Bafata, geboorteplaats van Amílcar Cabral

0
1697
Marktdag Bafata Guinee-Bissau
Marktdag in Bafata. Foto LM TP

Bafata ligt in het noord oosten van Guinee Bissau en is de hoofdstad van de provincie. De stad is vooral bekend als de geboorteplaats van Amílcar Cabral. Ver van de kust maakt het droge heuvelachtige landschap hier een overgang naar de Sahel. Als het geen marktdag is heeft Bafata vaak veel weg van een spookstad. Het oude centrum met de veelal in verval geraakte Portugese koloniale gebouwen is spookachtig mooi. 

Bafata Market

Voor bezoekers valt er verder niet bijster veel te doen in Bafata. De plek is vooral geliefd bij jagers. Ook sportvissers kom je hier regelmatig tegen die hun hengels uitgooien in de brede Gêba rivier die langs de stad stroomt.

Grappig is het stuk weg dat naast dat het gebruikt wordt door auto’s en vrachtwagens ook dienst doet als start- en landingsbaan van de lokale vluchthaven. Zo heel veel vluchten van en naar Bafata zijn er niet en als er één is wordt de weg gewoon even tijdelijk afgezet voor het doorgaande verkeer. 

Bafata Guinee-Bissau
Straatbeeld in Bafata. Foto jbdodane

Amílcar Cabral

Amílcar Cabral was een Afrikaanse landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de nationalistische bewegingen in Guinee-Bissau, op de Kaapverdische Eilanden en de onafhankelijkheidsbeweging van Guinee-Bissau. Deze hadden het doel om onafhankelijkheid te verwerven voor zowel Portugees-Guinea als Kaapverdië. Vlak voordat Guinee-Bissau in 1973 onafhankelijkheid verwierf, werd Cabral door de Portugese geheime polis om het leven gebracht. Zijn halfbroer, Luís Cabral, werd hierna de leider van de PAIGC partij in Guinee-Bissau en werd later ook de eerste president van het land. Bij de rotonde in het centrum staat een monument ter nagedachtenis aan Amílcar Cabral.

A rua principal na cidade velha de Bafatá

Bezoek Bafata

In Bafata zijn een aantal simple hotels te vinden. Hotel Maimuna Capé vlak bij de oude markt bevindt zich in een prachtig historisch gebouw. De kamers zelf zijn echter wel wat gedateerd. In dezelfde straat vindt je Ponto de Encontro. Een lokaal restaurantje dat heerlijke Portugese gerechten serveert. 

Gedeelde taxi’s en mini busjes naar Bissau en Gabú vertrekken bij de benzinepomp bij de rotonde. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.