Kaapstad, ’s werelds mooiste puntje

0
3535
Lion’s Head Rock Kaapstad
Uitzicht over Camps Bay.

Noem Zuid-Afrika en de meeste mensen denken aan avontuurlijke wildsafari’s en niet direct aan ’s werelds mooiste puntje. Bij dat puntje, daar waar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten, klopt het hart van de mooiste metropool van Afrika; Kaapstad. In de schaduw van de majestueuze Tafelberg zijn er maar weinig bezoekers die niet onder de indruk zijn van deze unieke stad. Waar zal ik beginnen om uit te leggen dat deze stad bekend staat als een veelzijdige stad waar veel te beleven is. Wat Kaapstad zo uniek maakt is dat je er in een ontspannen sfeer idyllische plekjes of goudkleurige stranden kan bezoeken. Ook kan je er alle denkbare activiteiten ondernemen.

Kaapstad is het onbetwiste juweel in de kroon van Zuid Afrika. De kleurrijke geschiedenis van deze stad gaat ruim drie eeuwen terug en dat resulteert in de aangename sfeer van het oude en nieuwe Afrika. De prachtige ligging in de schaduw van de Tafelberg en aan de Atlantische Oceaan. De kleurrijke en creatieve mensen die er wonen en de wijngaarden in de omgeving die net dat beetje extra smaak toevoegen. In Kaapstad gebeurd het.

 

De stad ademt een heel relaxte sfeer en doet bijna Europees aan. Het is een liberale stad met een bruisend uitgaansleven. Met name rondom de haven. Hier zijn oude opslaggebouwen en victoriaanse huizen omgebouwd tot een wirwar van winkels, restaurantjes en gezellige barretjes. Het is nu hét uitgaanscentrum van de stad.

Waterfront

De avond verloopt dan ook hier in het Victoria & Albert Waterfront, in de volksmond Waterfront genoemd. Het toeristische Waterfront, een commerciële mix van Victoriaanse charme, is een walhalla voor shop-aholics. Hier vind je in de haven van Kaapstad boetieks van de grote modemerken en tientallen winkeltjes met Afrikaans handwerk. Waterfront is opgezet om meer bezoekers naar de haven te trekken en dus maken we een wandeling langs de historische en nieuwe architectuur om een beeld van dit belangrijke stukje Kaapstad te krijgen.

Kaapstad Waterfront
De echte charme van de haven is natuurlijk dat je vissers, na een lange dag op zee, hun boten ziet aftuigen. Aan het eind van onze wandeling passeren we houten vlonders met hierop zeeleeuwen en gaan op zoek naar een restaurant. Elk terras en restaurant ziet er uitnodigend uit en de menukaart varieert van deur tot deur.

Onze keus valt op restaurant ‘Belthazar’. Na een buitengewone dag dineren we met uitzicht op de haven. In de zwoele buitenlucht van het terras zien we de zon achter de Tafelberg verdwijnen. Ook zien we de maan opkomen onder een schitterende sterrenhemel. Met tussenkomst van een sommelier nippen we onderwijl aan een diep donkerrood gekleurd glas wijn. Proost! Dat de wijn hier, in ’s werelds grootste wijn.bar met zeshonderd Zuid-Afrikaanse wijnen, goed is spreekt voor zichzelf. Bestel je vervolgens springbokvlees bij ‘Belthazar’, dan worden je smaakpupillen op bijzondere wijze verwend. Rozig duiken we voldaan ons bed in.

Kaapstad
Kaapstad by Night.

De wijk Bo Kaap is perfect om een middagje rond te wandelen. Tussen de straatjes met de gekleurde huisjes geniet je van het heerlijke ‘streetfood’ dat in stalletjes langs de weg wordt aangeboden heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het South African Museum, de Groote Kerk en het Groenpuntstadion voor de voetbalfans. Wandel ook eens over de fleurige openluchtmarkt op Green Market Square en langs de VOC tuinen.

Hop door Kaapstad

Een goede manier om Kaapstad te verkennen is de hop on hop off bus. Deze brengt je langs alle bekende plekken in de stad. Onderweg krijg je uitleg van de omgeving. Voor een stukje geschiedenis stap je uit bij Kasteel de Goede Hoop en het District Six Museum. Vakantie vieren doe je langs de boulevard van Sea Point en de stranden van Clifton Bay en Camps Bay.

