Bezoek de Himba bij Kamanjab

0
4074
Himba bij Kamanjab
Het Otjikandero Himba Orphan Village.

Bij Kamanjab vind je het Otjikandero Himba Orphan Village. Hier maak je kennis met de Himba. Het is een opvallende  bevolkingsgroep in Namibië. De Himba zijn nomaden en leven voornamelijk in het noordwesten van het land waar ze rondtrekken met hun vee. Tegenwoordig verdienen de Himba bij door zich te laten fotograferen door toeristen die op zoek zijn naar bijzondere plaatjes.

Himba dorp Namibië
Fotograferen is in dit dorp geen enkel probleem.

De uiterlijke verschijning is voor de Himba erg belangrijk. Het zegt iets over de fase van hun leven en over de plaats in de groep. Op 10 jarige leeftijd worden er bij de kinderen de twee tanden in de onderkaak verwijderd. Himba jongens die klaar zijn voor het huwelijk zijn herkenbaar aan een omhoog gebogen staartje. Jonge meisjes dragen hun haar in twee vlechten op het voorhoofd en de tieners vlechten het haar in kleine staartjes. Getrouwde vrouwen dragen naast de lange vlechten ook een kroon van geitenvel op het hoofd.

Himba dorp in Namibië
Getrouwde Himba vrouwen dragen naast de lange vlechten ook een kroon van geitenvel op het hoofd.

Kenmerkend bij de de Himba vrouwen is de bruinrode kleur van het haar, de huid en kleding. Deze opmerkelijke kleur wordt gekregen door boomschors, oker, geitenvet en kruiden te mengen en dat mengsel (otjize) op te smeren. Het mengsel geeft ook bescherming tegen de zon. De vrouwen wassen zich nooit, maar reinigen zichzelf door te ‘baden’ in rook afkomstig van een smeulend kruidenmengsel.

Himba dorp in Namibië
De Himba vrouwen laten een traditionele dans zien.

Het Otjikandero Himba Orphan Village is een toegankelijk dorp waar de mensen gewend zijn aan bezoekers. Het geeft een bijzondere kijk op hoe de mensen op traditionele wijze lange tijd in afzondering geleefd hebben. Maar laat je niet misleiden, ook hier hebben de mobieltjes hun intrede gedaan. Echt authentiek is het niet meer, zie het meer als een openlucht museum. Alsof je hier naar Volendam gaat en mensen in klederdracht rond ziet lopen. Het is niet meer de realiteit maar wel leuk om een keer gezien te hebben en daarnaast kom je thuis met leuke foto’s.

Himba dorp in Namibië

Bereikbaarheid van de Himba

In dit deel van Namibië is geen openbaar vervoer, zelf een auto of taxi huren of een toer boeken is dus een ‘must do’. Het Himba dorp uit dit verhaal ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Kamanjab aan de C40. Wil je op bezoek bij een minder toeristisch Himba dorp, probeer dan in Kamanjab een gids te regelen. Het is vaak niet gepast zomaar onaangekondigd een dorp in te wandelen en de meeste Himba’s spreken geen engels waardoor communicatie anders erg moeilijk is.

Himba dorp in Namibië

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.