onder andere bavianen, bergzebra’s en bontebokken. De bavianen schijnen de snoepkraam op Cape Point al verschillende malen te hebben overvallen.

Voor een goed uitzicht vanaf Cape Point nemen we de kabelwagen en volgen het verharde pad omhoog. Het kabelbaantje, met de naam ‘Flying Dutchman’, brengt ons boven de oceaan. Helemaal bovenop staat een vuurtoren. Op het uitkijkpunt wacht ons een adembenemend uitzicht over de Atlantische en Indische oceaan. De zon blinkt over het water en de zee beukt met grof geweld onophoudelijk op de rotsen, zo’n driehonderd meter lager. In zo’n situatie zit er maar een ding op: lekker rond wandelen, vaak stilstaan en rondkijken. Na een kleurrijk schouwspel is het ondertussen avond geworden.

Struisvogel
Struisvogel
Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

20141026_Kaapstad 072

De grootste zoogdieren van Zuid-Afrika

De volgende morgen is de hemel strakblauw en is de warmte van de zon voelbaar. Vandaag brengen we een bezoek aan de grootste zoogdieren van Zuid-Afrika, namelijk de zuid-kaper en bultrug. Walker Bay in Hermanus blijkt een prima plek om deze bijzondere walvissen te zien. Er is hier zelfs een heuse walvisomroeper die op zijn hoorn blaast wanneer er walvissen zijn gesignaleerd in de baai. Het is fantastisch om te zien als een zeventig ton wegende gigant uit het water van de oceaan omhoog springt om wat frisse lucht te krijgen. Hermanus is de beste plek in Zuid-Afrika waar je, tussen juni en november, walvissen met het blote oog kunt zien. De aanblik zou niet hebben misstaan in een documentaire van National Geographic. Hermanus zelf blijkt een vrij slaperig, maar plezierig plaatsje.

Reizen in Zuid-Afrika kan je bescheidenheid en eenvoud leren

Kaapstad is een stad van uitersten met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Heel veel dingen doen je denken aan Australië. Tijd en stress lijken geen rol te spelen. Door het milde klimaat leef je hier buiten; iedereen heeft tijd voor een potje rugby en elke avond is er wel ergens een braai. De Zuid-Afrikaanse variant op een barbecue. De andere zijde van zijn schoonheid is de armoede die heerst in de zwarte sloppenwijken op de grens van de stad. Tijdens onze autorit, van het vliegveld naar de stad, werden we geconfronteerd met de vele duizenden zwarte Afrikaners die in hutjes van golfplaat wachten op betere tijden. In de townships klopt het Afrikaanse hart van het land. Door de townships georganiseerd te bezoeken bestaat de mogelijkheid de andere kant van Kaapstad te leren kennen. Het meest verrassend is de vriendelijkheid waarmee je als bezoeker wordt bejegend. In een wereldmetropool als Kaapstad lijkt welvaart hand in hand te gaan met armoede en ruim tien jaar na de afschaffing van de apartheid overheerst het optimisme.

Een ware toeristentrekker die u uitnodigt voor een langer verblijf

We hadden voorgenomen alle indrukwekkende hoogtepunten van de Kaap te bezoeken maar de tijd bleek niet voldoende. Kaapstad laat zich niet in een paar zinnen vastleggen, de stad en omgeving zijn eigenlijk te mooi voor ons korte bezoek. Wanneer je alsnog op zoek wilt naar de Big Five; op slechts twee uur rijden van Kaapstad lopen olifanten, giraffen, brullende leeuwen, zebra’s en buffels rond in een prachtig natuurreservaat. Gebruik Kaapstad als een springplank voor een Zuid-Afrikaans avontuur. Wanneer je daar bent wordt het jouw verhaal en kan je, door zijn vriendelijke en ontspannen sfeer,  genoeg energie opdoen voor een reis door Zuid-Afrika. Kaapstad is veelzijdig, kleurrijk, stralend en trots op zichzelf.

20141026_Kaapstad 012

Duiker Island
Duiker Island
Boulders Beach
Boulders Beach

Tekst: Robin. Foto’s: Maarten & Robin.

Lees meer over Kaapstad op Cape Town Travel, The official Tourism Website.