Lac Rose, het roze meer van Senegal

0
4328
Lac Rose Senegal

Lac Retba, beter bekend als Lac Rose (roze meer) ligt op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad Dakar. Lac Rose dankt zijn naam aan de roze kleur die het meer soms heeft. De opvallende kleur van het meer wordt veroorzaakt door de hoge zoutconcentratie van ongeveer 40% en de algen die in het water leven. 

Lac Rose Senegal
In het droge seizoen kleurt het water van Lac Rose regelmatig Roze. Foto Arnauld

Bezoek het meer in het droge seizoen. Van November tot juni heb je de grootste kans om de roze kleur van het water te zien. Als het hard waait scheidt de dunaliella salina (Algensoort dat verantwoordelijk is voor de roze kleur van het water) meer pigment uit en is de kleur intenser. Het water van het meer komt ondergronds vanuit de oceaan onder de duinen door.

Lac Rose Senegal
Het meer is omringt met heuvels van wit zout. Foto Camille Fournier

De roze kleur van het water in combinatie met de omliggende zandduinen zorgen voor een beeld dat zo uit een science fiction film lijkt te komen.

Zoutwinning in Lac Rose

Net als in de dode zee blijf je door het hoge zoutgehalte drijven. Het meer is dan ook omringt met heuvels van wit zout. Het maximaal drie meter diepe meer heeft een zoutbodem van zo’n anderhalve meter. Het zout wordt door de lokale bevolking van de bodem geschraapt en met bootjes naar de kant gebracht. Hier wordt het op hoopjes gelegd om te drogen in de zon. Iedere zoutberg heeft een bordje erbij met de naam van de eigenaar erop. Bij een bezoek zal je zeker de zoutwinnaars hard aan het werk zien.

Lac Rose Senegal
De zoutwinnaars smeren hun huid in met Shea boter. Dit beschermt de huid tegen het hoge zoutgehalte van het water. Foto 林戈亮

De zoutwinnaars smeren hun huid in met Shea boter. Dit beschermt de huid tegen het hoge zoutgehalte van het water. Rond de duizend mensen verdienen hun kost met de zoutwinning uit Lac Rose. Het zout wordt verkocht op lokale markten.

Dakar Rally

Het meer is vooral bekend geworden als finish van de Dakar Rally. Helaas wordt die sinds een terroristische dreiging in 2008 in Zuid Amerika gereden. Het meer is echter een oase van rust en is een populaire weekend bestemming voor inwoners van Dakar die hier een dagje komen ontspannen.

Lac Rose Senegal
Een souvenir verkoopster prijst haar waren aan tussen de zoutbergen. Foto Toon van Dijk

Vanuit Dakar is een bezoekje snel geregeld. Bijna alle grotere hotels bieden het aan als dag excursie. Vaak is het goedkoper om een taxi te regelen die op je wacht bij het meer of je op een afgesproken tijd weer komt ophalen. Rondom het meer worden kameel- en paardrijtochten aangeboden. Als je geen zin hebt om te zwemmen kan je ook met een boot het meer verkennen. Daarnaast kan je in de omliggende zandduinen rondscheuren met een quad of 4×4 auto.

Aan de zuidwestelijke oever van het meer is het kleine dorpje Lac Rose. Hier vind je verschillende overnachtingsmogelijkheden en restaurantjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.