Huizen van modder in Mlomp

0
2484
Modder gebouw in Mlomp Senegal
Etagegebouw gemaakt van natuurlijke materialen in Mlomp.

Het dorpje Mlomp ligt in de Casamance en is bekend vanwege haar bijzondere architectuur. Het is één van de beste plekken om een bezoek te brengen aan de traditionele woningen van de Diola stam.

Als je vanaf Oussouye komt sla je bij de T splitsing linksaf en dan zie je na een paar honderd meter een aantal etagewoningen van modder en stro. De twee verdiepingen tellende woningen zijn geheel gemaakt van natuurlijke materialen uit de Casamance. De gastvrije bewoners geven je graag een rondleiding. 

Mlomp Casamance Senegal

Mlomp Casamance Senegal
De gastvrije bewoners geven je graag een rondleiding door de woningen.

De huizen staan in de schaduw van een aantal enorme kapok bomen met grote wortels die meters hoog en ver rond de boom slingeren. In het verleden werden er in de ruimtes tussen de wortels traditionele ceremonies gehouden. Alleen het indrukwekkende gezicht van de bomen is een bezoek aan Mlomp al meer dan waard.  

Mlomp Casamance Senegal
De etagewoningen staan in de schaduw van een enorme kapok boom.

Musée de la Tradition Diola

Naast de banco huizen is een klein museum in een impluvium. Dat is een traditionele diola woning met in het midden een waterput en een gat in het dak. Rond de centrale hal om de waterput zijn kamers waar je informatie vindt over de diola cultuur. Ook worden er fetisjen, wapens en oude landbouwwerktuigen tentoon gesteld. 

Mlomp Casamance Senegal
Het museum in Mlomp met informatie over de Diola cultuur.

Mlomp

Mlomp zelf is een rustig dorp op zo’n veertig kilometer van de provincie hoofdstad Ziguinchor. De meeste bewoners behoren tot de diola stam. Toen wij het dorp bezochten was er nog geen accommodatie, maar als je onverwachts niet meer verder kan reizen kan de manager van het museum altijd iets voor je regelen. Wel vindt je langs de hoofdweg een paar kleine barretjes en restaurantjes. 

Mlomp Casamance Senegal
Balkon op de eerste verdieping.

Op bezoek bij de koning

Het dorpje Mlomp behoort tot één van de zes koninkrijken in dit deel van de Casamance en als je wil kan je op audiëntie bij de koning in Oussouye. Zijn ‘paleis’ vind je vlak bij de standplaats met gedeelde taxi’s. En als je toch even moet wachten tot jouw ritje gevuld is kan je makkelijk even binnen wippen.

Met een gedeelde taxi die regelmatig tussen Oussouye en Elinkine rijden kost een ritje rond de CFA 500. Mlomp ligt ongeveer op de helft tussen deze twee dorpen. 

etagewoning Mlomp Casamance Senegal

Pointe Saint-Georges

Wij bezochten de ‘cases à étages’ van Mlomp voor we doorreisden naar het meest afgelegen dorpje van de Casamance. Het gebied rondom het dorpje Pointe Saint-Georges maakt deel uit van een natuurreservaat dat thuis biedt aan misschien wel de grootste populatie zeekoeien van Senegal. Openbaar vervoer is er niet tussen Mlomp en Pointe Saint-Georges en motor taxi’s kunnen de rit niet maken vanwege het mulle zand. Je kan een transfer per 4×4 regelen via één van de kampementen daar. Mooier is het om de negen kilometer te lopen. Wij regelen een gids die ons door het doolhof van mangrove weggetjes met smalle paadjes en houten bruggetjes kan leiden. 

Wandelroute Mlomp Casamance Senegal
Van Mlomp loop je via smalle paadjes en houten bruggetjes door de mangroven naar Pointe Saint-Georges.

Foto’s: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.