Saadani National Park

0
1456
Saadani National Park Tanzania

Wit zand en blauw water schitteren verleidelijk onder de tropische zon. Welkom in het nationale park Saadani. Het park in Afrika waar palmbomen naar je zwaaien in een verfrissende zeewind. Het park waar tropisch bos en de zee elkaar ontmoeten. Traditionele dhows varen langzaam voorbij, voortgestuwd door golvende witte zeilen, terwijl Swahili vissers hun netten uitwerpen onder een schitterende rode zonsopgang.

Saadani is de plaats waar het strand de bush ontmoet. Het is het enigste natuurpark in Oost Afrika dat aan de Indische Oceaan ligt. Saadani heeft dan ook alle eigenschappen die de tropische kustlijn en eilanden van Tanzania zo populair maken bij reizigers. Het is de plek waar zonaanbidders uren op het strand kunnen zonnebaden tot ze opeens worden opgeschrikt door een voorbij slenterende olifant.

Het park bestaat naast de prachtige stranden uit een bijzondere mix van boslandschap, tropisch woud, open grasland en mangroven. 

Saadani Waterbuck

Saadani is al sinds de jaren zestig beschermd, maar heeft eind jaren negentig ernstig te leiden gehad onder stroperij. Het reservaat werd in 2002 uitgebreid tot tweemaal het voormalige gebied. Daarna werd het in 2005 uitgeroepen tot nationaal park. Sinds die tijd is het tij gekeerd. Samen met dorpen rondom het park is er een plan gemaakt om stroperij aan te pakken, de wildstand te herstellen en het toerisme te promoten. Inkomsten daarvan komen ten goede aan het park, maar ook aan de omliggende dorpen. 

Saadani

Tegenwoordig wordt een verrassend breed scala aan grazers en primaten gezien op gamedrives en safari wandelingen, waaronder giraffen, buffels, wrattenzwijnen, nijlpaarden, waterbokken, rietbokken, hartebeesten, gnoes, duikers, kudu’s, elanden, sabelantilopen, bavianen en vervet apen. 

Olifanten

Steeds vaker zijn er ontmoetingen met kuddes olifanten van soms wel 30 dieren. Ook leven er in Saadani verschillende groepen leeuwen die samen met luipaarden, gevlekte hyena’s en jakhalzen de roofdieren van het park zijn.

Tijdens een boottocht over de Wami rivier heb je grote kans om nijlpaarden en krokodillen te zien. Langs de rivier tref je ook veel vogels, zoals ijsvogels, de Afrikaanse visarend en de kleine flamingo. De stranden van het park vormen één van de laatste grote broedplaatsen voor soepschildpadden op het vasteland van Tanzania.

 

Mangrove Kingfisher, Saadani NP, Tanzania

In het vissersdorpje Saadani kan je enkele ruïnes bezoeken die stammen uit de 19e eeuw toen het dorp nog een belangrijke handelspost was. Ook is een boottochtje naar een dichtbijgelegen zandbank mogelijk, waar je heerlijk kan zwemmen en snorkelen. 

Bezoek Saadani National Park

Het park is bereikbaar per chartervlucht van Zanzibar of Dar es Salaam. Voor corona waren er plannen voor lijnvluchten dus hou ook dat in de gaten. Goedkoper zijn de shuttlebussen die 3 keer per week van en naar het park rijden. Deze rit neemt ongeveer 4 uur in beslag. 

Kom je met de auto dan bereik je het park via Tanga en Pangani. Een 4WD is onmisbaar en zelfs dan kunnen de toegangswegen na zware regens onbegaanbaar zijn. Dit is vooral het geval in april en mei. De rest van het jaar is Saadani een heerlijke bestemming. De beste tijd om wild te zien is tijdens de droge maanden januari en februari en juni tot augustus. Met de auto doe je er ongeveer 4 uur over vanaf Dar Es Salaam.

DSC_1(589)

In het park kan je overnachten bij de luxe Saadani Safari Lodge of bij Kisampa Bush Retreat en het Saadani Guest House. Daarnaast zijn er enkele kampeerplekken met simpele faciliteiten waar je met eigen kampeerspullen kan overnachten. Veel van de wegen die je tijdens een safari in het park gebruikt worden ook door de bewoners van het gelijknamige dorp gebruikt. Een voorbij razende motor is misschien niet iets wat je verwacht tijdens je zoektocht naar het wild.

Mongoose4

Saadani is dan ook niet de eerste keus om het ultieme safari gevoel te ervaren. Dan kan je beter kiezen voor natuurparken als de Serengeti, Ruaha of het Selous Game Reserve. Toch vinden wij het meer dan de moeite waard om Saadani te bezoeken. Groot wild spotten is misschien niet altijd mogelijk, maar de combinatie van witte zandstranden, zon, zee en wilde dieren maken het nationale park Saadani tot een unieke bestemming.

In het regenseizoen in april en mei is kan je het park beter van het lijstje afstrepen  De weinige wegen die er zijn worden dan vaak onbegaanbaar door de diepe plassen en modderige ondergrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.