Nieuwe Ebola uitbraken in Congo & Guinee

0
734
Nieuwe Ebola uitbraken in Congo & Guinee

De Democratische Republiek Congo heeft deze week een derde ebola geval bevestigd in de provincie Noord-Kivu. De zaak werd gevonden in Butembo, een stad met meer dan een miljoen inwoners en het epicentrum van een grote uitbraak van de ziekte die afgelopen juni na bijna twee jaar voorbij leek te zijn. Het ministerie van Volksgezondheid van Congo kondigde op 7 februari een heropleving van de ziekte aan, nadat een vrouw ebola had opgelopen en stierf. Ze was getrouwd met een overlevende van de vorige uitbraak. Een nieuwe uitbraak zou de 12e keer in Congo zijn sinds het virus in 1976 voor het eerst werd ontdekt in de buurt van de Ebola-rivier. 

Ook in het west Afrikaanse land Guinee lijkt de ziekte weer te zijn opgedoken meldt de Guineese minister van Volksgezondheid Remy Lamah zaterdag. Eind januari overleed een verpleegkundige in de zuidoostelijke regio Nzérékoré. Acht mensen die bij haar begrafenis waren, vertoonden kort daarna symptomen. Drie van hen zijn inmiddels ook overleden, vier anderen liggen in het ziekenhuis. Het is de eerste opleving van het ebolavirus in Guinee sinds de grote epidemie tussen 2013 en 2016.

In het afgelopen jaar zijn twee ebolavaccins goedgekeurd en gedistribueerd, waaronder een van het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson, dat ook een COVID-19-vaccin heeft geproduceerd dat slechts één injectie nodig heeft en bij normale koeltemperaturen kan worden bewaard. Ebola is een door virussen veroorzaakte hemorragische koorts die wordt verspreid door contact met lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon. In extreme gevallen veroorzaakt het dodelijke bloedingen uit inwendige organen, de mond, ogen of oren. Aangenomen wordt dat het virus dat ebola veroorzaakt in vleermuizen leeft.

(14-02-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.