Arusha National Park

0
1433
Arusha National Park Tanzania

Het nationale park Arusha is een populaire bestemming voor reizigers die naar de plaats Arusha komen om zich in het in het noordelijke safaricircuit te voegen. Het park heeft veel hoogtepunten van dat circuit in een notendop. Toeristen gebruiken het park dan ook vaak voor een dagtripje terwijl ze hun langere safari in het circuit voorbereiden. 

Arusha National Park biedt gevarieerde ecosystemen en een spectaculair uitzicht op Mount Meru, de berg waaraan de regio haar naam dankt. Het kleine nationale park omvat de hellingen, de top en de krater van Mount Meru, de Momela meren, de Ngurdoto krater en weelderige hooglandbossen die de lagere hellingen bedekken.

Mount Meru in Arusha

Momela meren

Het is heerlijk om in een ontspannen en rustig tempo naar het wild rond de Momela meren te kijken. Terwijl in de bossen groepen zeldzame Colubus apen in de canopy spelen.

Je kan de hellingen van Mount Meru beklimmen en er ronddwalen op kleinere wandelpaden die kriskras door het gebied lopen. Het is één van de populaire activiteiten in het park, dus je zal de route niet voor jezelf hebben. Desondanks is het zeker de moeite waard om ze te verkennen. Het is ook mogelijk een driedaagse trektocht naar de krater van Mount Meru te maken. Volgens sommigen is het een uitdagender alternatief dan de beroemde top van de nabijgelegen Kilimanjaro. Het is in ieder geval een stuk goedkoper en rustiger.

Op de paden langs de lagere hellingen kun je prachtige dagtochten maken die langs watervallen en riviertjes lopen. Oude vijgenboombossen, kristalhelder water dat uit bergbeken stroomt en een kans om Colobus apen te spotten zijn de belangrijkste attracties en geneugten van Arusha National Park.

Black and White Colobus Monkey, Arusha National Park, Tanzania 2019

De toegangspoort leidt naar het schimmige montane bos dat wordt bewoond door nieuwsgierige blauwe apen en kleurrijke vogels zoals toerako’s en trogons. Ook is het de enigste plek op het noordelijke safaricircuit om de acrobatische zwart witte colobus aap te zien. 

Ngurdoto krater

Midden in het bos vind je de spectaculaire Ngurdoto krater, waarvan de steile rotswanden een brede drassige bodem omsluiten die bezaaid is met kuddes buffels en wrattenzwijnen.

Arusha National Park: Ngurdoto Crater

Verder naar het noorden omsluiten glooiende, met gras begroeide heuvels de prachtige Momela meren die elk een andere tint groen of blauw hebben. De ondiepe delen zijn vaak gevuld met met duizenden flamingo’s. De meren zijn ook het leefgebied van een rijke selectie van inheemse en migrerende watervogels. De oevers zijn een favoriete plek van waterbokken. En op de heuvels rond de meren lopen giraffes galant, tussen grazende kuddes zebra’s, over het met gras begroeide landschap.

2017 - Arusha National Park - 001

Flamingos - Arusha National Park

Hoewel olifanten zeldzaam zijn in Arusha en leeuwen helemaal afwezig zijn, worden luipaarden en gevlekte hyena’s in de vroege ochtend en laat in de middag wel eens gezien.

Hyena taking a mud bath

Het is ook bij zonsondergang en zonsopgang dat de sluier van wolken aan de oostelijke horizon het meest waarschijnlijk zal verdwijnen. Hierdoor worden de majestueuze met sneeuw bedekte toppen van de Kilimanjaro onthuld, die slechts 50 kilometer verderop ligt. 

Mount Meru

Maar het is de bescheiden neef van Kilimanjaro, Mount Meru die de horizon van het park domineert. Je tocht naar de voet van de berg leidt door de beboste savanne waar vaak buffels en giraffen worden aangetroffen. Naarmate je de helling beklimt maken de bossen ruimte voor een open graslandschap met gigantische lobelia’s.

Bezoek Arusha national park

Het nationale park dat het dichtst bij Arusha Town ligt, de safari hoofdstad van Noord-Tanzania is een veelzijdige bestemming dat vaak over het hoofd wordt gezien door safari gangers, ondanks het feit dat het de mogelijkheid biedt om binnen een paar uur een betoverende diversiteit aan habitats te verkennen.

Entrance to Arusha National Park

Het park ligt op ongeveer 60 kilometer afstand van de safari hoofdstad. Je rijdt er in zo’n 40 minuten naar toe. De meren, bossen en de Ngurdoto krater kunnen allemaal in een halve dag worden bezocht. Blijf je langer dan kan je wat verder richting Mount Meru trekken. Let wel op dat de standaard duur van een toegangsbewijs maximaal 12 uur is. Tenzij je natuurlijk in het park wil overnachten of een trektocht naar de krater van Mount Meru hebt gepland. 

Fig Tree Arch

Er zijn twee luxe lodges, 2 guesthouses en campings in het park. Voor de langere tochten zijn er ook twee berghutten. Net buiten het park zijn er nog verschillende lodges bij de Usa rivier. En natuurlijk is er een uitgebreide keuze aan accommodatie in de plaats Arusha. 

Mount Meru heeft grotendeels dezelfde condities als de Kilimanjaro en wordt nog wel eens gebruikt door reizigers om alvast een beetje te acclimatiseren voor de beklimming van die berg. De beste tijd om Mount Meru te beklimmen is tussen juni en februari. Wel kan het in november dan af en toe regenen. De beste uitzichten op de Kilimanjaro zijn er van december tot februari.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.