Kakum National Park

0
2160
Kakum National Park Ghana

Het nationale park Kakum is het meest bezochte natuurpark in Ghana en vooral bekend vanwege de Canopy Walk waarbij je tot op 27 meter hoogte tussen en boven de boomtoppen doorloopt. Deze populaire attractie biedt bezoekers een spectaculair landschap en een fascinerende natuurervaring. De canopy walk bestaat uit 7 lange hangbruggen die door platforms met elkaar verbonden zijn. Bij elkaar vormen ze een 333 meter lange loopbrug dwars door het bladerdak van bomen die soms wel meer dan 300 jaar oud zijn.

Na de eerste hangbrug is er bij het eerste platform de keuze om naar links of rechts te gaan. Vind je de eerste brug toch een beetje te spannend dan sla je linksaf en brengt een tweede korte brug je weer veilig naar het vasteland. Sla je rechtsaf dan heb je geen andere keuze dan de hele route over de 7 bruggen te maken. Een route die voor veel bezoekers alweer veel te snel voorbij is, er is dus geen reden om het niet te proberen met deze ingebouwde escape mogelijkheid.

Kakum Old Growth Rainforest

Kakum

Zeldzame vogelsoorten

De Canopy Walk is echter maar één van de vele bijzondere attracties van Kakum. Op de grond is er een verscheidenheid aan paden en begeleide wandelingen waarmee bezoekers de rust van het regenwoud kunnen ervaren. Vogelliefhebbers kunnen op zoek gaan naar ruim 300 verschillende soorten, waaronder 8 bedreigde exemplaren. Het Aboabo gedeelte van het park is de beste plek om op jacht te gaan naar een foto van de zeldzame kalkoenparelhoen, bruinoorneushoornvogel, geelhelmneushoornvogel, geelpoothoningspeurder, groenstaartblada, groene baardbuulbuul, roodvleugellijstertimalia of koperstaartglansspreeuw. Ook zijn er meer dan 600 vlindersoorten geregistreerd. 

Kakum - Ghana

Ander wild omvat onder meer bosolifanten, luipaarden, bongo’s, bosbokken, duiker, bosvarkens en een aantal apensoorten. Deze dieren zijn echter vrij lastig te spotten vanwege de weelderige begroeiing van het park. Reken er dus zeker niet op dat je ze ziet en gebeurd het wel dan is het een unieke bonus. Bij de ingang van het park is de Field guide to the Kakum National Park verkrijgbaar die je alles verteld over de in het park voorkomende dieren.

20191112_144529

Bijzonder is ook de begeleide nachttour. In het donker lijkt het regenwoud nog meer op te leven met alle geluiden, waarvan je maar moet raden waar ze van afkomstig zijn en waar ze vandaan komen. Gelukkig kan de gids je altijd veel vertellen, niet alleen over de geluiden, maar ook over de dieren, planten en bomen die je onderweg tegenkomt. Interessant is om te zien hoe bomen en planten gebruikt worden als traditionele medicijnen. Overdag zijn de wandelpaden in het park ook zonder gids op eigen tempo te verkennen.

Mini versie van de canopy walk

Het park is kindvriendelijk, dus mocht je met de familie op pad zijn dan is Kakum een goede bestemming. In het kinderspeelpark is een mini versie van de canopy walk en kunnen de kids zich uitleven op schommels en andere speeltoestellen. 

Het park kreeg pas in 1990 de beschermde status en is nu één van de weinige stukken regenwoud die nog in Ghana voorkomen. Helaas is in de vorige eeuw 90 procent van al het tropisch regenwoud in het land verdwenen om plaats te maken voor mijnen en cacaoplantages. 

Bezoek Kakum National Park

Vanaf de hoofdstad Accra is het ongeveer 4 uur rijden naar Kakum, dat ook goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Langs de Jukwa road wordt de ingang van het park aangegeven. Jukwa ligt ongeveer 33 kilometer van Cape Coast en tro-tros rijden de hele dag door deze route. 

Kakum Park Sign

Bij het informatiecentrum zijn 2 cafés en een restaurant. Op de parkeerplaats zijn enkele stalletjes die verse kokosnoten, bisap, snacks en flessen water verkopen. 

Kakum Rainforest

Voor wie wil blijven overnachten in het park zijn er simpele boomhutten die zijn voorzien van matrassen, beddengoed en klamboes. Ook is er het Antikwaa Camp, waar in de avonden af en toe bosolifanten worden gezien. Buiten het park is er genoeg keus in accommodatie, maar het vermelden waard is Hans Cottage Botel. Je hebt er keuze uit comfortabele kamers, luxe suites, eenpersoonskamers of een gedeelde slaapzaal. Het bijzondere hier is echter het meer met krokodillen, waarvan een aantal er de gewoonte van hebben gemaakt om af en toe de bar en het restaurant te bezoeken.  

Kakum

De openingstijden voor bezoekers die niet overnachten zijn van 8.00 tot 16.00 uur. Het beste is om zo vroeg mogelijk het park te bezoeken. Zeker voor de canopy walk. Kakum is ook een geliefde dagbestemming voor de Ghanese bevolking zelf en zeker in de weekeinden kan het er best druk zijn. 

Ghana

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.