Andohahela National Park

0
1458
Andohahela National Park Madagaskar

Het nationale park Andohahela ligt ongeveer 40 km ten noordwesten van Fort Dauphin in het zuidoosten van Madagaskar. In het 760 vierkante kilometer grote park tref je een mix aan landschappen die een perfect overzicht bieden van de flora en fauna van het oosten en zuiden van het land.

Het gebied werd pas in 1997 uitgeroepen tot nationaal park en is sinds 1998 geopend voor bezoekers. Wel heeft het gebied al sinds 1939 een beschermde status. 

Andohahela bevat enkele van de laatste dichte en vochtige regenwouden van Madagaskar die zich uitstrekken over de hellingen van het bijna 2000 meter hoge Anosy gebergte. Dit betekend dat je op één dag door 3 verschillende landschappen kan lopen. In de laaggelegen delen struin je door het dichte regenwoud dat hogerop overgaat in een vrij droog bos van doornige struiken zoals de Doornstruweel.

De buitengewone verscheidenheid van het landschap in dit prachtige nationale park wordt weerspiegeld in de rijkdom aan diersoorten die hier voorkomen. Zo zijn er 13 soorten lemuren te vinden, waaronder de verreauxsifaka, ringstaartmaki, roodkraagmaki en de Hapalemur meridionalis (Southern lesser bamboo lemur). Voor vogelliefhebbers is er ook genoeg te zien. In het park zijn 130 verschillende soorten geteld. Ook zijn er zo’n 70 reptielensoorten, waaronder uiterst zeldzame soorten gekko’s, schildpadden en slangen. 

Andohahela National Park reptielen

Ook de flora in het park is rijk vertegenwoordigd met meer dan duizend plantensoorten. Een aantal bijzonder die alleen op het eiland voorkomen zijn de trihedral palmboom, reizigersboom (Ravenala), didierea madagascariensis (octopus tree) en de dwerg baobab (dwars baobab) dat een mini uitvoering is van de gewone baobab. Dat laatste had je waarschijnlijk al wel kunnen raden. 

Pachypodium - Andohahela

Het park bestaat uit 3 zones

Andohahela is verdeeld in drie verschillende zones. De eerste is Malio, dit gebied is bedekt met regenwoud en wordt het minst bezocht door toeristen. In de dichte bossen vind je een weelderige vegetatie met meer dan 200 soorten varenbomen en veel orchideeën. Ook zijn er in dit deel veel vogels en lemuren te vinden. Het is echter alleen toegankelijk in het droge seizoen en wordt onbegaanbaar tijdens de natte maanden. 

IMG_3264

De tweede zonde, Ihazofotsy-Mangatsiaka, bestaat uit droog stekelige bos en is de thuisbasis van sifaka’s, ringstaartmaki’s, reptielen en zeldzame vogels. Ook tref je er verschillende bijzondere didiereaceae plantensoorten. Dit zijn planten die uitstekend gedijen in droge omstandigheden. Ze hebben over het algemeen enorme doorns die zorgen voor het vergaren van waterdamp en bescherming tegen dieren die op zoek zijn naar water.

Spiney Forest

Alluaudia procera

De derde zone, Tsimelahy, bestaat uit een overgangsbos met prachtige landschappen. Je vindt er vele reptielen en kleine zoogdieren. Daarnaast is het de enige plek ter wereld waar de trihedrale palm groeit.

IMG_3102

IMG_2994

Wandelroutes

In het park zijn verschillende wandelroutes aangelegd waarmee je alle zones van het park kan verkennen. Enkele interessante worden hieronder vernoemd, maar vele andere mooie wandelingen kunnen hier worden gemaakt. Een gids is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.

De Tsimelahy route duurt ongeveer 2 uur en loopt voornamelijk door het overgangsbos met natuurlijke poelen en mooie landschappen. Op de route loop je een goede kans om lemuren te zien. 

De Mangatsiaka route gaat de hoogte in om de droge bossen van de Ihazofotsy-Mangatsiaka zone te verkennen. Deze wandeling duurt zo’n 3 uur.

De Ihazofotsy route bestaat uit drie verschillende etappes waarbij je in de hogergelegen droge bossen op zoek gaat naar lemuren en vogels. Met deze wandeling ben je wel een hele dag zoet. 

Als de routes door het regenwoud begaanbaar zijn kan je kiezen uit de Manangotry route die 3 uur duurt of de Malio route van 5 uur. 

Als klap op de vuurpijl is een tweedaagse pittige trektocht mogelijk tussen de dorpen Malio en Talakifeno. Deze wandeling loopt door alle zones van het park en geeft je een compleet overzicht over de biodiversiteit van het park. 

IMG_3123

Bezoek Andohahela National Park

Vanuit Fort Dauphin rij je naar het dorp Tsimelahy, waar de ingang van het park zich bevind. Heb je geen eigen vervoer dan laat je je afzetten bij de kruising tussen Ambovombe en Fort Dauphin. Het is dan nog 8 kilometer lopen naar de ingang van het park. In het park zijn alleen wandelroutes uitgelegd dus de auto zal op de parkeerplaats moeten blijven staan. Mountainbiken is overigens wel mogelijk in het park. 

De beste tijd om Andohahela te bezoeken is tussen april en oktober. Temperaturen en luchtvochtigheid kunnen enorm van elkaar verschillen in de verschillende zones van het park. Aan de oostkant en in het Anosy gebergte is het dan vochtig en heet. In het westen daarentegen is veel droger en valt er alleen in december tot en met maart een beetje neerslag. Gemiddeld gezien zijn de temperaturen het hele jaar door warm en liggen tussen de 20 en 27 graden Celsius. 

In de omliggende dorpen en zeker in Fort Dauphin is er een ruime keus aan accommodatie. Ook is er de mogelijkheid om bij het park te kamperen op verschillende campings. Deze liggen op mooie locaties en meestal bij het eind van één van de wandelroutes door het. park. Zo is de camping bij het Antaravola meer één van de mooiste van Madagaskar.

Het hoofdkantoor van het park bevindt zich in Ampasikabo. Ook kan je je bezoek aan het park regelen bij de lokale kantoren in de dorpen Tsimelahy en Mangatsiaka.

Het parkmanagement combineert natuurbescherming met de duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Zo gaat een deel van de toegangsprijs rechtstreeks naar landbouw en bijenteeltprojecten van de lokale Antandroy en Antanosy bevolking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.