Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

0
1422
Boabeng Fiema Monkey Sanctuary Ghana

Generaties lang hebben de dorpsbewoners van Boabeng en Fiema geloofd dat de lokale apen heilig zijn. De twee aangrenzende gemeenschappen hebben hier dan ook een bosreservaat gecreëerd om de zwart-witte franjeapen (black silky colobus) en monameerkat (brown mona monkey) te beschermen. 

Een bezoek aan het Apenreservaat in Fiema in Ghana, 22 km ten noorden van Nkoranza, is een geweldig dagje uit. 

De apen hebben toegang tot alle delen van het dorp. De dorpsbewoners hebben dan ook extra fruitbomen geplant om de dieren van voedsel te voorzien. De monameerkatten zijn daarom ook absoluut niet schuw en poseren graag voor een foto. De franjeapen daarentegen laten zich zelden buiten het bos zien, maar zijn ook relatief makkelijk te vinden. In het reservaat en het dorp leven ruim 700 apen. Naast de apen is het ook een goede plek voor vogelliefhebbers en er vliegen verschillende mooie vlindersoorten rond. 

IMG_6529

Wanneer er in het dorp een aap sterft, wordt hij begraven in een kist en worden er speciale begrafenisrituelen uitgevoerd. De fetisjpriester van Daworo wikkels de overleden aap in een soort lapjesjurk voor het in de kist wordt gelegd. Het natuurreservaat beschikt dan ook over een heuse apenbegraafplaats.

Boabeng-Fiema

Kinderen van de fetisj Daworo

Bij het stichten van het dorp werd gebruik gemaakt van de fetisj Daworo. Kort daarvoor had het hoofd van het dorp de Fetisj Daworo op een mysterieuze plaats en onder bijzondere omstandigheden gevonden. De fetisj werd omringt door 2 monameerkatten en 2 franjeapen. Toen de fetisj Daworo naar het nieuwe dorp werd verplaatst volgden de 4 apen.

Er werd een orakel geraadpleegd over de relatie tussen de fetisj Daworo en de mysterieuze apen. Het Orakel verklaarde dat de apen de kinderen waren van de fetisj Daworo. Het orakel verklaarde ook dat de apen niet gedood of gekwetst mochten worden omdat ze heilig waren.

Campbell's monkey

Ook gelooft men dat als een groep colobus apen een ongebruikelijk geluid maakt tussen 23.00 uur en middernacht, er een bejaarde persoon uit het dorp zal sterven.

Een andere plaatselijke legende vertelt dat als een waarzegger 7 nachten tussen één en twee uur ’s ochtends door het bos dwaalt, de apen na de zevende nacht met hem praten en de toekomst voorspellen.

In april 1975 stemde het Department of Game and Wildlife in met het verzoek van de dorpsbewoners om het officieel uit te roepen tot een natuurreservaat. 

Bezoek Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

Bij het bezoekerscentrum regel je je bezoek en kan je indien gewenst ook een gids regelen. Die is in het dorp niet echt nodig, maar er zijn ook lange wandeling te maken door de bossen. Hierbij kan de gids je dieren en vogels laten zien die je hoogstwaarschijnlijk zelf nooit had gevonden. In het reservaat ligt zo’n 10 kilometer aan wandelpaden die je kan verkennen. Bijzonder is ook de enorme mahonieboom die meer dan 150 jaar oud is. 

Bij de ingang van het reservaat is een guesthouse waar je kan overnachten en wat kan eten. Bij de crafts shop kan je souvenirs shoppen. Geen grote fan souvenirs? Neem dan op zijn minst een flesje van de heerlijke lokale honing mee welke afkomstig is uit het reservaat.

Heb je geen eigen vervoer dan reis je met de bus naar Nkoranza, waarvandaan je een gedeelde taxi of motortaxi naar de ingang van het reservaat in Fiema (ongeveer 22 kilometer) regelt.  

Boabeng-Fiema impressions, Ghana - IMG_1418_v1

Zie voor meer informatie en actuele prijzen de website van het natuurreservaat. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.