Hoe wordt de volgende Zulu koning gekozen?

0
1088

Zuid Afrika – De grootste etnische groep van Zuid-Afrika neemt donderdag voor het laatst afscheid van koning Goodwill Zwelithini, die vrijdag op 72-jarige leeftijd stierf na een halve eeuw te hebben gediend.

Maar hoe wordt de volgende koning gekozen en welke bevoegdheden krijgt hij? 

De begrafenis van Zulu vorsten werden in het verleden privé gehouden en werden alleen bijgewoond door naaste familieleden. Tot die voorbij is wordt ook de de identiteit van zijn opvolger geheimgehouden. Normaal gesproken zou het de oudste zoon zijn geweest van de oudste van zijn zes vrouwen, met wie hij 28 kinderen verwekte. Maar zijn eerste zoon, prins Lethukuthula Zulu, werd afgelopen november op 50-jarige leeftijd vermoord in zijn huis in Johannesburg.

Het is een “complicerende factor” dat de man die waarschijnlijk de “aangewezen” koning zou zijn geweest, al dood is, verteld Somadoda Fikeni, een expert op het gebied van cultureel erfgoed. 

De Zulu koning heeft geen uitvoerende macht onder het Zuid Afrikaanse systeem, maar heeft morele invloed op meer dan 11 miljoen Zoeloes, bijna een vijfde van de bevolking van het land. Zo sprak Zwelithini met machtige politieke leiders en verscheen in het openbaar met Nelson Mandela. 

Bij de val van de apartheid werden traditionele leiders constitutioneel erkend en spelen ze nog steeds een belangrijke symbolische en spirituele rol.

Historicus en cultureel analist Ntuli Pikita legt uit dat hoewel het paleis zijn toevlucht zal hebben genomen tot een “zeer ingewikkelde manier” om de opvolger te kiezen, de binnenste cirkel al zou moeten weten wie de volgende koning zal zijn.

(16-03-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.