Lion’s Head Rock Kaapstad
Strand bij Camps Bay met op de achtergrond Lion’s Head Rock.

Om op onze eerste ochtend nog meer in de stemming te komen volgen we de kust zuidwaarts. We komen uit bij Camps Bay dat bestaat uit een lange parelwitte boog zand met op de achtergrond een indrukwekkende bergketen, genaamd de Twelve Apostles. Een ongedwongen plek waar het ruisen van de zee het ritme aangeeft. We voelen een zachte zeebries langs ons lichaam stromen en nestelen ons in het zand. De zon wordt ondertussen warmer en streelt onze huid. In het azuurblauwe koude water zien we surfers surfen op een golf van vrijheid. Op de met palmbomen omzoomde boulevard ervaren we een ‘relaxte’ gemeenschap waar tijd en stress geen belangrijke rol spelen.

Camps Bay, met zijn trendy bars en restaurants,  blijkt het Zuid-Afrikaanse antwoord op St. Tropez in Frankrijk. Iedereen loopt op slippers en de geur van zonnebrandcrème overheerst. Op het wit uitgestreken strand zien we zonaanbidders werken aan hun teint en paragliders door de lucht gaan.

Heb je dorst gekregen na al deze avonturen? In en rondom Long Street vind je de open Wine Tasting Room. Bij de meest trendy en hippe uitgaansgelegenheden kan je genieten van onder meer alle bekende wijnen uit de Kaapse wijnlanden.

In Kaapstad is zo ontzettend veel te doen dat je er maar zo drie weken zou kunnen verblijven zonder je ook maar een moment te vervelen.

Tafelberg

Een bezoek aan Kaapstad is niet compleet zonder op de top (1085 meter) van de Tafelberg te hebben gestaan. Je kunt hem zelf beklimmen via één van de vele verschillende wandelroutes. Een aantal van deze zijn ook goed te doen voor minder ervaren wandelaars. Ben je niet zo’n wandelaar dan neem je de kabelbaan naar de top. Een ritje omhoog duurt een minuut of vijf en de karretjes draaien rond zodat je rondom van het uitzicht kan genieten.

Tafelberg

Kaap de goede hoop

Via een spectaculaire route langs Chapman’s Peak rij je naar het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop. Je komt hier aan op het meest zuidwestelijke punt van het continent. In het oosten ligt de Indische Oceaan en in het westen de Atlantische Oceaan. Tussen juni en november heb je bovendien een grote kans dat zich walvissen langs de kust laten zien.

Kaap de Goede Hoop

Voor een goed uitzicht vanaf Cape Point nemen we de kabelwagen en volgen het verharde pad omhoog. Het kabelbaantje, met de naam ‘Flying Dutchman’, brengt ons boven de oceaan. Helemaal bovenop staat een vuurtoren. Op het uitkijkpunt wacht ons een adembenemend uitzicht over de beide oceanen. De zon blinkt over het water en de zee beukt met grof geweld onophoudelijk op de rotsen, zo’n driehonderd meter lager. In zo’n situatie zit er maar een ding op: lekker rond wandelen, vaak stilstaan en rondkijken.

Robbeneiland

Robbeneiland is de plek waar politieke gevangen zoals onder meer Nelson Mandela jarenlang gevangen zaten. Voormalige bewakers en gevangenen die samen met de voormalig president op het eiland zaten werken tegenwoordig dan ook als gids voor de bezoekers. Het eiland staat op de lijst van cultureel erfgoed van Zuid-Afrika en is een populaire toeristische bestemming geworden. Het is de plek om de geschiedenis van het land beter te begrijpen.

Lion’s Head

Je bezoek aan Kaapstad is misschien dan niet compleet zonder op de top van de tafelberg te hebben gestaan. Een wandeling naar de top van Lion’s Head geeft echter de mooiste uitzichten over de stad. Je hebt gedurende de tocht omhoog bijna de hele tijd een 360 graden view over Kaapstad. Soms met de zee op de achtergrond en een tiental meters hoger doemt de Tafelberg achter de stad op. Er is hier echter geen kabelbaan dus de tocht omhoog moet op eigen kracht. We zijn het na de beklimming eens met de kenners dat de wandeling wellicht zwaarder maar mooier is dan die naar de top van de Tafelberg. De wandeling is niet heel moeilijk en je staat in ongeveer een uur boven.

