Amboseli National Park 

0
1473
Amboseli National Park Kenia

Foto’s van het nationale park Amboseli in Kenia heeft iedereen wel een keer voorbij zien komen. Wie kent niet het beeld van giraffen of olifanten op de savanne met op de achtergrond de met sneeuw bedekte top van de majestueuze Kilimanjaro. 

Het Amboseli National Park ligt in het Kajiado District, in de provincie Rift Valley aan de grens met Tanzania. Het wordt beschouwd als één van de beste safari bestemmingen in Afrika. Het park staat bekend om haar landschap, de grote aantallen wild en de enorme kuddes olifanten. Er is een imposante populatie van ruim 600 olifanten, waaronder verschillende met zeer grote slagtanden. Naast de olifanten zijn er grote aantallen buffels, giraffen, wildebeesten en zebra’s. 

Amboseli

Zoute stof

De naam Amboseli, komt van een Maasai woord dat ‘zoute stof’ betekent. Het park kent vijf verschillende habitats, variërend van de opgedroogde bedding van het Amboseli meer, wetlands met zwavelbronnen, de savanne en bossen. Het grootste deel van het park is echter vrij droog. De meeste van de grote zoogdieren zoals olifanten, buffels en nijlpaarden zijn te vinden rond de drie moerassen.

De moerassen zijn omgeven door open savanne vlaktes. Amboseli staat bekend om het gemak waarop het wild te zien is. De open aard van het landschap met de Kilimanjaro erachter zorgt voor geweldige fotografische mogelijkheden.

In het park kan je genieten van self drive of begeleide game drives. Particuliere reservaten aan de rand van het park bieden wandelsafari’s, safari’s te paard en ballonvaarten aan.

Amboseli Herbivores

Eindeloze watervoorziening

Amboseli heeft dankzij de sneeuw op de Kilimanjaro een eindeloze ondergrondse watervoorziening die door duizenden meters vulkanisch gesteente wordt gefilterd. Dit resulteert in twee heldere waterbronnen die door het hart van het park stromen. Toch is het landschap niet alleen afhankelijk van deze bronnen, ook de regens spelen een belangrijke rol. Zo was te zien in de jaren negentig, waar onophoudelijke regen Amboseli in een moeras veranderde. Een paar jaar later bleven de regens uit en veranderden de met gras bedekte vlaktes in een droog stoffig geheel.

Black-backed Jackal,Amboseli National Park,Kenya

Centraal in het park ligt het ondiepe Kioko meer dat droog valt in het droge seizoen. De droge grond die achterblijft wordt door de Masai Amboseli genoemd. Als er water in het meer staat zijn er gewoonlijk flamingo’s en pelikanen te vinden. 

Hippopotames

Bezoek Amboseli National Park 

Amboseli National Park ligt 240 kilometer van Nairobi. Neem vanaf de hoofdstad de hoofdweg naar Arusha via Namanga. Vanaf Namanga volg je dan de C103 tot je bij de Meshanani Gate uitkomt. Reken op een reisduur van ongeveer 5 uur.

Vanaf Mombasa kom je Amboseli binnen via het Tsavo West National Park bij de Kimana Gate. Het park en enkele lodges beschikken ook over een landingsbaan voor charters. Het park is niet bereikbaar met openbaar vervoer.

Amboseli waters

Kampeerders kunnen terecht op de KWS campsite. Andere accommodatie mogelijkheden zijn o.a de Sopa lodge, Serena lodge of Tortilis camp. Satao Elerai ligt op een prachtige locatie in een privé reservaat in de buurt van Amboseli en is ook een goede (luxe) optie. 

Amboseli, Kenya

Beste reistijd voor Amboseli

Door de nabijheid van de evenaar is er het hele jaar door weinig variatie in temperatuur. De temperaturen liggen meestal tussen de 27 en 30 graden Celsius. Omdat het gebied in de luwzijde van de Kilimanjaro in het noordwesten ligt is het er meestal vrij droog. De beste periode voor een bezoek is over het algemeen tussen januari en februari en van juni tot en met september.

Amboseli

Bezoek de Masai

De Masai leven al duizenden jaren in het gebied van het park. In 1906 werd het gebied door de Duitsers als een reservaat voor de Masai bestempeld. Het kwam in 1948 onder beheer van de Britse koloniale regering en werd het een jachtreservaat, het Maasai Amboseli Game Reserve. In 1974 werd het gebied tot nationaal park verklaard onder beheer van Kenya Wildlife Service. Vanaf 2005 wordt het park weer deels beheerd door de Masai die rond het park wonen. Een bezoek om hun authentieke cultuur te ervaren mag bij een bezoek aan Kenia niet ontbreken.

Amboseli

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.