Khaudum National Park

0
2070
Khaudum National Park Namibie

Goed verstopt in de noordoostelijke Kavango regio van Namibië ligt het nationale park Khaudum. Het wordt wel de vergeten wildernis van het land genoemd. Dit park ligt ver van alle gebaande paden en wordt nauwelijks bezocht door toeristen. Voor de avontuurlijke reiziger is Khaudum echter een unieke bestemming. Het park ontvangt minder bezoekers dan olifanten per jaar.

The Wall

Khaudum een oppervlakte van 3842 vierkante kilometer en is gelegen in het zogenaamde Kalahari Sandveld, een semi woestijn gebied. Onder gewinterde safari gangers wordt Khaudum gezien als het beste wildpark van Namibië. Met uitzondering dan van Etosha dat niet is te overtreffen. Er staan geen hekken rond het park zodat het wild de natuurlijke migratieroutes tussen de Okavango Delta en de Kavango rivier kan blijven volgen. 

DSC4246 Antílope Ruano (Hippotragus equinus) en Khaudum N.P., Namibia

Een bezoek aan het Khaudum National Park staat helemaal in het teken van avontuur, het ontdekken van een echte Afrikaanse wildernis en misschien zelfs het ontdekken van jezelf. Met de minimale infrastructuur en de ruige 4×4 paden in het park dien je over goede rijvaardigheden te beschikken. Tot twee jaar terug was het niet toegestaan om met één auto het park te bezoeken. Twee was het minimum. Met het verbeterde telefoonbereik zijn ze daar nu weer wat soepeler in, maar het geeft je een idee van wat je kan verwachten. 

035 deep sand

Even uitrusten van de rit kan in verschillende schuilplaatsen rond de permanente waterbronnen. Terwijl je even ontspant komt het wild vanzelf aangelopen. 

Khaudum National Park herbergt grote kuddes olifanten. Ook het meest bedreigde grote roofdier van Afrika, de wilde hond is hier nog goed vertegenwoordigd. Of ga op zoek naar de zeldzame sabelantilope of één van de meer dan 320 soorten vogels. Giraffen, zebra’s, gnoe’s, oryx, leeuwen, hyena’s en verschillende antilope soorten dwalen ook rond door het park. Buffels en neushoorns komen (nog) niet voor in het park. De vegetatie in het park is wel dichter dan bijvoorbeeld Etosha, wat het wildspotter iets moeilijker maakt.

Naast de vaak dichte vegetatie zie je verspreid over het landschap grote baobab en Marula bomen. 

Bezoek Khaudum National Park

Net als de meeste parken in Namibië is ook Khaudum alleen te bezoeken met een eigen (huur)auto of georganiseerde trip. Die laatste is een zeldzaamheid en mocht je andere bezoekers in het park tegenkomen, dan levert dat vaak bijzondere ontmoetingen op. Ontmoetingen die soms nog wel meer indruk maken dan de afgelegen gebieden die je overal in Afrika treft.

DSC4201 Khaudum National Park, Namibia

De dichtstbijzijnde stad (65 km) is Tsumkwe. Hier verlaat je de C44 en slaat af naar het noorden op de D3315 naar de ingang van het park. 

Namibia Country Lodges group hebben het beheer van Sikereti Camp en Khaudum Camp overgenomen in 2015 en heeft ze inmiddels flink gerenoveerd. Voorzieningen zijn dan ook goed geregeld. De twee kampeerplekken liggen 70 kilometer van elkaar, maar vanwege de wegcondities doe je er minstens 6 uur over om van de één naar de ander te komen.

Naast de upgrade van de kampeerplekken hebben ze ook twee kleinschalig lodges gebouwd. Niet bij de kampeerplekken waardoor die nog steeds wild en rustig tegelijk zijn. 

Bushmanland

Net ten zuiden van Khaudum National Park ligt Bushmanland. Het Historic Living Museum in het dorp Grashoek biedt bezoekers de mogelijkheid om traditioneel geklede San bevolking te ontmoeten en meer te weten te komen over hun cultuur. Er worden demonstraties gegeven over hoe in de natuur te overleven. Gewapend met pijl en boog en een graafstok leer je meer over de kennis die generaties lang is doorgegeven.

15-09-16 Ruta Okavango Namibia (82) R01

De beste tijd om Khaudum te bezoeken is van mei tot oktober. In deze droge maanden concentreert het wild zich rond de waterbronnen en hoef je alleen maar achterover uit te leunen terwijl de dieren komen drinken. In de regentijd veranderd het landschap compleet van een droge stoffige bedoeling naar een prachtige groene wildernis. Wegen in het park kunnen dan wel onbegaanbaar zijn.  Het is wel de tijd voor vogelliefhebbers om het park te bezoeken. En kom je in het hoogseizoen als weinig andere reizigers tegen, tijdens het regenseizoen heb je grote kans het park helemaal voor jezelf te hebben.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.