Cacheu

0
1951
Cacheu Guinee Bissau fort
Het oude gerestaureerde fort in Cacheu. Foto Olivier Rohas

Vandaag de dag is Cacheu een slaperig provinciaal dorpje, maar eens was het een belangrijke handelspost. Cacheu was de hoofdstad in de koloniale tijd en volgens historici de eerste Portugese handelspost van wat tegenwoordig Guinee-Bissau is. De brede straten met bomen erlangs en het gerestaureerde oude fort zijn de laatste overblijfselen die herinneren aan die tijd. 

De belangrijkste export in destijds waren slaven bestemd voor de Nieuwe Wereld en voor de Kaapverdische Eilanden, waar de Portugezen een kolonie hadden opgezet op de voorheen onbewoonde archipel. Om dit donkere verleden niet te vergeten is er een klein museum opgericht. 

Cown in Cacheu

Een stukje ten westen van het havengebied, aan de weg langs de rivier, vind je het oude gerestaureerde fort. Het slavernijmuseum bevindt zich net voor het fort aan de linkerkant. De beheerder (Caminho) van het museum is lang niet altijd aanwezig, maar als je wat rondvraagt is er altijd wel iemand die weet waar hij uithangt. Het museum is simpel, maar bijzonder en geeft een beeld van hoe het er hier in het verleden aan toe ging. 

Cacheu

Na het museum kan je dan het fort bezoeken (zonder de beheerder is het niet toegestaan om het fort zelf te betreden). Het fort, gebouwd in de 16e eeuw, is vrij klein, maar de nog steeds aanwezige kanonnen hebben eens de beruchte engelse zeevaarder Sir Francis Drake op afstand gehouden. De 16 kanonnen staan nog steeds in hun oorspronkelijke verdedigingsposities.

Bronzen beelden uit de koloniale tijd

Tegenwoordig hebben de kanonnen gezelschap van een serie bizarre bronzen beelden, waarvan sommige onthoofd zijn of in twee delen liggen. Het zijn beelden van Portugese helden en ontdekkingsreizigers die tijdens de koloniale tijd op pleinen door het hele land stonden. Na de onafhankelijkheid zijn ze naar het fort gebracht om daar te genieten van hun pensioen. Zo staan er onder meer beelden van Diogo Gomes (de eerste Portugese verkenner die door de wateren van de Geba-rivier navigeerde). Nuno Tristão (Portugese ontdekkingsreiziger) en Teixeira Pinto, de ‘vredestichter’ van Guinee en de eerste gouverneur van de Praça de Cacheu.

Fortress of Cacheu

Fortress of Cacheu

Andere ‘bezienswaardigheden’ zijn onder ander de oude Portugese kerk. Deze is gewijd aan ‘onze Vrouwe van de geboorte’, tevens de beschermheilige van Cacheu en is nog steeds elke zondag in gebruik. Wil je op andere dagen de kerk bezoeken dan kun je bij het naastgelegen politiebureau vragen waar de verantwoordelijke met de kerksleutel is. 

Verder is het dichtbij gelegen mangrovegebied en natuurpark, Parque Naturel dos Tarrafes do Rio Cacheu de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hiervoor een kano huren in de haven van Cacheu. Ook kan je de officiële boot van het park huren tegen een vergoeding (in overleg).

Bezoek Cacheu

Cacheu is makkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad Bissau. Het ligt op zo’n 100 kilometer afstand en de weg via Bula en Canchungo is geheel geasfalteerd. Er is dagelijks openbaar vervoer (gedeelde taxi’s en busjes) tussen Cacheu en Bissau. Zowel direct als indirect via de genoemde twee dorpen. 

Maak je een tussenstop in Canchungo dan is daar een leuke markt die je kan bezoeken.

Kom je uit de richting van Senegal dan kun je vanaf Sao Domingos ook een boot door de mangroven nemen. De tijden waarop deze varen zijn afhankelijk van de getijden.  Gewoonlijk vaart er iedere dag een canoa in beide richtingen. De overtocht duurt ongeveer twee uur. Onderweg kan je genieten van de vele vogels die je zonder twijfel tegen komt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.