Camdeboo National Park

0
1321
Camdeboo National Park Zuid Afrika

Camdeboo National Park biedt een prachtig beeld van het unieke landschap en ecosysteem van de Karoo. De Karoo van Zuid Afrika, honderden miljoenen jaren geleden gevormd, is een van de grote natuurlijke wonderen van de wereld. Je zal met een gevoel van ontzag uitkijken vanaf hoge basalten rotsen. Vooral wanneer je het geluk hebt dat je je op ooghoogte bevindt met een prachtige zwarte adelaar.

De basalten rotsen zijn tot wel 120 meter hoog en werden gedurende een periode van 200 miljoen jaar gevormd door vulkanische activiteit en erosie. Je vindt ze in de ‘Valley of Desolation’ in het park dat vrijwel de stad Graaff-Reinet omgeeft. De plek die ook bekend staat als de Kathedraal van de Bergen werd in 1935 uitgeroepen tot nationaal monument van geologische en landschappelijke betekenis. De weg naar de top van de vallei werd in 1978 geasfalteerd en biedt vandaag de dag toeristen gemakkelijke toegang tot de uitkijkpunten met hun panoramische uitzichten. In het park is er van alles te beleven voor natuurliefhebbers en avonturiers. 

Game Viewing Area

Momenteel bieden ongeveer 19 kilometer aan onverharde wegen bezoekers de mogelijkheid om een ​​reeks inheemse soorten in hun favoriete habitats te bekijken. De Game Viewing Area, gelegen op de vlakten ten noorden van de Nqweba Dam, is de thuisbasis van buffels, elanden, zwarte gnoes, gemsbokken, rode hartebeesten, blesbokken en springbokken. De hoger gelegen gebieden bieden de ideale leefomgeving voor de klipspringer, de met uitsterven bedreigde Kaapse bergzebra en de bergrietbok. In het nationale park zijn meer dan 240 vogelsoorten geregistreerd. Er is ook een vogel kijkhut in het wildgebied, waar men rustig kan zitten en vogels kan observeren aan de rand van de dam.

Camdeboo National Park: Mountain Zebra

Camdeboo National Park September 2011

Wandelroutes in Camdeboo

In Camdeboo zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Zo is er het 1,5 kilometer lange Crag Lizard Trail. De wandeling van ongeveer 45 minuten begint bij de parkeerplaats van de vallei en loopt langs verschillende uitkijkpunten. 

Camdeboo National Park: Spandaukop

De Eerstefontein Day Walk begint en eindigt bij de Spandaukop poort van het park. Er zijn 3 route opties van 5, 11 of 14 kilometer. Onderweg kun je even bijtanken bij Eerstefontein en Agtersfontein.

Sign at Camdeboo National Park

De Gideon Scheepers Trail is een wandeling van een uur. De route start bij het Gideon Scheepers Monument, ter herdenking van de historische figuur. Het eindigt bij Barbergat aan de R63 naar Murraysburg. 

Camdeboo National Park

4×4 routes

Voor bezoekers met eigen (4×4) vervoer zijn er ook 2 mooie 4×4 trails beschikbaar. De eerste daarvan is de Koedoeskloof 4×4 trail. De rit naar de top van de berg en biedt een uniek en spectaculair uitzicht op het landschap van Camdeboo. De terugweg volgt dezelfde route. Heb je haast dan kan je het in 3 uur doen, maar met alle schilderachtige vergezichten onderweg kan je er makkelijk een compleet daguitje van maken. Het keerpunt van de route, dat bovenop een berg ligt in het Winterhoekgebied van het Park, is de perfecte plek voor een picknicklunch, braai of theepauze. De start van de route is bij de Valley of Desolation poort, waar hij na zo’n 3 kilometer duidelijk staat aangegeven. 

imgp8679pan valley of desolation camdeboo national park

Camdeboo National Park

De tweede route is de Driekoppe 4×4 Trail. Onderweg heb je kans om wild tegen te komen. Dieren die in dit deel van het park te zien zijn, zijn onder meer Kaapse bergzebra (een bedreigde diersoort), kudu, bergrietbok, klipspringer en bavianen. De lagere landen zijn het leefgebied van springbokken, zwarte gnoes en struisvogels. Duiker en steenbok komen ook veel voor. Je kunt het pad volgen langs de waterpomp, naar de top van Hanglip met een panoramisch uitzicht op de Camdeboo vlaktes of je volgt de beekbedding langs Wolfkloof naar de waterval.

Camdeboo National Park: Valley of Desolation

De Nqweba-dam

De Nqweba-dam biedt verkoeling tijdens hete zomerdagen en is een uitvalsbasis voor een verscheidenheid aan watersport activiteiten. Varen, kanoën, vissen en windsurfen zijn(tegen betaling) toegestaan ​​op de dam. Tenslotte is ook het Camdeboo Environmental Education Centre een bezoekje waard.

Meer informatie vind je op de website van Sanparks

South Africa - Camdeboo National Park

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.