Bio-monitoring in nationaal park Salonga

0
51
Salonga National Park bonobo Congo

Democratische Republiek Congo – Gewenning van de bonobo’s: bijna dagelijkse contacten in april en mei

Na meer dan zes maanden in het Inkomu-gebied is het bonobo-gewenningsteam zeer optimistisch. De bonobo’s werden elke dag in april en mei gezien. De dagcontacten zijn met verschillende subgroepen van 10 tot 30 individuen. Hoewel er nog steeds angst en vrees heerst bij contact met de spoorzoekers, tonen de bonobo’s echter veel interesse en nieuwsgierigheid. In tegenstelling tot vroeger proberen ze niet onmiddellijk uit de bomen te komen wanneer ze de geluiden van de spoorzoekers horen. De groepen nemen de tijd om eerst aandachtig de bron van het geluid te observeren voordat ze rustig weggaan zonder in paniek te raken.

Terugkeer van de olifanten naar Bekalikali

Volgens de bio-monitoringgegevens leidde de brand die het uitkijkpunt in de baï van Bekalikali (in het zuidelijke blok, ongeveer 50 km van het hoofdkwartier van Monkoto) verwoestte in het laatste kwartaal van 2023, tot een spectaculaire afname van het aantal olifanten. Deze trend zette zich voort tot het eerste kwartaal van 2024, maar keert nu dankzij intensievere patrouilles en gemeenschapsbewustwording in de strijd tegen stropers om. Goed nieuws in mei: de wildcamera’s laten zien dat de baï van Bekalikali 9 van de 10 dagen druk bezocht wordt, voornamelijk tussen 17.00 uur en 6.00 uur.

Beheer, Parkbescherming, Anti-stroperij en Mensenrechten

In mei kwam er een instructeur van Chengeta Wildlife aan, wat samenviel met de start van een nieuwe opleidingssessie voor ecowachters. Naast het verbeteren van individuele en collectieve vaardigheden (mensenrechten en fysieke fitheid) om de kwaliteit van de patrouilles te verhogen, wordt een nabijheidsformaat gebruikt waarbij alle stations beurtelings bezocht worden.

Gemeenschapsbehoud

De populatie die door deze nieuwe fase van begeleiding en structurering wordt bereikt, bedraagt 1230 begunstigden, waaronder 832 mannen en 398 vrouwen, verdeeld over 17 nieuwe lokale comités rond het Anga-station in het uiterste zuidoosten van het zuidelijke blok van het Nationaal Park Salonga. Na de inspanningen van vorig jaar, waarbij 11 CLD’s werden gestructureerd (1295 personen, waaronder 1162 mannen en 133 vrouwen), heeft het Anga-station nu 28 van de 30 geplande CLD’s gerealiseerd, een voltooiingsgraad van 93,3%. De toegenomen interesse in de regio heeft geleid tot nieuwe verzoeken van dorpen die aanvankelijk terughoudend waren tegenover het PNS. Tot nu toe zijn er 95 CLD’s gestructureerd van de beoogde 120 (79,2%) om de inspanningen voor behoud te ondersteunen door alternatieve activiteiten te ontwikkelen die de druk op het park verminderen.

CLD’s en verenigingen van het Mundja-station getraind in duurzame landbouw

Er waren 53 afgevaardigden (50 mannen en 3 vrouwen) van 32 lokale ontwikkelingscomités en 2 vrouwenverenigingen van het Mundja-station die in Lokolama bijeenkwamen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van duurzame landbouw van maniok, maïs, rijst en andere gewassen te verbeteren. Er werden ook enkele landbouwgereedschappen (7 machetes en 5 vijlen per vereniging) uitgedeeld. Deze inspanningen maken deel uit van de gemeenschapsbegeleidingsactiviteiten om bij te dragen aan behoud en het verminderen van de druk op de vele hulpbronnen van het park door de landbouwproductiviteit, de levensstandaard en de economische groei te verbeteren.

Binnenkort een lied voor Salonga

De muzikante Maria Besongo, alias “Milagros”, heeft een lied gewijd aan het Nationaal Park Salonga. Het doel is de zichtbaarheid van het park te vergroten en de gemeenschapsbewustwording voor een beter behoud van de hulpbronnen te ondersteunen. De officiële release moet nog komen, maar de videoclip werd opgenomen in Monkoto van 28 tot 30 mei 2024.

Infrastructuur

Een snelle boot (met een vezelglasromp en twee 75 pk buitenboordmotoren), twee generatoren van 75 pk en 150 pk, een grote hoeveelheid kantoormeubilair en computermateriaal, gereedschap voor het onderhoud van paden en gebouwen, kunststof tanks voor brandstofopslag, en een voorraad vliegtuigkerosine zijn aangeschaft om het comfort en de mobiliteit van het operationele personeel te verbeteren. Daarnaast is een contract afgesloten met de groep Chanimetal voor de bouw van een duwbak met duwer.

De bouw van een administratief gebouw in Botsima/ Yokelelu is onlangs gestart en de muren worden al opgetrokken. Dit gebouw van 130,4 m² zal vier kantoren en een vergaderzaal bevatten en zal de coördinatie van de operaties van de nieuwe basis van het park huisvesten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.