Lake Kariba is de Zimbabwaanse Riviera

0
2383
olifanten Lake Kariba Zimbabweolifanten Lake Kariba Zimbabwe
Het meer ligt naast het nationale park Matusadona.. Foto paulafrenchp

Lake Kariba is ook wel bekend als de ‘Zimbabwaanse Riviera’. Mooie vergezichten, heerlijk weer, adembenemend mooie luchten en de vele bootjes op het water hebben tot deze naam geleid. 

En hoewel de naam uit betere tijden stamt en het toerisme in de regio tijdens het nu beëindigde regime van Mugabe een flinke knauw heeft gekregen, begint het meer inmiddels weer wat van zijn bijnaam terug te claimen. 

Uit het water stekende bomen

In Lake Kariba vind je prachtige baaien en eilandjes. De vegetatie langs de oevers trekt allerlei soorten wild aan. Kenmerkend voor het meer zijn de dode bomen die hier en daar uit het water steken.

Het meer ligt in het noorden van Zimbabwe en vormt daar een natuurlijke grens met Zambia. Het water van het stuwmeer komt van de rivier de Zambezi waarin in de jaren vijftig een dam is gebouwd. 

Dam Lake Kariba Zimbabwe
Het water van het stuwmeer komt van de rivier de Zambezi waarin in de jaren vijftig een dam is gebouwd. Foto Courtney Lindeque

Het meer is 32 kilometer breed, ongeveer 280 kilometer lang en is ongeveer 5.500 vierkante kilometer groot. Daarmee is het één van de grootste stuwmeren ter wereld.

Op safari bij Lake Kariba

Het meer ligt naast het nationale park Matusadona. Gezien er geen hekken om dat park staan, kan het wild zich vrij van en naar het water bewegen. Het kan dus maar zo dat er opeens een olifant of giraffe door de tuin van je accommodatie loopt. Oppassen dus als je wandelend het meer gaat verkennen of ’s avonds door de straten van Kariba loopt. Zwemmen is ook geen goed idee. In het water van van het meer wemelt het van de krokodillen en nijlpaarden. Nergens ter wereld leven zoveel krokodillen als in Lake Kariba.

Leeuw Lake Kariba Zimbabwe
Als je geluk hebt kan je buffels, olifanten, leeuwen en cheeta’s tegenkomen. Foto paulafrenchp

De meeste accomodaties bieden wandel, boot en jeep safari’s aan over en langs het meer en naar het nationale park Matusadona. De beste manier om het meer te beleven is door een houseboat te huren. Dit is een privé boot met gids, kok en Kapitein, waarmee je twee of drie dagen over het meer vaart. De bootjes beschikken over hutten die vaak één open wand hebben. Zo heb je ’s avonds je privacy en toch ook dag en nacht zicht op het meer.

Het is de ultieme combinatie van relaxen en toch op safari zijn. Als er wildlife langs de oevers wordt gespot mag je met de gids aan land om zo wandelend verder op onderzoek uit te gaan. Op deze manier kom je op plekken waar je nauwelijks of geen andere toeristen zult tegenkomen. Als je geluk hebt kan je buffels, olifanten, leeuwen en cheeta’s tegenkomen. 

Houseboat Lake Kariba Zimbabwe
De beste manier om het meer te beleven is door een houseboat te huren. Foto Courtney Lindeque

Wil je niet meerdere dagen rondvaren dan zijn er genoeg mogelijkheden om een paar uurtjes rond te varen of je maakt een sunset cruise aan het eind van de dag. Deze tijd kleurt het meer diep oranje door de weerspiegeling van de lucht.

Vang een tijgervis

Een leuke optie is om met een lokale visser met zijn houten kano het meer op te gaan. De vangst van de dag eet je dan ’s avonds tijdens een gezellig barbecue langs het meer. De tijgervis die hier voorkomt is berucht bij fanatieke sportvissers vanwege de vlijmscherpe tanden en de geduchte tegenstand die hij biedt bij het binnenhalen. Let wel op dat je over een visvergunning moet beschikken. Deze zijn verkrijgbaar bij de havens in Kariba, Binga en Mlibizi.

Bezoek Lake Kariba

Je bezoek aan het meer begint meestal in het plaatsje Kariba. Vanaf de hoofdstad Harare rijden bussen die er meestal zo’n zes uur over doen. Met eigen vervoer doe je ongeveer vier tot vijf uur over de mooie rit door de heuvels. 

Kom je vanuit Zambia dan ligt Kariba tien kilometer verderop. Een taxi is dan je beste optie. 

In Kariba is genoeg accommodatie te vinden. Variërend van simpele campings tot luxe lodges.

In de havenplaatsjes Binga en Mlibizi kun je ook terecht om het gebied te verkennen.

Nijlpaard Lake Kariba Zimbabwe

Beste reistijd voor Lake Kariba

Het meer is bijna het hele jaar goed te bezoeken. Tussen maart en augustus zijn de temperaturen aangenaam rond de 25 graden. Vanaf eind augustus wordt het warmer en kunnen de temperaturen tot boven de 40 graden uitkomen. Eind november begint het regenseizoen dat tot eind februari duurt. Deze maanden kan je beter overslaan. De temperaturen blijven rond de 40 graden hangen en de regen zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Wel komt deze periode de bush tot leven en wordt alles prachtig groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.