De tempel van Ramses II in Abu Simbel

0
2018
Tempel Ramses II in Abu Simbel

Abu Simbel is een archeologisch complex bestaande uit twee zeer grote uit de rotswanden uitgehakte Egyptische tempels. Ze liggen op de westelijke oever van het Nassermeer in het zuiden van het land. De tempels behoren tot de oudste monumenten van Egypte. Het complex ligt vlak bij de gelijknamige stad Abu Simbel die zo’n 2500 inwoners heeft.

De twee tempels werden in de 13e eeuw voor Christus uit de berg gehakt door Ramses II. Hij deed dit om zichzelf en zijn vrouw, koningin Nefertari te eren, maar ook om indruk te maken op de vijandige Koesjitische buren. In de grotere bergtempel bevinden zich in de grote zuilenhal acht zuilen in de gedaante van Ramses II, elk bijna 10 meter hoog.

Abu Simbel

Aan de voorzijde van de tempel liet hij 4 zittende kolossale beelden van zichzelf neer zetten die elkmaar liefst 22 meter hoog zijn. Tussen de benen van deze beelden staan kleinere beelden van zijn echtgenote koningin Nefertari, zijn moeder en verschillende van zijn 100 kinderen. 

Abu Simbel, Egypt 1/2018

Naast de tempel van Ramses II staat de kleinere tempel van Hathor. De ingang daarvan wordt geflankeerd door 6 grote staande beelden van Ramses II en zijn vrouw Nefertari.

Abu Simbel Egypte

De grote verhuizing

De tempel van Ramses II was zo gebouwd dat het zonlicht op twee dagen van het jaar, op 21 februari en 21 oktober, via de ingang precies op 3 van de 4 in het heiligdom staande beelden viel. De beelden stellen Ramses II en de twee goden Amun en Ra-Harakthy voor. Alleen het beeld van Ptah, de god van de duisternis wordt nooit belicht en blijft in het donker staan. Men geloofd dat op deze 2 dagen de militaire overwinningen van Ramses II werden gevierd. Volgens andere bronnen zouden het zijn kroningsdag en zijn verjaardag betreffen.

_DSC3094

Door het verplaatsen van de tempels naar een 65 meter hoger gelegen plateau zijn de data met en dag verschoven. Dit gebeurde toen men in 1960 begon met de bouw van de Aswandam en de tempels anders onder water zouden komen te staan. 

Om de tempels te redden werden ze tussen 1964 en 1968 op initiatief van UNESCO en de National Geographic Society in grote blokken gezaagd. Op de nieuwe plek bouwde men twee grote betonnen koepels die aan de buitenkant werden bekleed met natuurlijke steen. Hierdoor lijkt het alsof de tempels ter plekke uit de rotsen gehouwen zijn.

De tempels werden in 1813 ontdekt. Door de enorme hoeveelheid zand die eerst weggegraven moest worden lukte het pas in 1817 om beide tempels voor het eerst te betreden. 

Het mooiste zicht heb je tijdens een relaxte boottocht op het Nassermeer. Vanaf het water komen de tempels het meest tot hun recht. Doe de excursie in de namiddag. De schipper kan je dan afzetten bij de tempels zodat je ook de geluid & lichtshow kan meemaken welke één van de meest indrukwekkende van Egypte is. 

Abu Simbel, Egypt 1/2018

Bezoek Abu Simbel

Het tempelcomplex ligt in het gebied (Nubië) dat ook wel de poort van Afrika wordt genoemd. Abu Simbel ligt ongeveer 280 kilometer ten zuiden van Aswan, ongeveer 3,5 uur rijden, op slechts 40 kilometer van de Soedanese grens. Vanuit Aswan worden er trips aangeboden als je niet over eigen vervoer beschikt. Vanwege de vrij lange reistijd is het aan te raden om minstens twee dagen uit te trekken voor een bezoek. Je mag na zonsondergang niet meer op de weg zijn tussen de twee steden. Wil je het in één dag bezoeken dan resulteert dat in een bliksembezoek op het heetste moment van de dag. 

Je kan ook de bus nemen tussen de twee steden of een binnenlandse vlucht boeken (45 minuten).

Abu Simbel Temple, Nubia, Egypt

Egyptian scene, Abu Simbel village

In de stad zijn verschillende accomodatie mogelijkheden. Onze tip is de Eskaleh Ecolodge. Bij de lodge is een bibliotheek waar je kennis kan maken met de geschiedenis en cultuur van Nubië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.