Onrustige tijden in Senegal 

0
829

Senegal – Senegal heeft momenteel te maken met onrustige tijden. Lange tijd was het land één van de meest stabiele gebieden in de regio. De Senegalese autoriteiten hebben oppositieleider Ousmane Sonko beschuldigd van verkrachting en hebben hem na zijn arrestatie vrijgelaten in afwachting van het onderzoek. Zijn arrestatie vorige week leidde tot protesten waarbij dodelijke slachtoffers vielen. Verschillende mensen, waaronder een kind, werden gedood tijdens landelijke schermutselingen die volgden op de arrestatie van Sonko. Zelfs toen de 46-jarige oppositieleider werd vrijgelaten, braken er nieuwe botsingen uit tussen veiligheidstroepen en menigten die zich verzamelden in afwachting van zijn komst.

Amnesty International zegt dat minstens acht mensen zijn omgekomen en er 235 gewonden zijn gevallen sinds het geweld vorige week uitbrak in de hoofdstad Dakar. Sonko wordt algemeen gezien als de grootste potentiële politieke uitdager van president Macky Sall bij de komende verkiezingen van 2024. Er heerst al langer onvrede over de politieke koers van Macky Sall onder de bevolking van het land. De arrestatie van Ousmane Sonko was de spreekwoordelijke druppel.

Het leger heeft de afgelopen weken ook verschillende rebellen kampen in de provincie Casamance overgenomen. Hierbij concentreren de troepen zich ook op de kleinere rebellenkampen die zich vlakbij de zuidgrens van Gambia bevinden. De rebellenleider heeft kort geleden gezworen Senegalese veiligheidstroepen op Gambiaans grondgebied aan te zullen vallen, als er een offensief tegen zijn rebellenleger (MFDC) zou worden gestart door Macky Sall.

(09-03-2021)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.