Miljonair in Gabú

0
3360
Hoofdstraat Gabú Guinee-Bissau
Hoofdstraat van Gabú. Foto jbdodane

Gabú ligt in de meest oostelijk gelegen regio van het land in de gelijknamige provincie. In de negentiende eeuw was Gabú de hoofdstad van het kleine, maar invloedrijke koninkrijk Gabú. Iets waar vandaag de dag nog maar weinig van is te zien. Het is na Bissau de grootste stad van Guinee-Bissau. Dat wil echter niet heel veel zeggen. Waar Bissau al aanvoelt als een groot dorp is dat in Gabu geen ander verhaal. Wel kan je er rondstruinen over de drukke kleurrijke markt die ’s avonds sfeervol wordt verlicht door tientallen kerosine lampen.

Gabu

Miljonair

Omdat Gabu de laatste grote stad is voor we de grens met Guinee oversteken besluiten we om hier onze resterende CFA’s om te wisselen naar de Guinese francs. Gezien één euro gelijk staat aan ruim tienduizend francs en dat meteen het grootste biljet is dat ze hebben leverde de transactie een enorme berg geld op. Voor het eerst in mijn leven mag ik mijzelf miljonair noemen en met een fietstas vol geld vertrekken we de volgende dag naar onze nieuwe bestemming.

Miljonair Gabu Guinee-Bissau
Even miljonair zijn, ook al zijn de stapels geld nog geen tweehonderd euro waard.

Boé

Op veertig kilometer van Gabú ligt het dorpje Boé. Een prachtig afgelegen heuvelachtig gebied. Er zijn niet veel toeristen die dit stukje Guinee-Bissau bezoeken, maar het is meer dan de moeite waard. Je kunt er heerlijk wandelen of zoals in ons geval fietsen en vanaf de heuveltoppen heb je geweldige uitzichten over de regio.

Fietsen bij Boé en Gabu Guinee-Bissau
Met de fiets door de provincie Boé.
Gabu Boe Guinee-Bissau
Om vanuit Gabú naar Boé te komen moet je de Corubal rivier oversteken.

Stichting Chimbo

De stichting Chimbo heeft als doelstelling de chimpansee populatie van West Afrika te beschermen. In de regio Boé komen nog relatief veel chimpansees voor. Volgens de meest recente schatting zijn er nog ongeveer zevenhonderd dieren.Wil je meer over hun werk weten ga dan naar hun website: http://chimbo.org

Bezoek Gabu

In de stad zijn verschillende hotels te vinden. Residencial Djaraama was een leuke plek met uniek ingerichte kamers. Iets boven ons budget was het grote HBC hotel. Wel was het eten in het restaurant heerlijk en in het zwembad kwamen we even bij van een paar stoffige dagen fietsen.

fiets op de kamer Gabu Guinee-Bissau
De fiets op de kamer in het hotel, geen probleem..

Ben je er in het weekeind dan is Jomav een leuke plek om ’s avonds heen te gaan. In deze outdoor club zijn vaak live optredens van lokale bands.

Gedeelde taxi’s en minibusjes rijden dagelijks naar Bissau, Bafata en de grens met Senegal.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.