Lion's Head Rock Kaapstad
Lion’s Head Rock gezien vanaf het begin van de wandeling.

Chapman’s Peak

De negen mooiste kilometers van Zuid-Afrika worden het genoemd. De weg met 114 bochten langs de kust biedt prachtige uitzichten over de zee en de bergen en verbindt Hout Bay en Noordhoek. Langs de route zijn verschillende uitzichtpunten waar je kan genieten van de prachtige uitzichten. Aan de ene kant heb je de oceaan en aan de andere kant steile rotsen. De weg werd niet voor niets eens uitgeroepen voor een van de mooiste wegen ter wereld. We laten de autoramen zakken en onze haren in de wind wapperen. Het is een adembenemende reis langs de kust. De schilderachtige weg slingert steil neerwaarts langs klippen voorbij dromerige kustplaatsjes. De verkeersborden geven richting aan naar kustplaatsjes als Muizenberg.
De felgekleurde strandhuisjes in Muizenberg herkennen we van een foto in onze reisgids. Het geheel geeft een lekker tropisch tintje.

Muizenberg Kaapstad

Boulders Beach

Bij de tropische temperaturen van Zuid-Afrika denk je niet direct aan pinguïns, toch zijn ze er wel want hier leven de Afrikaanse pinguïns. We bezoeken ze op Boulders Beach, een parelwit strand wat ligt tussen Simon’s Town en Kaap de Goede Hoop. De pinguïnkolonie voelt zich zichtbaar uitstekend en lijkt ijs en sneeuw niet te missen. Maar ook zonder pinguïns is Boulders Beach de moeite waard. Het strand is mooi breed en wordt onderbroken door grote granieten keien die het zijn naam geven.

Pinguïns in Afrika bij Boulders Beach

Bezoek Kaapstad

Kaapstad heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur meestal aangenaam is. Je kunt deze culturele smeltkroes het hele jaar door bezoeken. Door het milde klimaat speelt het leven in deze stad zich grotendeels buiten af. Wat doe je in de zuidelijke lente als je net bent aangekomen? Dan wil je wel eens wat anders ervaren dan het gewone ritme van de dag. Dat begint al zodra we het vliegtuig uitstappen. Om vijf uur ’s ochtends bestaat onze ontvangst uit een acappella band die iedere reiziger met vrolijk gezang verwelkomt. De band zingt vals maar de sfeer is goed.

Kaapstad is een stad van uitersten met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Tijd en stress lijken geen rol te spelen. Door het milde klimaat leef je hier buiten; iedereen heeft tijd voor een potje rugby en elke avond is er wel ergens een braai. De Zuid-Afrikaanse variant op een barbecue. De andere zijde van zijn schoonheid is de armoede die heerst in de zwarte sloppenwijken op de grens van de stad.

Tijdens onze autorit, van het vliegveld naar de stad, werden we geconfronteerd met de vele duizenden zwarte Afrikaners die in hutjes van golfplaat wachten op betere tijden. In de townships klopt het Afrikaanse hart van het land. Door de townships georganiseerd te bezoeken bestaat de mogelijkheid de andere kant van Kaapstad te leren kennen. Het meest verrassend is de vriendelijkheid waarmee je als bezoeker wordt bejegend. In een wereldmetropool als Kaapstad lijkt welvaart hand in hand te gaan met armoede en ruim tien jaar na de afschaffing van de apartheid overheerst het optimisme.

Kaapstad haven

Springplank voor een Zuid-Afrikaans avontuur

We hadden voorgenomen alle indrukwekkende hoogtepunten van de Kaap te bezoeken maar de tijd bleek niet voldoende. Kaapstad laat zich niet in een paar zinnen vastleggen, de stad en omgeving zijn eigenlijk te mooi voor ons korte bezoek. Wanneer je alsnog op zoek wilt naar de Big Five; op slechts twee uur rijden van Kaapstad lopen olifanten, giraffen, brullende leeuwen, zebra’s en buffels rond in een prachtig natuurreservaat. Gebruik Kaapstad als een springplank voor een Zuid-Afrikaans avontuur. Wanneer je daar bent wordt het jouw verhaal en kan je, door zijn vriendelijke en ontspannen sfeer,  genoeg energie opdoen voor een reis door Zuid-Afrika. Kaapstad is veelzijdig, kleurrijk, stralend en terecht trots op zichzelf.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)