De Berberse oasestad Ghardaïa

0
1670
Ghardaïa Algerije

Ghardaïa is een Berberse oasestad in Algerije en is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie Ghardaïa. De stad vormt het traditionele hart van de M’Zabvallei in het noorden van de Sahara. 

Ghardaïa ligt in een riviervallei en werd gesticht in de 11e eeuw. Vanwege de vele middeleeuwse monumentale gebouwen staat de stad sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad werd opgebouwd door Kharidjitische moslims, een conservatieve islamitische stroming. Nog steeds zie je dit terug in het het straatbeeld. Zo zijn vrouwen gewoonlijk geheel in het wit gekleed en is er maar één oog zichtbaar. Om ervoor te zorgen dat het zicht niet afneemt van het bedekte oog dragen ze kleding waarbij ze kunnen wisselen van oog.

Ghardaïa.

Ghardaïa is één van de vijf steden in de vruchtbare riviervallei die bekendstaat als de M’Zabvallei. De andere zijn de heilige stad Beni Isguen en de steden Melika, Bou Noura en Atheuf. Samen worden de 5 steden gewoonlijk als Ghardaïa aangeduid. 

Ghardaia

Ghardaïa is bekend om haar tapijten van ruw geitenhaar, vaak uitgevoerd met simpele zwart-witte geometrische patronen. Ze worden beschouwd als de beste van Algerije en vormen een mooi souvenir. Moeite doen om ze te vinden is niet nodig, de tapijthandelaren weten je snel genoeg te vinden.

Ghardaia

Ghardaia

 

De belangrijkste inkomstenbron is echter het verbouwen van dadels. Rondom de stad zie je dan ook enorme hoeveelheden dadelpalmen. Gezien de minimale regenval wordt het water voor de plantages grotendeels uit ondergrondse bronnen onttrokken.

Ghardaïa

Bezoek Ghardaïa

Zonder eigen vervoer is de stad goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Algiers rijden er zo’n 10 bussen per dag die er ongeveer 8 uur over doen. Ghardaïa beschikt ook over een vliegveld met dagelijkse lijnvluchten naar onder meer Algiers en Tamanrasset. De beste reistijd is tussen november en april. Hoewel de temperatuur ook dan zelden onder de 25 graden komt is het dan niet zo snikheet als in de zomer waar 40 graden geen uitzondering is. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.