Nyanga National Park

0
2028
Nyanga National Park Zimbabwe

In de oostelijke hooglanden van Zimbabwe ligt het nationale park Nyanga. Het is één van de mooiste gebieden van het land met bergachtige gebieden, rivieren, watervallen en frisse berglucht. Het nationale park is het oudste van Zimbabwe en begon als het Rhodes Inyanga Estate. Cecil Rhodes had in zijn testament geld gereserveerd om het natuurgebied te beschermen. Rhodes maakte carrière als diamantmagnaat in Zuid-Afrika en gebruikte zijn fortuin om de Britse kolonie Rhodesië te stichten. 

Nyanga werd eind jaren negentig in omvang bijna verdubbeld na de aankoop van de Inyanga Block en Kwaraguza boerderijen. In 2000 werd ook het land van de Nyazengu boerderij bij het park gevoegd. Hierdoor breidde het Nyanga zich uit naar het noorden en oosten van de berg Inyangani en omvat nu enkele belangrijke gebieden van bergachtig regenwoud en de bronnen van de Nyamuziwa rivier, de Kairezi rivier en de Pungwe rivier. 

Nyanga

Tegenwoordig is Nyanga na Victoria Falls één van de meest bezochte nationale parken in Zimbabwe. Dit komt mede omdat het langs de zuidelijke grens overgaat in het populaire Mutarazi Falls National Park. In Nyanga zijn ook verschillende watervallen te vinden. De meest bekende is de Pungwe Falls, maar ook Inyangombie Falls en Nyamziwa Falls zijn een bezoek waard.

Door de relatief grote hoogte van het park en de frequente regens zijn er enorme dennenbossen te vinden. In de koele valleien bloeien Protea’s (suikerbos) en dopheide. De vegetatie hier is vergelijkbaar met die van de West-Kaap in Zuid Afrika. 

Nyanga rocks

Wild in Nyanga

Naast een overvloed aan planten, zijn de heuvels van Nyanga het leefgebied van verschillende soorten antilopen, waaronder de waterbok, gnoe, zebra, klipspringer, kudu en eland. Helaas is de beveiliging van het park nog niet op orde en worden de populaties bedreigd door stropers. Enkele van de waargenomen roofdieren zijn luipaarden, hyena’s en af ​​en toe een leeuw. De kans dat je roofdieren tegenkomt tijdens jouw bezoek is echter niet heel groot. 

Rocky outcrop

De otter en de bedreigde Inyangani rivierkikker zijn te vinden in de rivieren en beken van het park. De riviertjes in het park zijn verder gevuld met regenboogforellen die worden gekweekt bij de Mare dam. Het park is dan ook een geliefde bestemming voor vliegvissers. Een visvergunning is ingesloten bij het toegangsticket naar het park. Bij de Udu Dam sla je ook brasems aan de haak. 

Het centrale en westelijke deel van het park is het meest ontwikkeld. Het strekt zich uit van het hoofdkwartier van het park bij de Rhodes dam tot de berg Inyangani. Via onverharde wegen kan je per auto of per paard de Nyangombe en Nyamuziwa watervallen en de archeologische vindplaatsen fort Nyangwe en fort Chawomera bezoeken. De 5 dammen die hier in de rivier gebouwd zijn, zijn tevens de beste plekken in het park voor vliegvissers.

Het zuiden van Nyanga is minder ontwikkeld en heeft alleen wegen langs de randen van het park. De zogenaamde scenic road leidt vanaf het hoofdkwartier over een onverharde weg naar de Pungwe watervallen en twee lodges. Nog verder naar het zuiden liggen de Mutarazi watervallen.

Het land ten oosten van Mount Inyangani werd eind jaren negentig aan het park toegevoegd en wordt beheerd vanuit het Donjera Substation in het voormalige Inyanga Block Estate. Het gebied omvat de oostelijke hellingen van Mount Inyangani, Little Nyangani, het Mintaka gebergte en de Kairezi en Yama valleien. Een groot deel van deze regio is bedekt met dennenbossen en blauwe gombomen. Wil je dit deel van het park bezoeken zul je toestemming moeten vragen bij het hoofdkantoor van Park gezien de wegen in principe zijn afgesloten.  

Iron Age Hill Fort, Nyanga N´tl PArk, Zimbabwe

Pungwe en Mutarazi watervallen

Vanuit de hooglanden stromen talrijke stroompjes en rivieren. De Nyangombe rivier (met de aftakkingen Mare en Nyamuziwa) en de Kairezi rivier stromen beide naar het noorden vanuit het park en komen uiteindelijk samen met de Mazowe rivier.

743723626870485

De Pungwe rivier ontspringt aan de voet van de berg Nyangani en stroomt zuidwaarts door het park voordat hij 240 meter naar beneden valt bij Pungwe Falls in de dichtbeboste Pungwe kloof. De Mutarazi watervallen, een paar kilometer ten zuiden van de Pungwe kloof vallen in twee niveaus ruim 760 meter omlaag. Daarmee zijn ze de hoogste waterval van Zimbabwe. Niet te verwarren met de Victoria watervallen die je het beste kan bekijken in Zimbabwe, maar toch echt in Zambia de diepte instorten. 

Nyanga Falls

Bezoek het Nyanga National Park

In het park zijn verschillende accomodaties. Zo zijn er 3 rest camps bij de Rhodes, Mare en Udu dammen. Het onderdak bestaat uit ruime één en twee persoons hutten met eigen keuken. Rhodes Dam is waar ook het hoofdkantoor van het park is gevestigd ligt vlak bij de ingang van het park in een naaldbos. De Mare dam ligt in het midden van het park en is een geliefde plek voor vissers. Ook kan je vanuit hier de overblijfselen van het Nyangwe fort bezoeken. De Udu Dam ligt in het noordwesten van het park op de weg naar de Nyangombe watervallen.

Ook zijn er twee lodges bij Pungwe Drift, één aan elke kant van de Pungwe rivier stroomopwaarts van de Pungwe watervallen. 

Nyanga 318

Kamperen kan bij de Mare rivier een halve kilometer ten westen van de Rhodes Dam en bij de Mtarazi watervallen. Andere mogelijkheden voor een verblijf zijn de Cecil Rhodes’ old homestead en de Mountain Club of Zimbabwe. 

hills, clouds & light

Wil je het water op bij de dammen in het park dan worden er roeiboten en kano’s verhuurd bij Rhodos, Mare en Udu. Zwemmen kan bij de Nyangombe pool in de gelijknamige rivier en bij de Udu dam.

Troutbeck Lodge

In het park zijn talloze wandelroutes die je langs de watervallen en veel van de ruïnes leiden. De meest bewandelde route is die naar Mount Inyangani, welke een spectaculair uitzicht biedt over het park en het aangrenzende Mozambique. 

World's View, Nyanga

Een beste reistijd voor Nyanga is er niet echt. Het park is in principe het hele jaar door goed te bezoeken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.