Parque Naturel dos Tarrafes do Rio Cacheu

0
1887
Parque Naturel Cacheu Guinee Bissau

Parque Naturel dos Tarrafes do Rio Cacheu (Parque Natural dos Mangais (“Tarrafes”) de Cacheu) is het grootste mangrove gebied van West Afrika. Het park heeft een oppervlakte van 88.615 vierkante kilometer, waarvan 68% bedekt is met mangroven. In het hele gebied zijn 27 dorpen van 6 verschillende etnische groepen. Vanuit Cacheu kan je een excursie maken op de waterwegen rondom de 150 kilometer lange Cacheu rivier. 

weg door mangrove Guinee Bissau Cacheu

Varend door de weelderig groene mangrove is het spotten van vogels de voornaamste reden om het park te bezoeken. In het park komen ruim 200 verschillende soorten voor. Zo vind je er pelikanen, flamingo’s, Senegal parkieten, Afrikaanse reuzenijsvogels en de noordelijke hoornraaf. Daarnaast zijn er nog vele soorten die vanuit Europa komen om hier te overwinteren.

Dolfijn Guinee Bissau Cacheu

Tussen de met oesters begroeide wortels van de mangrove wemelt het van de vissen. Het gebied is de broedkamer voor vele soorten vissen die tussen de ‘veilige’ mangroven volwassen worden voor ze naar open zee trekken. Je zult dan ook regelmatig vissersbootjes tegenkomen van locals die tussen de mangrovebomen een maaltijd bij elkaar proberen te vangen. Het is een mooi gezicht hoe de mannen in hun ,vaak uit een boomstam gehouwen, kano hun kunsten vertonen. Tot de vangst behoren regelmatig ook flinke meervallen en barracuda’s. In de rivier worden ook regelmatig dolfijnen gezien.

Visser Guinee Bissau Cacheu

Naast vogels en vis komen er in het park ook krokodillen, hyena’s, antilopen, Afrikaanse pythons en zeekoeien voor. Deze zijn echter een heel stuk lastiger te spotten. Ten noordoosten van Cacheu bij het dorpje Poilão de Leão loop je de kans om nijlpaarden te zien.

Er zijn allerlei soorten trips beschikbaar variërend van een uur (gewoonlijk op en neer naar Sao Domingos) tot vaartochten van een dag met onderweg een picknick. Een mooie tocht is om via het dorpje Elia, je ziet hier hutten met twee verdiepingen en het dorpje Jobel te varen. Jobel staat lokaal bekend als ‘Klein Venetië’ van Guinee-Bissau. Dit omdat de bewoners van het dorp zich in kano’s door de rivierkanalen verplaatsen. 

Dorpje Guinee Bissau Cacheu

Bezoek Parque Naturel dos Tarrafes do Rio Cacheu

De makkelijkste manier om het park te bezoeken is via het dorp Cacheu. Je kunt vaak ter plekke in de haven wel wat regelen. Wil je vooraf iets regelen kan je proberen contact op te nemen met het kantoor van IBAP die voor het beheer van het park zorgen.  

Cacheu

Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.