Kitulo Plateau National Park en de tuin van God

0
1408
Kitulo Plateau National Park Tanzania

De lokale bevolking verwijst naar het Kitulo plateau als Bustani ya Mungu, wat de tuin van God betekend. Botanici noemen het de Serengeti van bloemen en één van de grootste bloemenspektakels op aarde. Als je dit hoort weet je dat een bezoek aan het plateau bijzonder zal zijn. 

Het Kitulo plateau is inderdaad ook een zeldzaam botanisch wonder met maar liefst 350 verschillende vasculaire planten, ook wel vaatplanten genoemd. Onder de planten zijn onder andere 45 soorten orchideeën. Tijdens het regenseizoen van eind november tot april komen al deze planten tot bloei en veranderd het plateau in een prachtig gekleurde bloemenzee. 

De ruige toppen van de Kipengere, Poroto en Livingstone bergen liggen op ongeveer 2600 meter hoogte. De vochtige vulkanische bodems is perfect voor de planten die zich dan ook weelderige verspreiden. Ook is het het de grootste en belangrijkste Montane grasland zone van Tanzania.

Als een van de belangrijkste stroomgebieden van de Grote Ruaha rivier, staat Kitulo bekend als een belangrijke plek voor zeldzame bloemen en planten. Zo groeien er naast de veelvoud aan orchideeën ook bijzonder soorten als vuurpijl Kniphofia, verschillende soorten Aloë vera, Protea’s, geraniums, lelies en madeliefjes. Van de planet hier komen er 30 soorten alleen op deze plek voor.

Groot wild is er in het park nauwelijks afgezien van de enigste populatie berg rietbokken van het land en een enkele eland. Wel is dit wandelparadijs ook een prachtplek voor vogeliefhebbers. Die zullen vooral op zoek willen naar de zeldzame Denhams trap en de tevens zeldzame blauwe zwaluw. Andere soorten zijn onder meer snorgraszanger, kipengerekanarie en de prachtige Mountain marsh widow.

Daarnaast breiden verschillende vlindersoorte, kameleons, kikkers en hagedissen de tuin van god verder uit. 

Bezoek het Kitulo Plateau National Park

In het park zijn goede wandelpaden en er zijn verschillende routes uitgezet waaruit je kan kiezen. 

Om bij de ingang van het park te komen zal je moeten beschikken over een eigen 4wd (huur)auto. Eventueel is er de mogelijkheid om met openbaar vervoer (minibusjes) in Matamba te komen waar je het hoofdkantoor van het park vindt. 

Driving down the Chimala Escarpment, leaving the Kitulo Plateau in southern Tanzania

Vanaf het hoofdkantoor is het dan nog een uur rijden naar de ingang van Kitulo. Zonder eigen vervoer zal je voor dat laatste stuk dus iets moeten regelen. Op ongeveer 100 kilometer van Matamba ligt het plaatsje Mbeya, waar je luxe hotels en simpele guesthouses en alles daartussenin vindt. 

In het park zijn geen accommodatie mogelijkheden. Wel zijn er een drietal plekken waar je kan kamperen, maar dan moet je wel zelf alles meenemen. 

View from the Chimala Escarpment Kitulo Plateau in southern Tanzania

De beste tijd om het park te bezoeken in van december tot april. Dit is de beste tijd om te genieten van de prachtige bloemenzeeën. Wil je echt lange wandelingen door het gebied maken dan zijn de maanden september tot november het meest geschikt, met meer zonnige dagen, maar wel minder bloeiende bloemen. Van juni tot augustus is het gewoonlijk koud en mistig op het plateau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.