Lewa Wildlife Conservancy

0
1425
Lewa Wildlife Conservancy

Het Lewa Wildlife Conservancy in Kenia is een reservaat met een bijzonder verhaal. Het is allemaal begonnen met een veeboerderij die werd gebouwd door de familie Craig rond 1920 tijdens een koloniaal nederzettingsprogramma. In de jaren tachtig werd een deel van de boerderij omgebouwd tot een toevluchtsoord voor zwarte neushoorns. De soort had erg te lijden onder stroperij en er waren nog maar zo’n 300 exemplaren over. Het bleek een succes en in 1995 werd de Lewa Wildlife Conservancy opgericht en werd het beschermde gebied uitgebreid met de rest van de grond van de boerderij en een deel van het aangrenzende Ngare Ndare Forest Reserve.

Black Rhino

Verloving Prins William & Kate Middleton

Sinds die tijd is het reservaat een exclusieve safari bestemming. Lewa werd beroemd toen de Britse prins William zijn vriendin Catherine Middleton daar ten huwelijk vroeg. Ondanks die bekendheid ontvangt het reservaat maar een fractie van de aantallen toeristen die de nationale parken van het land aandoen.

Cheetah Profile

Golden Leopard

Het reservaat (ook bekend als Lewa Downs) wordt beschouwd als een van de grootste succesverhalen ter wereld wat betreft natuurbehoud en het staat model voor duurzaam toerisme. Het is een fantastische plek om op safari te gaan. Je gaat op pad in een van de speciaal aangepaste safarivoertuigen in het gezelschap van een ervaren ranger en tracker. De big 5 komen allemaal in het gebied voor. De meeste bezoekers komen echter voor de bedreigde zwarte neushoorns. De eveneens bedreigde Somalische giraffe of netgiraffe en de Grévyzebra komen hier ook voor.

Reticulated Giraffe (Giraffa camelopardalis reticulata)

Zebra Overlook

Lewa heeft een van de hoogste dichtheden in het wild in Kenia, waaronder 12% van de zwarte en witte neushoorns van het land en ’s werelds grootste populatie van Grévyzebra’s. De Conservancy is ook de thuisbasis van kuddes olifanten en buffels, giraffen, leeuwen en cheeta’s. Er zijn meer dan 400 soorten vogels en als je geluk hebt zie je de troep wilde honden.

African Wild Dog (Lycaon pictus)

Het typerende landschap bestaat uit moerassen, hoogvlaktes met mooie klippen en uitgestrekte savannes met een grote diversiteit aan vegetatie.

On The Move

Diner in de bush

Lewa is geen nationaal park en daardoor zijn er wat meer mogelijkheden voor een safari. Zo zijn er bushwandelingen onder begeleiding van lokale gidsen die je zullen helpen de geheimen van de bush te interpreteren. Het is ook mogelijk om een paar uurtjes te relaxen in de schuilhutten bij verschillende waterbronnen. De lodges bieden ook optionele activiteiten aan, zoals safari’s te paard en zelfs safari’s op een kameel. Of misschien lijkt een ontbijt of diner midden in de bush je wel wat?

Bush Breakfast (12) - Lewa House, Lewa Wildlife Conservancy.

Lewa Wildlife Conservancy is erg betrokken bij de gemeenschap. Gasten worden actief aangemoedigd om deel te nemen aan natuurbehoud en gemeenschapsprojecten. Dit is vaak een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en meer te weten te komen over het leven in dit deel van Afrika.

Ngare Ndare Forest Reserve

Je kan je bezoek aan Lewa makkelijk combineren met het Ngare Ndare Forest Reserve. Hier kan je op zoek naar zwartwitte colobus apen en vele soorten vogels.Ook kan je wandelen tussen de boomtoppen over een hangbrug en zwemmen in een natuurlijk zwembad onder een watervalletje.

Aerial Walkway - Lewa House, Ngare Ndare

Ngare Ndare Forest swimming pool - Lewa House, Lewa Wildlife Conservancy.(1)

Lewa Safaricom Marathon

Ieder jaar wordt er rond juni de Lewa Safaricom Marathon gelopen. Deze is opgezet om geld in te zamelen voor het reservaat en projecten in Noord Kenia. Onder begeleiding van rangers van het reservaat kan je een halve of hele marathon lopen midden tussen de wilde dieren. 

View from the lodge - Lewa House, Lewa Wildlife Conservancy

3 lions by the swamp - Lewa House, Lewa Wildlife Conservancy.

Bezoek Lewa Wildlife Conservancy

Lewa Wildlife Conservancy ligt ten zuiden van de stad Isiolo, nabij het Laikipia plateau. Vanaf de hoofdstad Nairobi volg je de weg (A2) richting Thika en Marsabit. Zo’n 16 kilometer voor Nyeri sla je rechtsaf bij de borden die Buffalo Springs en Samburu aangeven. Je rijdt dan door Naro More, Nanyuki en Timau. Ongeveer 15 kilometer na Timau sla je linksaf naar Isiolo. Drie kilometer verderop onderaan de heuvel kom je aan bij de hoofdingang. De reis neemt ongeveer 4 uur in beslag. 

Lewa beschikt ook over een eigen landingsbaan met dagelijkse vluchten vanaf Wilson in Nairobi, uitgevoerd door SafariLink of Air Kenya.

Overnachten kan bij het Lewa Safari Camp dat een prachtig uitzicht heeft op Mount Kenya. Enkele van de andere opties zijn het Lewa House (foto) op een heuvel in het hart van het reservaat en het luxe Lewa Wilderness Trails. 

Swimming Pool - Lewa House, Lewa Wildlife Conservancy.

Temperaturen in Lewa zijn warm, tot maximaal 30 graden Celsius, maar comfortabel met een minimale luchtvochtigheid. De avonden zijn wel lekker koel. Neerslag valt meestal alleen in mei en november.

Lewa Wilderness, Lewa Wildlife Conservancy, Kenya

Voor meer informatie zie de website van Lewa Wildlife Conservancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.