Kindia

0
2174
Kindia Guinee Textiel
Kindia is bekend om de wevers die het kenmerkende gekleurde textiel maken dat overal in de regio wordt gebruikt. Hier wordt het verkocht op e lokale markt. Foto Kris Fricke

Voor de meeste bezoekers is Kindia de eerste stad die je tegenkomt als je vanaf de hoofdstad Conacry het binnenland in trekt. Voor mij was het de eerste stad en wat welkome luxe na een wekenlange fietstocht door de hooglanden van de Fouta Djalon. Kindia ligt aan de rand van van het ‘gebergte’ op één van de eerste echte heuvels. Het is na onder andere Conacry, Guéckédou en Boké de zesde stad van het land. Ondanks dat is het een kleine stad met in het centrum een katholieke kerk en veel oude koloniale huizen.

De stad staat bekend om de wevers die het kenmerkende gekleurde textiel maken dat overal in de regio wordt gebruikt. Het wordt gebruikt voor kleding, maar ook voor beddengoed of als gordijnen. Achter het spoorwegstation kan je de ateliers van de wevers bezichtigen. Hier in de buurt vind je tevens het centrum waar men indigo vervaardigd. De kledingmarkt in Kindia is dan ook de grootste van Guinee. 

Naast het textiel is Kindia de (fruit)tuin van het land. Zo groeit er hier onder meer volop maniok, papaya, mango en ananas. In de stad vind je dan ook het enigste fruitdroom bedrijf in Guinee. 

Kindia Guinee straatbeeld
Straatbeeld in Kindia. Foto Kris Fricke

De stad ligt aan de voet van Mount Gangan op de zuidelijke grens van de Fouta Djalon.  Vlak bij het militaire kamp in des stad vind je de weg omhoog. Een wandeling naar de top duurt zo’n twee uur en je wordt beloond met mooie uitzichten over de stad en de omgeving. 

Kindia is ook een populaire bestemming voor jeugdige bezoekers vanuit Conacry die een keer buiten de hoofdstad willen stappen. Je vindt er dan ook genoeg uitgaansmogelijkheden om de klok rond te feesten. 

De Bruidssluier-watervallen

Net buiten Kindia (12 kilometer) kan je de Bruidssluier-watervallen (La Voile de la Mariée) bezoeken. Deze zijn op zijn mooist tijdens het regenseizoen wanneer het meeste water naar beneden stort. 

Een andere mooie waterval is Eaux de Kilissi. Deze bestaat uit twee watervallen bij een natuurlijk Amfitheater waar af en toe concerten van lokale muziekanten worden gehouden. Je vindt Eaux de Kilissi bij het dorpje Foulaya, wat het eerste dorpje is vanuit Kindia richting Conacry. 

Kindia La Voile de la Mariée
De Bruidssluier-watervallen (La Voile de la Mariée) bij Kindia. Foto Fatoumata D

Bij Kindia is er ook nog het laatste stukje beschermd regenwoud in de regio te vinden, het Forêt de Koumounkan. Een indrukwekkend stuk bos en voor vogelliefhebbers al helemaal een paradijs. Bezoekjes worden gewoonlijk geregeld via Guinée Ecologie die hun hoofdkantoor hebben in Conacry (bij het stadion Stade du 28 Septembre). 

Bezoek Kindia

Kindia ligt op 140km van Conakry en is bereikbaar via een goede asfaltweg. Beschik je niet over eigen vervoer dan zijn er dagelijks gedeelde taxi’s naar Télimélé, Mamou, Labé en natuurlijk Conacry. Tussen de hoofdstad en Kindia rijdt ook dagelijks een bus. Vervoer binnen de stad gaat gewoonlijk met een motor taxi. In Kindia is een ruime keus aan overnachtings mogelijkheden te vinden, variërend in luxe en uiteraard prijs. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.