De spectaculaire Todra kloof

0
4512
Todra Kloof Gorge Marokko
Na de eerste spectaculaire zeshonderd meter verwijdt de kloof zich weer en loopt de asfaltweg nog zeven kilometer verder naar het dorpje Tamtattouchte.

In het oostelijk deel van het Hoge Atlasgebergte in Marokko vindt je bij het plaatsje Tinghir de Todra kloof. De driehonderd meter hoge wanden reizen hoog boven bezoekers uit in de slechts negen meter brede doorgang. 

Tegenwoordig stroomt er over de bodem van de kloof nog steeds een klein ijskoud riviertje. Je kunt je dan ook amper voorstellen dat dit bescheiden gletsjerbeekje ooit een woeste rivier was, die uiteindelijk deze canyon heeft uitgesneden. De veertig kilometer lange kloof is het bekendst van de eerste zeshonderd meter en dit is ook het meest indrukwekkende gedeelte. 

Todra Kloof Marokko
De driehonderd meter hoge wanden reizen hoog boven bezoekers uit in de slechts negen meter brede doorgang.

Vlakbij de kloof bevindt zich ook een bron die voor de lokale Berberbevolking bijzonder is. Men geloofd dat een onvruchtbare vrouw die door het water loopt en Allah aanroept weer vruchtbaar zal worden. 

De Todra kloof kun je het beste als dagexcursie wandelend verkennen. Over de kleine paadjes kan je uren dwalen terwijl de enorme rotswanden links en recht oprijzen. Een lokale gids is in dit geval geen overbodige luxe. Op de paden tussen de rotsen kun je makkelijk verdwalen.

Todra Kloof Marokko
Even pauze tijdens de wandeling door dit indrukwekkende gebied.
Todra Kloof Marokko
In de middag bereikt het zonlicht de Todra kloof niet meer.

Het beste bezoek je de kloof in de ochtend wanneer de zon voor indrukwekkende kleurschakeringen op de rotsen zorgt. ’s Middags bereikt het zonlicht de kloof niet meer en is het er erg donker. Na de eerste spectaculaire zeshonderd meter verwijdt de kloof zich weer en loopt de asfaltweg nog zeven kilometer verder naar het dorpje Tamtattouchte. Een piste loopt verder naar het hoogste bergdorp Agoudal en komt ten slotte uit in Imilchil, een dorp dat bekend staat om zijn feest waarop mannen een vrouw kunnen zoeken of omgekeerd en waar je gratis kan trouwen.

Todra Kloof Marokko

Hoe kom je bij de Todra kloof

Op vijftien kilometer van het begin van de kloof ligt het stadje Tinghir. Hier vind je verschillende hotels, guesthouses. Bij de meeste hiervan worden bezoeken aan de kloof aangeboden. Hier regel je ook een gids als je wil gaan hiken of de rotsen beklimmen. Vanuit Marrakech vertrekken regelmatig bussen richting Tinghir die er een uur of zes over doen.

Tinghir bij de Todra Kloof Marokko
In Tinghir kun je makkelijk een bezoek aan de 15 kilometer verderop gelegen Todra kloof regelen.

 Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.