Bijilo Forest Park met recht een ’Monkey Town’

0
3585
Abuko Nature Reserve

Het Bijilo Forest Park is een natuurpark aan de Atlantische Oceaan in Gambia. Vanwege de toegankelijkheid van het park is het één van de meest bezochte bezienswaardigheid in het land. 

Dit natuurpark bezoek je voornamelijk voor de enorme hoeveelheid apen. In het park leven diverse soorten, zoals de Rode Colobus apen (Franje-aap), de Green Monkey en de Campbell Mona Monkey. De laatste twee zijn bij ons ook wel bekend als de groene meerkat en de Campbell meerkat. Op honderdvijftig meter van de ingang vind je de meeste apen. De apen zijn de mensen gewend en komen vaak dichtbij in de hoop op een gratis hapje. Officieel is het beleid de dieren niet te voeren, maar van de gidsen zelf kan je zakjes pinda’s kopen. Beetje tegenstrijdig beleid dus.

Geelgroene meerkat in Abuko Nature Reserve
De geelgroene meerkat is overal in het Bijilo Forest Park. Foto Maarten van de Biezen

Neem geen bananen mee als snack tenzij je belaagd wil worden door de meerkatten. Langs het mooie kustpad is het rustiger en kan je tussen de baobab bomen veel vogels spotten. Het strand is bereikbaar via een stuk of tien doorgangen.

Senegalese Bushbaby

Naast apen komen er in het Bijilo Forest diverse soorten klein wild voor. Je kan er onder meer op zoek gaan naar mangoesten, de civetkat en de Senegalese Bushbaby (ook bekend als Senegalgalago). De laatste is een halfaap die gewoonlijk voornamelijk ’s nachts actief is. De dieren kunnen enorme sprongen maken van vier tot vijf meter en voor extra grip plassen ze over hun eigen poten.

Bij het kleine meertje in her park zijn gewoonlijk verschillende vogelsoorten te spotten. In het park zijn ruim 133 verschillende soorten te vinden.

Bijilo Forest Gambia
De ingang van het park ligt op ongeveer tien minuten lopen van de bekende toeristische stranden bij Kololi. Foto tjabeljan

Door het Bijilo Forest loopt een vierenhalf kilometer lange route die je zelf kan wandelen of onder begeleiding van een gids. De route is duidelijk aangegeven met bordjes om je de weg te wijzen. Langs de route vind je een aantal uitzichtpunten met een mooi zicht op de natuuromgeving die varieert van bosgebied tot zandduinen. Ook is er een uitzichtpunt met een weids uitzicht over de oceaan.

Wil je meteen vanaf de ingang naar de oceaan dan neem je het ornithological path, deze loopt in een ‘rechte lijn’ naar het water. In totaal zijn er vijf verschillende routes die elk met een andere kleur worden aangegeven.

Helaas is in de afgelopen jaren een deel van het bos gekapt om plaats te maken voor een gigantisch Chinees Conferentiecentrum. Er is echter nog voldoende bos over om je een middagje te vermaken.

Bezoek het Bijilo Forest Park

De ingang van het park ligt op ongeveer tien minuten lopen van de bekende toeristische stranden bij Kololi en de Senegambia Strip. Je vind hem naast de Kololi Beach Club. Vanaf Banjul is het elf kilometer naar het park en je rijdt er in ongeveer dertig minuten naartoe. Toegang tot het park is ongeveer drie euro.

Aangekomen bij het park staan er gidsen klaar om met je mee te wandelen, deze zijn echter niet verplicht. Wil je zelf door het park lopen dan is dat geen probleem. Het is naar ons idee wel een goed idee om met een gids op stap te gaan. Zij zijn over het algemeen veel beter in het spotten van wildlife dan ons. Ook kan hij je interessante weetjes vertellen over de planten en insecten die hier voorkomen.

Beste tijd om het Bijilo Forest Park te bezoeken

De beste tijd om het park te bezoeken is tussen november en april. In november is alles na het regenseizoen nog lekker fris en groen. In de eerste maanden van het jaar wordt de begroeiing wat dunner en zijn de schuwe Colobus apen beter te spotten. De meerkatten zijn een stuk brutaler en die kom je altijd wel tegen. Het regenseizoen is tussen mei en oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.