Lesio-Louna Gorilla National Reserve brengt gorilla’s groot

0
1226
Lesio-Louna Gorilla National Reserve

Het Lesio-Louna Gorilla reservaat ligt ongeveer 140 kilometer ten noorden van Brazzaville, de hoofdstad van Congo. Het is opgericht om de westelijke laaglandgorilla te beschermen. Dat was hard nodig vanwege de geografische ligging van het park. De plek was makkelijk te bereiken voor stropers die op zoek zijn naar bushmeat om in de grote steden te verkopen. Mensen kwamen dan ook vanuit de hoofdstad om hier wild te stropen om te verkopen. Dit betekende een extra bedreiging naast de lokale bevolking die voor hun levensonderhoud vaak afhankelijk is van wat ze in de bossen kunnen verzamelen. Helaas werden gorilla’s tijdens de strooptochten niet ontzien.

De westelijke laaglandgorilla leeft in de bossen van Gabon, de Centraal Afrikaanse Republiek, Kameroen, Angola, Equatoriaal-Guinea, de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo. De ondersoort werd in 2007 als “ernstig bedreigd” verklaard. Wel is het volgens het Wereldnatuurfonds nog de meest talrijke en wijdverspreide van alle gorilla ondersoorten. 

FR_DSC_0492

Over een periode van 25 jaar hebben de gecombineerde dreigingen van stroperij, de handel in bushmeat, verlies van leefgebied en opkomende ziekten zoals ebola de populaties met 60 procent verminderd. In bepaalde gebieden is de populatie met maar liefst 90 procent afgenomen. Ook in Congo hebben de dieren het moeilijk en zijn hun aantallen gedecimeerd.

Opvang en rehabilitatiecentrum voor gorilla’s

Lesio-Louna werd in 1993 opgericht om gorilla’s die in gevangenschap werden gehouden op te vangen en te rehabiliteren voor een terugkeer in het wild. Helaas lukt dat niet met alle dieren. Eén daarvan is Sid die al tientallen jaren in het reservaat woont. Volwassen dieren die niet terug kunnen keren in het wild leven op een eiland in de rivier.

De parkrangers van Lesio-Louna patrouilleren regelmatig in het reservaat om uit te kijken voor stropers. Een deel van het reservaat is omheind om met name jonge gorilla’s te beschermen. “De belangrijkste taak is om de jonge gorilla’s te beschermen en ze uiteindelijk vrij te laten in het wild,  zodat de soort niet verdwijnt”, verteld parkranger Samuel Guebou. 

Naast de controle op stroperij zijn er ook teams die de lokale bevolking bewust maakt van de gevolgen van stroperij en ze onderwijst in alternatieven als kleinschalige landbouw. Verder wordt er ook landelijk aandacht aan besteed met een campagne op de nationale televisie. Volgens parkbeheerder Bertin Mbangui is de strijd tegen stroperij een integraal onderdeel van hun doelstellingen. “Ik ben hoopvol dat we de strijd tegen stroperij zullen winnen”.

Tussen 1996 en 2020 werden 36 gorilla’s uit het reservaat vrijgelaten en in het wild. Naast de gorilla’s wordt er ook actief gewerkt om alle flora en fauna in het park te behouden voor toekomstige generaties. 

Bezoek het Lesio-Louna Gorilla National Reserve

Bezoekers kunnen mee als er fruit naar de gorilla’s wordt gebracht. Dit gebeurd per kano over de rivier. Toeristen mogen niet van boord, maar ondanks dat is het een prachtig gezicht om de gorilla’s vanuit het groen langs de rivieroever tevoorschijn te zien komen. Vanwege covid kunnen de jonge dieren in het afgeschermde gebied momenteel niet worden bezocht. 

FR_DSC_0511

Bebé gorila @ projet Lesio-Louna

Er wordt hard gewerkt aan de promotie van het reservaat om zo meer bezoekers te trekken. Hierbij zullen binnenkort ook boottochten over de Léfini rivier mogelijk zijn. Op de rivier heb je ook de kans om nijlpaarden te zien.

Vanaf de hoofdstad Brazzaville is het ongeveer 3,5 uur rijden naar het dorpje Abio waar het reservaat zich bevindt. De laatste 12 kilometer na de afslag van de N2 is onverhard en is alleen begaanbaar met een 4×4. Alternatief is proberen voor dat stuk een motortaxi te vinden (niet altijd voorhanden). Of je maakt er een sportieve wandeling van.

Signpost to Lesio Louna on the N2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.