Cheeta gespot in Iona National Park in Angola

0
907
Luipaard Iona Angola

ANGOLA – Goed nieuws uit het nationale park Iona in Angola. Deze week is er een cheetah gespot door een cameraval. Iona ligt in het noordelijke puntje van de Namib woestijn. De  gemiddelde regenval ligt er tussen de 20 en 100 millimeter per jaar. Ondanks deze extreme droogte heeft het park nog steeds een schat aan biodiversiteit. Waaronder een overgebleven populatie cheeta’s die naar schatting tussen uit 15 tot 30 dieren bestaat.

Het nationale park Iona is het grootste park van Angola en ligt in het zuidwesten van het land. Het is bekend vanwege de Welwitschia mirabilis. Eén van de oudste plantensoorten op aarde is, maar ook vanwege de indrukwekkende rotsformaties.

Nog maar 7100 cheeta’s in het wild

Vandaag de dag is de cheeta uit negentig procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied verdwenen. In heel Afrika nog leven er nog maar zo’n 7100 cheeta’s in het wild. 

Toenemend verlies van leefgebied, conflicten tussen mensen en dieren in het wild en de illegale handel in wilde dieren vormen nog steeds een ernstige bedreiging voor hun aantallen. Daarom zijn kleine populaties zoals deze buitengewoon speciaal. Gelukkig heeft African Parks inmiddels het beheer van het park overgenomen en zijn er goede kansen dat de cheeta ook hier weer kan terugkeren. Hopelijk is dit niet de eerste en laatste keer is dat er weer een cheeta in Iona wordt gezien. 

Er is echter heel weinig bekend over de cheeta’s die Iona bezoeken en daarom wordt er in samenwerking met het SCIONA onderzoek gedaan om een ​​beter begrip te krijgen van de werkelijke grootte en verspreiding van de populatie door het gebruik van cameravallen. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de dieren te volgen met halsbanden. 

De resultaten zullen hopelijk bijdragen in het voortbestaan van de aanwezige populatie cheeta’s in dit deel van Afrika. 

De afgelopen jaren is de regering van Angola begonnen om de nationale parken toegankelijker te maken voor toeristen. Infrastructuur en accomodaties worden in een rap tempo aangelegd. Wie weet wordt Angola de nieuwe safari bestemmingen in Afrika?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.