Fez, verdwaal in de grootste medina ter wereld

0
4764
Fez Marokko
Leerlooierijen in Fez.

Met een wirwar van acht- tot negenhonderd straten en steegjes heeft de koningstad Fez de grootste autovrije Medina ter wereld. De stad is één van de populairste bestemmingen van Marokko.

Fez is na Casablanca en Rabat de derde grootste stad van het land. Kom je met je eigen (huur)auto of zoals mij met de fiets dan is het centrum een ramp om te bereiken vanwege het chaotische verkeer. Maar eenmaal aangekomen in Fès el-Bali (de medina) waan je je in een andere wereld. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan.

Maak er je doel van te verdwalen

De slingerende straatjes in de medina zijn niet breed genoeg voor auto’s. Wat je wel voorbij ziet komen zijn ezels met een kar erachter. In de medina kun je uren rondlopen en winkeltjes bekijken. Trek er een dag voor uit en maak het je doel te verdwalen in de wirwar van smalle steegjes en drukke winkelstraatjes. Lopen door Fez prikkelt al je zintuigen.

Fez Marokko
Dwalen door de grootste autoloze medina ter wereld. Foto Maarten van de Biezen

Wandel langs ijzersmeden, pottenbakkers, leerlooiers en tapijtverkopers. Laat de geuren van de chaotische marktjes met groente, fruit, kruiden, olijven en kebab op je inwerken. En stop vooral een keer bij één van de vele shops die verse muntthee verkopen.

Fez Marokko
In de medina van Fez wordt van alles aangeboden. Zoals deze gedroogde vijgen. Foto Maarten van de Biezen

Als je eenmaal uitgedwaalt bent is er altijd wel iemand die je weer in de richting van je hotel kan sturen. Eén tip is misschien wel handig om te weten. Loop je bergafwaarts dan ga je dieper de oude medina in. Loop je omhoog dan wandel je weer in de richting van de grote toegangspoort. De prachtige Bab Boujeloud.

Fez Marokko
Deze dame zag mijn camera en wilde dolgraag op de foto. Foto Maarten van de Biezen

Fez is de meest authentieke van alle vier de Marokkaanse koningssteden. De voorloper van de stad werd al in de 8e eeuw gesticht. Vader en zoon Idris richte ieder een eigen dorp op. Vader op de linkeroever van de rivier, zoon op de rechter. Vanwege de vruchtbare gronden groeiden de dorpen snel. Uiteindelijk werden ze na 3 eeuwen samengevoegd en kreeg de nieuwe stad de naam Fez. Het ontwikkelde zich snel tot een bloeiende handelsstad. Het oude centrum met de medina en de stadsmuur staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezoek de leerlooierijen van Fez

In de stad zijn een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. De bekendste zijn wel de leerlooierijen. Hier worden gevilde dierenhuiden gekleurd in diepe vaten met vloeistoffen. Deze plek beleef je niet alleen met het oog. Juist de indringende geur die hier vanaf komt draagt bij aan het unieke tafereel. De leerlooierijen zijn een uitdaging voor je neus.

Fez Marokko

Loop binnen bij één van de leerwinkeltjes die een terras met uitzicht hebben over de werkzaamheden in de leerlooierijen. Een kijkje nemen kost niets, wil je een uitleg over het proces dan kan dat ook. Een kleine fooi of een aankoop uit de winkel is dan wel op zijn plaats.

Medersa Bou Inania

Mooi is ook de koranschool Medersa Bou Inania. Dit bijzondere stukje geschiedenis bevind zich midden in de medina en voor een kleine vergoeding kan je naar binnen om rond te kijken. Na de drukte buiten is het hier een oase van rust. De muren en wanden zijn in bijzondere patronen betegeld of rijkelijk versierd met houtsnijwerk.

Fez Marokko
Overal in Fez kom je prachtig betegelde muren en fonteinen tegen.

Ben je na het bezoek nog niet uitgekeken dan kan je ook terecht bij Medersa el-Attarine. Deze koranschool staat bij de nabijgelegen Kairaouine Moskee. Dit is één van de grootste moskee’s van heel Afrika en biedt plek aan 20.000 gelovigen. Als niet moslim mocht ik helaas niet naar binnen. Maar het interieur schijnt geweldig mooi te zijn.

Moskee Fez Marokko

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.