Tacugama chimpanzee sanctuary

0
2007
Chimpansee Tacugama Sierra Leone

Bij het Tacugama chimpanzee sanctuary in Sierra Leone worden verweesde en in beslag genomen chimpansees opgevangen. In het reservaat leven ongeveer tachtig van deze mensapen. De meeste chimpansees die bij het reservaat gebracht worden zijn jonger dan vijf jaar en zouden in het wild nog bij hun moeder melk drinken. Veel zijn mishandeld en komen gewond of ondervoed aan. De moeders zijn vaak ten prooi gevallen aan de stroperij. In de binnenlanden wordt er dan ook nog steeds op de dieren gejaagd voor hun vlees. Het doel van Tacugama is om de chimpansees voor te bereiden op een terugkeer in de natuur. De meeste chimpansees leven in ruim afgezette stukken bos binnen het honderd hectare grote park.

Tacugama chimpanzee sanctuary
De ingang van het reservaat. Foto Tacugama

Mensapen

Chimpansees behoren tot de mensapen en hun DNA komt voor komt voor zo’n 98,5% overeen met dat van ons. Ze leven in complexe gemeenschappen, waarbij de volwassen mannetjes in de rangorde aan de top staan. Ondanks het feit dat een chimpansee kleiner is dan de gemiddelde mens, is hij vele malen sterker dan dat wij zijn. De soort wordt vandaag de dag helaas bedreigd door stroperij, boskap en infectieziektes zoals Ebola.

De schattingen over het aantal nog in het wild levende chimpansees lopen uiteen. Volgens sommige deskundigen zouden er in heel Afrika nog zo’n 150.000 tot 200.000 levende individuen over zijn, volgens anderen nauwelijks 100.000.

Een geredde albino chimpansee heeft voor internationale aandacht voor het reservaat gezorgd, maar helaas is het dier inmiddels overleden. Tacugama is in 1995 opgericht door Bala Amarasekaran en zijn vrouw Sharmila. Sinds 2012 houden ze zich ook bezig met onderzoek naar de overgebleven chimpansee populatie in de rest van Sierra Leone.

informatiebord Tacugama Sierra Leone
Informatiebord in het park. Foto Tacugama

Er zijn in Tacugama dagelijks rondleidingen om 10.30 en om 16.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer negentig minuten en zijn het hele jaar door beschikbaar. Dit is ook de tijd dat de chimpansees gevoerd worden, zodat je gegarandeerd de dieren te zien krijgt. Een rondleiding kost $15 en het geld wordt gebruikt voor het onderhoud en uitbreiding van het natuurreservaat. Ben je met meer dan vijf personen dan moet je van tevoren een reservering maken. 

Chimpansee Tacugama chimpanzee sanctuary
Er zijn twee keer per dag rondleidingen door het reservaat. Foto Tacugama

Bezoek het Tacugama chimpanzee sanctuary

Het Tacugama chimpanzee sanctuary ligt net buiten het pittoreske dorpje Regent op de Freetown Peninsula. Het is een minuut of dertig rijden van de hoofdstad. Je vindt de afslag naar het reservaat aan de Regent – Bathurst weg. Aan het eind van de Congo Dam Acces road kom je aan bij de ingang. Gedeelde taxi’s rijden regelmatig van de Government Wharf in Freetown naar Regent. Vandaar is het dan nog drie kilometer lopen. Of je regelt hier een privé taxi voor het laatste stukje. De laatste honderd meter voor de ingang is alleen begaanbaar met een 4×4. Heb je die niet dan loop je de laatste meters omhoog de heuvel op naar de ingang.

In het reservaat zijn zes eco lodges waar je kan overnachten. Hierbij is het ontbijt en een tour door het park inbegrepen. Je dient deze wel van tevoren te boeken.

Meer info vind je op https://www.tacugama.com

Chimpansee Tacugama chimpanzee sanctuary
De chimpansees worden opgevangen in ruime stukken afgezet bos. Foto Tacugama

Bathurst en Charlotte Falls

In de buurt van het reservaat vindt je nog een tweetal mooie watervallen. De Bathurst Falls zijn zichtbaar vanaf de weg (net na de brug) en iets verder zijn de mooie Charlotte Falls. Bij de Charlotte Falls kan je heerlijk zwemmen en even afkoelen voor je terug naar de drukte van Freetown gaat. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd die je kan betalen bij het huis van de chief, bij ons bezoek was dat LE2000 (€0,30). Bij Tacugama is een duidelijke routebeschrijving naar de watervallen en andere mooie plekken in de regio te koop. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.